Ha ezek a falak mesélni tudnának!
2022. november 18. írta: Koreai Kulturális Központ

Ha ezek a falak mesélni tudnának!

Chosun Hotel, Korea legrégebbi szállodája

A legtöbb világvárosban akad egy-egy olyan hotel, amely valamilyen oknál fogva, például különleges építészete vagy az ott valamikor szállást kereső személyek miatt a város ikonikus épületének tekinthető. Budapest esetén ez egyértelműen a Danubius Hotel Gellért, ahol olyan jeles vendégek is megszálltak, mint a dalai láma, Richard Nixon vagy Jane Fonda. Most az időben kicsit visszautazunk, és Szöul történelmének egyik legfontosabb hoteljével ismerkedünk, amely nemcsak a koreai vendéglátóipar egyik ikonikus helye volt, de úttörőnek is tekinthető.

hotel1.jpg

Napjainkban Dél-Koreában bővelkedik magas presztízsű hotelláncokból, melyeket évről évre különféle elismeréssel, díjakkal tüntetnek ki az erre szakosodott szervezetek. Viszont kevesen tudhatnak magukénak olyan jelentős múltat, mint Korea legrégebbi hotelje, az 1914. október 10-én nyílt Chosun Hotel (조선호텔, ejtsd: Dzsoszanhoter). Nevét az 1392-1897 között fennálló koreai dinasztiáról kapta. 

Az új vasútvonalak megnyitása az áru- és személyszállítás bővüléséhez vezetett, ezzel a szöuli szálláshelyek iránti kereslet is megnövekedett. Annak idején, amikor az eredetileg négyszintes, 52 szobás szálloda megépült, a modern és nyugati stílusa miatt a jólét megtestesítőjének számított. Ez a Sogong negyedben, azaz Szöul szívében elhelyezkedő épület volt az első olyan szálláshely a városban, amely lifttel, francia étteremmel és büfével rendelkezett, illetve fagylaltot is kínált vendégeinek. (Régi fotók itt.)

Korea japán megszállásának végén, 1945 után az amerikai hadsereg elfoglalta a szállodát, majd John R. Hodge tábornok hivatalos rezidenciájává tette azt. Nem sokkal ezután Li Szin Man (이승만), az ország első elnöke megváltoztatta a szálloda hivatalos angol nevét The Chosun Hotelre (a japán kiejtésnek megfelelő The Chosen Hotel-ről).

Az eredeti Chosunban megtalálható volt a szálloda nagy népszerűségnek örvendő királyi lakosztálya, a 201-es szoba, amelyet a gyarmati időszakban főként japán és európai királyi vendégek számára tartottak fenn. A „császári lakosztályként” is emlegetett szoba leghíresebben lakója Dr. Seo Jae-pil (Philip Jaisohn) volt, aki 1947 júliusától közel egy évig lakott benne. Ő a koreai függetlenségi mozgalom egyik legfontosabb alakja, akinek a nevéhez az első hangeullel (한글, ejtsd: hángül; a koreai abc) írt újság megalapítása is fűződik.  Amikor 1950-ben kitört a koreai háború, a Chosunt rövid időre az észak-koreai hadsereg vette birtokba. A hatalmas politikai zűrzavar és pusztítás ellenére a szálloda az egyik legkevésbé sérült épületként vészelte át ezt az időszakot.  

bed-gd6ee8e998_640.jpgA kép csak illusztráció. 

Évszázados története során a Chosun végtelen számú VIP vendégnek és méltóságnak szolgált otthonául, elnököktől a politikusokon át hírességekig. Az Egyesült Államok egykori elnökei, Gerald Ford és Ronald Reagan, valamint Douglas MacArthur tábornok és Marilyn Monroe is vendégeskedtek itt. 

Az 1960-as évek közepén a szálloda társtulajdonosai úgy döntöttek, hogy a Chosunt modern luxusszállodává alakítják át. Az építkezés 1967 nyarán kezdődött, az új és továbbfejlesztett Chosun Hotelt három évvel később, 1970-ben nyitották meg újra. Közel 11 millió dolláros beruházással a szállodát 18 emeletes, 500 vendégszobás deluxe szállodává alakították át. Az 1980-as években a Sogong negyedben számos vállalkozás, bank és hivatal nyílt meg, a város egyik központi területévé vált. A napjainkban The Westin Josun Seoul néven működő hotel annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani versenytársaival, rendszeresen fektet be éttermeinek, rendezvénytermeinek és vendégszobáinak felújításába és korszerűsítésébe, ezzel megőrizve helyét a világszínvonalú üzleti szállodák között.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: koreaherald.com

museum.seoul.go.kr

danubiushotels.com

Képek forrása: unsplash.com, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9917982130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása