Így hódítja meg a k-pop a nemzetközi divat világát
2023. augusztus 23. írta: Koreai Kulturális Központ

Így hódítja meg a k-pop a nemzetközi divat világát

A hallyu (koreai hullám) egyre globálisabbá váló jelensége és a k-pop közismertté válása mára már szinte természetessé vált. A divat és a koreai popkultúra kapcsolata pedig bár a kezdetektől szorosan összefonódott, mostanra valóban alig találni olyan nemzetközi eseményt és európai divatházat, amelynek bemutatói során nem ül egy k-pop híresség az első sorokban. 

photo-1557777586-f6682739fcf3.png

Az első jelentősebb - és legtöbbet hivatkozott - együttműködés G-Dragon (BigBang) és a Chanel között jött létre 2017-ben, amikor az idol már három éve látogatta a divatház eseményeit. A jó kapcsolat máig töretlen, azóta azonban jócskán felgyorsult a két iparág összefonódása. Ha csak a közelmúlt eseményeit tekintjük, számtalan divatheti és Met-gála megjelenést követhettünk végig, és rengeteg nagykövetségi együttműködés került bejelentésre. Ezek lassan már nem okoznak meglepetést a rajongói közönségeknek, mégis, a közös pontok sora hosszabb lehet, mint gondolnánk, így az alábbiakban a teljesség igénye nélkül tekintünk át néhányat a legújabb együttműködésekből az idei évből.

A legfrissebb nagykövetségi együttműködés bejelentése a Loewe-től érkezett a napokban, ami leginkább az nctzeneket (az NCT rajongótábora) hozhatta izgalomba, hiszen a ház hivatalossá tette, hogy mostantól az NCT Taeyongjával fog együttműködni. Korábban az Nmixx lánybandával, valamint HyunA-val kötöttek szerződést a k-pop köreiből.

A BTS Army számára is sok izgalmas együttműködést hozott a 2023-as év. Januárban a Valentino felfedte, hogy a formáció egyik rappere, Suga a legújabb márkanagykövetük. Ezt követően, februárban a Louis Vuitton J-hope-ot mutatta be a ház legújabb nagyköveteként, majd nem sokkal később Jimin először a Dior, két hónappal később pedig a Tiffany and Co. márkanagyköveteként mutatkozott be. A március is eseménydúsnak bizonyult a hiátuson levő csapat számára; a Bottega Veneta RM-et választotta meg a ház legelső nagykövetének, ezt követően a Celine megerősítette V nagyköveti státuszát, a hónap végén pedig a Calvin Klein jelentette be, hogy a legfiatalabb tag fogja erősíteni globális nagyköveteik sorát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Louis Vuitton (@louisvuitton) által megosztott bejegyzés

A női nagykövetek száma is szépen gyarapodott az elmúlt hónapok során. A Burberry a Newyeans Danielle-jét köszöntötte a márka köreiben. Haerin ezidő alatt a Diorhoz csatlakozott be, valamint Minji a Chanellel, Hanni pedig az Armany Beauty-val kötött szerződést. A banda szárnyalása a divatvilággal való együttműködéseiket követve könnyen látható; a még csak 15 éves Hyeint a Louis Vuitton szerződtette nagykövetként. A francia divatház nem sokkal később a Jackson Wanggel (GOT7) való együttműködését is bejelentette, így három k-pop sztárral is bővült nagyköveteik köre az idei évben.

Valamiféle diverzitást is találni ebben a növekvő fúziós tendenciában, hiszen a legújabb arcok mellett olyan együttműködésről is beszámolhatunk, mint hogy a Givenchy ház a második generációs BigBang szupercsapat Taeyangját kérte fel nagykövetnek.

Kétség sem fér hozzá, hogy az egyre gyakoribb nagykövetségi együttműködéseket az idézte elő, hogy a divatházak felismerték az iparágban rejlő potenciált, valamint az idolok elképesztő befolyását és fogyasztó ösztönző erejét. Ugyan a jövőbe nem látunk bele, a következő hónapokban is érdemes figyelni a luxusházak divatbemutatóinak vendégeit, hiszen ezek gyakran sejtetik a jövőbeli együttműködéseket.

 

A cikket írta: Lukács Edit

Képek forrása: unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3018198597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása