Húsvéti receptötlet
2015. március 30. írta: KoreaiKultúra

Húsvéti receptötlet

Samgyeopsal

A koreai BBQ, vagyis 'samgyeopsal' (ejtsd: szám-gjop-szál) nem véletlenül nagy kedvenc a koreaiak és a Félszigetre látogatók körében egyaránt. Már az első falat után súlyos függőséget tud okozni ez az egyébként rendkívül egyszerű, de annál ötletesebb étel, ami mára az esti iszogatások rendszeres kísérőjévé vált Koreában. A jó hír az, hogy Magyarországon is különösebb nehézség nélkül elkészíthető akár egy húsvéti kerti sütögetés alkalmával is. A közelgő hosszú hétvége kiváló alkalom lehet a koreai konyha szerelmeseinek arra, hogy egy kis egzotikumot csempésszenek az ünnepi menüsorba.

food_feature1-1_49.jpg

A samgyeopsal lényegében salátalevélbe pakolt sült szalonna, melynek elkészítéséhez legjobb kiindulási alapanyag egy szép darab nyers császárszalonna. A lehetőleg minél húsosabb szalonnát minden különösebb előkészítés nélkül nagyon vékonyan felszeletelve felforrósított grillrácsra, vastárcsára vagy serpenyőbe helyezzük (ezt Koreában az éttermi asztalba beépített sütőlapon oldják meg) kedvünktől függően fokhagyma, vöröshagyma, gomba vagy akár kimcsi kíséretében.

Tipp: Serpenyős megoldás esetén érdemes a szalonnából kisülő zsírt konyhai papírtőrlővel felitatni.

16976282655_fe203e37ea_k.jpg

16974949162_a403b69765_k.jpg

16976282825_95733eb6ef_k.jpg

Miután gyakori forgatás után a kiszemelt szalonnaszelet mindkét oldalát megsültnek nyilvánítjuk, fogunk egy salátalevelet és kedvünkre megtöltjük "érzés szerint" a rendelkezésre álló finomságokkal. Klasszikus kísérők a fokhagyma, vöröshagyma, újhagyma, kimcsi és más koreai savanyúságok, de nyugodtan engedjük el a fantáziánkat! Jöhet mindenféle zöldség nyersen vagy grillezve. Ne feledkezzünk meg a "dresszingről" sem, ami Koreában leggyakrabban goccsudzsáng és szójaszósz, de használhatunk ízesített és különleges olajokat (pl. fokhagymaolaj, szezámolaj) és a bátrabbak akár Erős Pistát is a koreai-magyar fúziós konyha szellemében.

Tipp: Koreai hangulatot varázsolhatunk az asztalra, ha a terítésnél kis tálkákba helyezzük a megmosott, felszeletelt zöldségeket és szószokat. 

16950321396_7abeb647b4_k.jpg

Evés közben felesleges próbálkoznunk a bennünk szunnyadó nemesi kifinomultság felélesztésével, hiszen nem a királyi udvar menüsorába illő étekkel állunk szemben. A samgyeopsalt egyszerűen lehetetlenség "szépen enni"!! Evőeszközre csak a szalonnadarabok forgatásánál, a mellé felszolgált leves kanalazásához és a side-dishek eléréséhez van szükség (ez utóbbira legjobb a pálcika használata). A képen látható végeredményt összegömbölyítve tömjük a szánkba, egy falatra. Ne lepődjünk meg, ha a gyerekek körében is nagy tetszést arat majd... :)

Kulturális érdekességek

A samgyeopsal nem csak egy ebéd vagy vacsora, hanem nyugati megfigyelőként már-már rituálénak tűnhet az, ahogy a fiatalabbak igyekeznek az időseket kiszolgálni.

A legjobb falatok az asztalnál ülő legmagasabb rangú személynek járnak. Ez lehet a vendég, család esetében a nagyszülők, vagy az édesapa, üzleti vacsoránál a vezető beosztású személyek.

Koreaiak szerint a közös sütögetés közben megmutatkozik a velünk szemben ülő "valódi arca". Tesztelhetjük a másik előzékenységét, türelmét, kedvességét vagy éppen mohóságát.

Egy olyan ételről lévén szó, amit az éttermek "nyersen szolgálnak fel" és a vendégeknek maguknak kell elkészíteniük, attól függően, hogy a főnökünkkel, barátainkkal, vagy a kedvesünkkel ülünk asztalhoz, változik az eszegetés során betöltött szerepünk. Így lesz a samgyeopsal parti remek lehetőség arra, hogy a tiszteletünket, gondoskodásunkat vagy szeretetünket kifejezzük a másik felé!

Ne lepődjünk meg, ha a koreaiak sokszor ollót használnak a nagyobb falatok felaprításához legyen az a szalonna, vagy éppen a kimcsi.

A samgyeopsal hagyományos kísérői a "koreai tojásleves" (gyeranjjim) vagy a szójababpaszta alapú tofus-zöldséges leves (doenjang jiggae), az elmaradhatatlan side-dishek, mint a különféle kimcsik és természetesen a soju.

 

Képek forrása: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr837320022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása