Miért zöld olyan sok koreai épület teteje?
2024. augusztus 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Miért zöld olyan sok koreai épület teteje?

Ha madártávlatból szemléljük Koreát, akkor láthatjuk, hogy viszonylag sok épületnek zöldre van festve a teteje. Ez a jelenség sokaknak valószínűleg fel sem tűnik, viszont azok, akik először látják, gyakran teszik fel a kérdést: vajon mi célt szolgál a zöld szín?

teto_1.jpg

A zöld tetőkről szóló cikkekben a koreai újságok szívesen emlékeznek meg arról, amikor Will Smith Koreában járt, és posztjaiban a zöld tetejű házakat látva több hozzászóló is azt feltételezte, hogy azok teniszpályák. Bár az elmúlt évekbe nőtt a tenisz népszerűsége a koreaiak körében, ezek a zöld felületek természetesen nem teniszpályák, hanem vízálló festékkel lemázolt háztetők. 

Az év folyamán tapasztalt hőmérséklet különbségekből adódó dilatáció miatt gyakoriak a repedések. A nyáron lezúduló hatalmas esőzések ellen elengedhetetlen az ilyen felületek vízálló festékkel való kezelése. Ez a vízálló festék króm-oxidot tartalmaz, amely eredetileg egy sötétzöld anyag. Bár természetesen a gyártók különböző színű festékeket is előállítanak, a drágább festék nem hat ösztönzőleg a koreai lakosság körében, a többség megelégszik a zöld színnel. 

Létezik egy kevésbé megalapozott magyarázat is: vannak, akik úgy tartják, hogy a kormány az 1988-as nyári olimpiai játékok miatt Szöulba érkező turistákban akarta azt az érzetet kelteni, hogy Korea zöldebb, fásabb, mint a valóságban. Mivel erre nincs semmilyen konkrét bizonyíték, ez a verzió urbán legendaként él tovább.

teto_2.jpgAz utóbbi években országszerte csökken a zöld tetővel rendelkező házak száma, az új városrészekben már a világosabb, fényvisszaverő színek dominálnak, ezek ugyanis csökkentik a hűtési költségeket és növelik az energiahatékonyságot. Ez azonban hatással van a már megszokott, egyedi városképre is. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: hankookilbo.com

Képek forrása: unsplash.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2018464935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása