Az óceán, az Expo és Lee Sunshin városa
2015. november 30. írta: KoreaiKultúra

Az óceán, az Expo és Lee Sunshin városa

Yeosu

Ha Szöultól délre vesszük az irányt és egyenesen az óceán felé tartunk, akarva-akaratlanul is elérjük Namhae [ejtd. Námhe]-t, a kissé csorba partszakaszt, mely megszámlálhatatlan kis szigetekkel van körülvéve. Számos vonzó kis városka fekszik Namhae partszakaszán, de ezek közül is talán a legszebb Yeonsu [ejtsd. Janszu], ami 2012-ben megkapta a világkiállítás rendezési jogát. Itt a helyiek kézműves kultúrájában megjelennek Lee Sunshin [ejtsd. I Szunsin] admirális hőstettei, és a lenyűgöző kilátással bíró Dadohae Haesang [ejtsd. Dádohe Heszáng] Nemzeti park minden útfordultával köszönt téged.

1412933552596386.jpg

Dél-Korea déli partvidéke, Namhae hatalmas területe két gyönyörű nemzeti parkkal határolható be: a Gyeongsamnam [ejtsd. Gjongszámnám] megye Hallyeo [ejtsd. Hállja] Tengeri Parkjával és a Jeollanam [ejtsd. Dzsallánám] megye Dadohae Haesang Nemzeti Parkjával. Yeosu városközpontjából elindulva, követve az óceán sós illatát, hamarosan elérhetjük azt a pontot, hol a horizont egybe olvad, és úgy tűnhet, mintha a végtelen tenger sok kisebb-nagyobb szigettel lenne kihímezve.

Közülük is Yeosu első számú látnivalója kétségbe vonhatatlanul az Odong sziget. Ez a sziget Yeosu belvárosától csupán 10 percre található és egy védőgát köti csak össze az anyafölddel, amin könnyen átkelhetünk gyalog is. Ez az út már maga is egy élmény, és bekerült Korea 100 legszebb útjai közé. Ugyanis mikor átkelünk rajta, a mindkét oldalról nyaldosó óceán vize olyan hatást kelt, mintha magán a vízen sétálnánk. Ez olyan különleges érzést ad, amit kár lenne kihagyni. Odong szigetén több, mint 194 különféle növény található és mind különlegességnek számít. Közülük is a leghíresebbek a kamélia fák, melyek e kis sziget szimbólumai és a helyiek büszkeségei is.

123.jpg

2012-ben, az éves nemzetközi Expót Yeosuban tartották meg, ahol több mint 8 millió látogató tekinthette meg a gyönyörű várost és a kiállítást. A vendégek május 12-től augusztus 12-ig, három hónapon át nézhették meg az „Élő Óceán és Tengerpart” témájú kiállításokat és épületeket, vehettek részt interaktív programokon és élvezhették a gyönyörű kilátást. 103 ország képviseltette magát az egész világból, ezért ez lett a második legnagyobb nemzetközi kiállítás, amit Dél-Korea rendezett meg az 1993-as Taejon [ejtsd. Dedzson]-i Expót követően. Sajnos ezen a nemzetközi kiállításon nem volt magyar pavilon, de kimaradásunkat pótoltuk az idei Milánó-i Expón.

Korea híres katonai hőse, Lee Sunshin admirális, aki 1592-ben visszaszorította Toyotomi Hideyosi támadó tengeri flottáját, hozzájárult, hogy teljesen megfordítsa a háború addigi menetét és a legkiemelkedőbb tengeri győzelmeket aratva magáénak mondhassa a történelem legeredményesebb tengeri csatáit.

img_0288.jpg

Nyomon követve Lee Sunshin csatáit, az egész tengerpart mentén rábukkanhatunk a nevéhez fűződő építményekre és helyekre, mégis a Yeosuval való kapcsolata különösen mély. Yeosu belvárosa és az Odong sziget között található a Jinnamgwan [ejtsd. Dzsinnámgván], egy óriási fa építmény, mely 55 négyzetméteren elterülve 68 díszített faoszloppal van megtartva. A ma már csak turistalátványosságként használt épület hajdanán az admirális főhadiszállásaként szolgáló Jinhaeru [ejtsd. Dzsinheru]-nak nevezett másik épület emlékét őrzi. Jusulmok [ejtsd. Dzsusulmok] szintén őrzi Lee Sunshin szellemét, ahol újból bebizonyította kimagasló bátorságát, éles eszét és katonai rátermettségét. Ezen a partszakaszon több, mint 60 japán hajó lett elsüllyesztve általa. A vérfagyasztó események ellenére napjainkra ez az egyik legbékésebb és gyönyörűbb része a partnak. Egy másik, szintén kihagyhatatlan látnivaló is helyet kapott itt, ez pedig egy teljesen felújított, ágyukkal felszerelt „teknőc hajó”, mely az admirális híres flottájából való. Yeosuban még fesztivált is kapott: nagy látványosságnak számít a Tongjeyeong [ejtsd. Dongdzsejang] Utcai Felvonulás, ami része a Yeosu-i Teknőchajó fesztiválnak.

 

A cikket írta: Hanó Renáta

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr138102606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása