Buddhától Istenig
2015. július 07. írta: KoreaiKultúra

Buddhától Istenig

Dél-Korea vallási kavalkádja

Dél-Korea vallásilag nagyon sokszínű ország. A róla kialakult képünk szerint Korea is az ázsiai vallások gyakorlói közé tartozik, viszont ha elutazunk akár Szöulba, rengeteg vörösen izzó, neon keresztet láthatunk. Ez alapján azt hinné az ember, hogy egy erősen keresztény országba tévedt, ami nem is áll olyan messze a valóságtól, hiszen a koreai protestáns hívők száma a világi viszonylatokhoz képest rekordmennyiségű. Ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos vallások kivesztek volna a mindennapokból.

religion2.jpg

A két nagy ázsiai vallás, a buddhizmus és a konfucianizmus 1600 éves történelmi múlttal rendelkezve még most is erős Koreában. Mivel az ország felszíne 70%-ban hegyvidék, mindenhol találhatunk kisebb-nagyobb buddhista templomokat, szentélyeket. A konfucianizmus erős behatását főleg az ottani emberek gondolkodásában, családszerkezetében figyelhetjük meg. Bármilyen vallást is gyakoroljon egy polgár, értékrendszerét tekintve mindig konfuciánus marad. Nem elhanyagolható az egyre jobban tételes vallássá váló természetvallás, a sámánizmus sem, mely szerves részét képezi a koreaiak nemzettudatának és hagyományörzésének. A koreai sámánizmus a többi sámánvalláshoz képest sokkal színesebb és elterjedtebb a lakosság körében.

religion_1.jpgDél-Korea 50 milliós népességéből körülbelül 10 millió ember buddhista, 12 millió keresztény (protestáns és katolikus), és akár kis mértékben is, de sokan a mai napig követik a sámánista hagyományokat. Homer Hulbert, koreai keresztény misszionárius szerint egy sokoldalú koreai a társadalomban való részvételekor konfucianista, filozofáláskor buddhista, és szellemimádó, mikor bajban van.

E négy nagyobb vallási csoporton – buddhizmus, konfucianizmus, sámánizmus és kereszténység – kívül még van egy meghatározó csoportja a Koreában meghonosodott vallásoknak: a koreaiak által létrehozott vallások. A 19. század végén rengeteg új vallás született Koreában, köszönhetően az akkori politikai helyzetnek és a kialakult gazdasági bizonytalanságnak. A koreaiaknak már elegük lett a konzervatív vallásokból és valami újra vágytak. Ráadásul akkoriban az európai és japán megszállási próbálkozások végére Japán tett pontot és 1910-ben kolonizálta Koreát. A japánok elleni harc egyik ága volt az új, tisztán koreai vallások létrehozása és ezért indult el akkoriban az Új Vallási Mozgalom, mely a Donghak (동학, 東學), Keleti Tanítás vallás megalapításával vette kezdetét. Azóta több mint 400 új vallás látott napvilágot, melyek közül is a Cheondogyo (천도교, 天道敎), a Jeungsangyo rendek és a Won buddhizmus (원불교, 圓佛敎) rendelkezik a legtöbb követővel.

 

A cikket írta: Hanó Renáta

Képek forrása: Korea JoongAng Daily és korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr277607554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása