Ahol a tündérek táncolnak
2015. december 03. írta: KoreaiKultúra

Ahol a tündérek táncolnak

Dél-Korea legszebb vízesései

Egy vízcseppnek bizonyára rengeteg öröme lehet. Például akkor, amikor barátaival kergetőzik egy patakba pottyant szikladarab körül, vagy amikor úgy ragyog a napfényben, mint a legszebb briliánskő. De valószínűleg semmi nem ér fel azzal, amikor milliomod magával egyre sebesebben rohan egy sziklapart felé, hogy az utolsó pillanatban még megtorpanjon, körbenézzen odafönt, aztán zuhanjon, repüljön, csillogjon és szálljon, zúduljon lefelé – szabadon.

01_cover.jpg

Sokan úgy tartják, hogy a vízesések a természet legvarázslatosabb csodái közé tartoznak, mert szépségük, félelmetes erejük és semmihez sem fogható dübörgésük hangja ráébreszti az embert, hogy milyen kicsi is ebben a világban. Ahhoz, hogy vízesés jöjjön létre a folyókon, patakokon, természetesen szintkülönbségekre van szükség. A Koreai-félsziget domborzata ezért kiválóan alkalmas e természeti jelenségek kialakulására, hisz területének 2/3 része hegyekkel borított. Igaz, Dél-Korea földjén, - ami kelet felől nyugati irányba végig lejt - valamivel több a síkvidék, de ez az arány nagyjából még így is helytálló.

02_provinces-full-korea-map.jpgDél-Korea tartományai

Dél-Korea legszebb vízeséseinek felfedezésére északi irányból lefelé haladunk, a Taebaek- hegység északi csücskétől egészen Jeju szigetéig.  Mellékelünk egy térképet is, hogy még jobban nyomon lehessen követni, mely vidékeken is járunk.

Gangwon tartomány

viz03.jpgElső célállomásunkhoz, a Donghae-ban (Gangwon-do tartomány) található Mureung vízesésekhez egy három kilométeres tereptúra után jutunk. Nem egy könnyű séta, de megéri a fáradozást, mert káprázatos szépségű ikervízeséshez visz a túraút. Igaz, nem teljesen hasonlítanak az ikrek, hisz a baloldalinak sziklás lépcsősoron kell lebucskáznia, míg a jobboldali vízzuhatag egyenesen zubog alá a meredek fal mentén. Kis pihenő és sok gyönyörködés után ideje frissítő lábfürdőt venni, visszahúzni a bakancsot és nekilódulni.

viz04.jpgSzinte mesébe illő, furcsa alakú hegycsúcsokkal tarkított tájon át vezet az ösvény, szétszórt szikladarabok nehezítik a járást, mígnem elérjük a már-már félelmetes képet nyújtó Seonnyeotang hasadékban megbúvó kis Samhwasa buddhista templomot. Itt egyébként meg is éjszakázhatunk, soha nem múló élményt rakva tarsolyunkba.  

 

Gyeonggi tartomány

viz05.jpgHihetetlen, de igaz, hogy a tízmilliós metropolisz, Szöul - majdnem belátható - közelségében van egy elképesztő szépségű vad vidék, és itt található az ország egyik legszebb vízesése, a Mujuchae. (Gyeonggi tartomány, Gapyeong).

 

 

viz06.jpgA turistaösvényt hol sűrű erdők, hol gigantikus sziklák veszik körül, és innen alig egy órányi terepgyaloglás után elérjük a Yongso tavat, amelybe szintén egy páratlan szépségű és bővizű vízzuhatag talál utat.

 

 

viz07.jpgAz ország középső tartományának, Chungcheongbuk-nak az ékessége és természeti látványossága a Suok vízesés. Bővizűsége és ereje (mint minden más vízesésnek) függ a lehullott csapadék mennyiségétől, ennek ellenére a Suok az egyik legkiegyensúlyozottabb vízellátású zuhatag.

 

 

Gyeongsangbuk tartomány

viz08.jpgUtunkat dél-keleti irányban folytatva belépünk az ősi Silla földjére, (azaz a mai Gyeongsangbuk tartomány területére), és ha vízesésekre vadászunk, bizony hogy az egyik legjobb helyen járunk. A Pohang közelében található természetvédelmi körzetben számtalan kisebb-nagyobb vízesés lelhető fel, de ezek közül legalább egy tucat megéri, hogy felkeressük.

S ha a képek alapján bárki úgy ítélné meg, hogy ez csak „profi hegymászóknak” való terep, akkor nagyot tévedne. Kényelmes bakancs és kis bátor elszántság elegendő, hogy eljuss a csodák földjére, a sillai vízesések birodalmába..09_yeonsan_and_more.jpg

Gyeongsangnam tartomány

viz10.jpgImmár beléptünk a régi Gaya-királyság területére, amely birodalom az első volt, amely behódolt Sillának- így olvadva bele a „három királyság” dicsőséges történetébe. E korszak meghatározó vallási és szellemi irányzata kétségkívül a buddhizmus volt, és ha felkeressük a vidék legszebb vízesését, akkor megértjük, miért is építkeztek a buddhista szerzetesek a víz, a hegy és a levegő találkozásánál.

viz11.jpgA Hongryong vízesés igen nehezen megközelíthető helyen található, és a vadregényes szurdok mélyén egy valódi remete is meghúzódik, ez pedig a Hongryong-sa templom, ami ma már modernizált épületeivel is várja a látogatót, aki volt olyan kitartó, hogy idáig eljutott. S ha nincs erőnk, időnk, hogy aznap lejussunk, itt is szívesen látják vendégül a vándort egy szerény vacsorára és pihentető éjszakára, amelyhez a közeli vízesés békés zubogása szolgáltatja a legszebb altatódalt.   

Jeju sziget

Abban mindenki egyetért, hogy a vulkanikus hegyekkel, kráterekkel és forrásokkal bőkezűen megáldott szigeten találhatók Dél-Korea legszebb, leghíresebb vízesései. Sajnos nem vállalkozhatunk most a sziget szépségeinek és számtalan lélegzetelállító vízesésének bemutatására, de ismerkedjünk meg a három legszebb természeti alkotással közülük. 

12_jeju-waterfall-locations-seogwipo.jpgA legszebb jeju szigeti vízesések elhelyezkedése

A három vízesés közül kettő, a Cheonjiyon (A) és a Jeongbang (B) eléggé közel van Sogwipóhoz, ami a legdélebbre eső nagyobb város a szigeten.

viz13.jpgA Jeongbang, (B) arról nevezetes, hogy az egyetlen olyan vízesés Ázsiában, amely egyenesen az óceánba ömlik. A hatalmas sziklafal és az elhagyatott part képét nyújtó táj egy életre emlékezetbe égetett kép marad. Bár jó fotót nem könnyű készíteni róla, hiszen mind az óceánpartra lejutni, mind pedig a megszámlálhatatlan, kőfalba vésett lépcsőn felkapaszkodni a szemközti sziklára, nem kis kihívást jelent.  De ki mondja, hogy nem éri meg?  

viz14.jpgNem is olyan nagyon kemény túra után érkezünk el Cheonjiyon vízesésekhez (A), amelyek a vízzuhatagok egész armadáját vonultatják fel. Nem kell mást tenni, mint úttalan utakon haladva gyönyörködni a sodrás kisebb-nagyobb eséseiben, és követni azokat a part mentén. (Itt forgatták a „Silla királyság ékkövének” azt a jelenetét, amikor Teokmánt, Yushint és Bidamot üldözik Mishil katonái, és más választásuk nem lévén, belevetik magukat a zuhatag mélyébe…) Bizony hogy mély ez a vízesés, mert 22 métert zuhan lefelé 12 méter szélességben mielőtt a húszméteres mélységű tóban végezné.  A csodálatos vízesést éjszaka kivilágítják, feledhetetlen élményt nyújtva a lámpásokkal felszerelt vállalkozó szellemű kalandoroknak.

viz15.jpgNem elírás, a két név között tényleg van egy betűnyi eltérés! A három leghíresebb vízesés közül a Cheonjeyon (C) esik legtávolabb Jeju déli részén, de ha már Songwipo városáig eljutottunk, ki ne hagyjuk!  Ennek a lenyűgöző zuhatag- és a hozzá tartozó tóból álló együttesnek a neve azt jelenti: „az Ég Urának tava”, és egy gyönyörű legenda fűződik hozzá.

 

viz16.jpgÚgy mesélik, hogy e helyen minden éjjel hét tündér ereszkedett alá, hogy jókedvre derítsék a királyt, és csodálatos égi fényben, a vízesés előtt eltáncolják neki a valaha volt legszebb táncot, amelynek motívumait ők szőtték, s ritmusát maguk hívták elő - a lezúduló vízcseppek milliárdjainak kristálytiszta énekéből. 

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: korea.net (és a szerző saját élményei)

Képek forrása: korea.net, Yonhap

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr328135852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása