A Girl at My Door (2014)
2015. március 03. írta: KoreaiKultúra

A Girl at My Door (2014)

Az elmúlt év koreai filmtermése különösen érdekes volt abból a szempontból, hogy nagy számban készültek olyan fontos filmek, melyek kendőzetlenül mutatják be a nők egyenlőtlen helyzetét, problémáit. Természetesen a koreai filmesek eddig is szívesen állítottak nőket a történeteik középpontjába, de a szórakoztató tömegfilmek mellett egyre több, társadalmi szerepvállaló film is készül, melyek olyan valós problémákról szólnak, mint a másság elítélése, a családon belüli vagy a nemi erőszak. Ilyen film A Girl at My Door (2014) is, mely az elsőfilmes rendezőnő, Jung July figyelemre méltó debütálása. A filmet meghívták a Cannes-i Filmfesztivál versenyen kívüli Un Certain Regard szekciójába, és a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon megnyerte a legjobb első film díját is.

girl_at_door_header.png

A Girl at My Door főhőse egy vidékre áthelyezett rendőrnő (Bae Doona), aki szoros barátságot köt egy visszahúzódó, helyi kislánnyal (Kim Sae-ron). Miután a rendőrnő befogadja az alkoholista mostohaapa verései elől menekülő lányt, vészesen közel kerülnek egymáshoz, és a faluban megindulnak a rosszindulatú pletykák. Ahogy egyre jobban kezdenek egymáshoz kötődni, egyre veszélyesebbé is válnak egymás számára. Ugyanis mindketten titkolnak valamit a másik elől.

lkhja.png

Az erős témaválasztás mellett film rendkívüli ereje a főszereplők színészi játékában rejlik. A rendőrnőt megformáló Bae Doona elismert színésznő, másfél évtizedes pályafutása alatt megannyi díjat nyert már. Bae a szélesebb magyar közönség számára a Wachowski testvérek Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2012) c. filmjéből lehet ismerős, ahol egyszerre több szerepben is megcsillogtathatta tehetségét. A Girl at My Door komor rendőrnőjének jelleméből fakadóan Bae ezúttal igencsak visszafogottan játszik, sokszor csak leheletnyi mimikával érezteti a lelkében zajló érzelmeket – és ezt csak a legtehetségesebb színészek tudják megcsinálni. Bae mellett a kislányt alakító, mindössze 14 éves Kim Sae-ron is brillírozik. A rapszodikus, szeretetéhes kislány szerepében Kimnek érzelmek egészen széles skáláján kell mozognia, így tökéletes ellentétévé válik Bae rendőrnőjének.

jhsj.png

A két színésznő szenzációs játékának azonban teret is kellett adni. Jung elsőfilmes létére kivételesen érett és bölcs alkotói magatartással állt hozzá rendezéshez, és szerényen hagyta színészeit előtérbe kerülni. A lassabb ritmusú vágás lehetővé teszi Bae és Kim által megformált karakterek érzelmeinek kifutását. A rendezőnő így annyira erős anyagot hoz létre, hogy valójában nincs is szüksége más eszközre, így például az aláfestő zene is csak egészen minimálisan jelenik meg, de nem is érezzük szükségét/hiányát. Jung July minden elismerést megérdemel A Girl at My Door csodás puritánsága miatt.

 

Az összefoglalót írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr207236519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása