Gwaenchanamaeul, a "Ne aggódj-falu"
2022. szeptember 01. írta: Koreai Kulturális Központ

Gwaenchanamaeul, a "Ne aggódj-falu"

Dél-Koreában sokan éreznek óriási nyomást, hogy sikeresek legyenek egy olyan versenyorientált társadalomban, ahol ritkán tolerálják a kudarcot. Az ebből adódó, különféle problémák ellensúlyozására hozták létre a „Ne aggódj-falut”. A hely célja a megcsömörlött fiatalok lelkesítése, illetve lehetőséget nyújt önreflexióra is, miközben kitalálhatják életük következő lépését. 

1_28.jpg

Habár a sikeréhség segítette Dél-Koreát, hogy a háború utáni évtizedekben gazdasági hatalommá fejlődjön, ez egy olyan attitűddel, világszemlélettel járt együtt, amelyet sok koreai, különösen a fiatalság ma már nem érez magáénak. Az elmúlt években számos projekt és vállalkozás indult a kiábrándult fiatalok támogatására.

A Mokpo kikötővárosában található Gwaenchanamaeul (괜찮아마을, ejtsd: gvencshánhámáül) koreaiul úgy hangzik, mint egy falu neve, szó szerinti jelentése: „ne aggódj-falu”, „rendben van-falu”. Valójában nem igazi falu, hanem egy 2018-ban, állami támogatással létrehozott cég a használaton kívüli épületek újjáépítésére. Jelmondatuk: "Ha pihenőt tartasz is, ha elbuksz is, rendben van!"

2_33.jpg

A céget a Szöulban született Hong Dong-woo alapította. 2014-től országos körutazásokra szakosodott utazási irodát működtetett, így szembesült a fiatalok problémáival. Azt tapasztalta, hogy azok, akik egész életüket lakótelepeken töltik, nem jut olyan hely, ahová kudarc esetén visszavonulhatnának. Nekik szeretett volna „lelki biztonsági övet” adni. A projekt végül a költő Kang Je-yoonnak köszönhetően indult el, aki egy 20 évre szóló szerződéssel ingyenesen bérbe adta mokpói épületét. Cserébe két dolgot kért: egy olyan társadalmi vállalkozás létrehozását, amely dzsentrifikációs károkozás nélkül tud új esélyt adni a fiataloknak, illetve azt, hogy a fiatalok nyújtsanak segítséget a környező szigetek egyedi értékeinek megóvásában. 

A folyamatosan fejlődő, bővülő vállalkozás jelenleg bizonyos városok helyi önkormányzatainak tervezési és promóciós projektjeiben vesz részt, illetve különböző hosszúságú, élményszerzéssel összekötött edukációs programokat tart. A változásra és feltöltődésre vágyó fiatalok jelenleg 1 napos, 5 nap 4 éjszakás vagy 6 hetes programra jelentkeznek. Az 1 napos program keretein belül a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg, illetve kérdéseiket tehetik fel, illetve megismerhetik Mokpo belvárosát. A közel 1 hetes hosszúságú programra való jelentkezés esetén lehetőség van éjszakai túrán részt venni, naplementét nézni, a belvárossal és a környező szigetekkel megismerkedni. Van főzőóra, közös étkezés, buli és különböző önfejlesztő programok is. Akik 6 hétre költöznek be a "faluba", azok a már említett szolgáltatásokon túl személyes coachingon, valamint dizájn, rizográf, fotó és szövegíró műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek. A magányosság érzésének csökkentése érdekében a program közös használatú irodát, konyhát, kézműves műhelyt, illetve természetesen szállást biztosít. 

A vállalkozás célkitűzése, hogy további 20 ilyen ifjúsági falut hozzon létre országszerte. Hong Dong-woo saját bevallása szerint úgy tekint a falura, mintha az egy idol nevelő ügynökség lenne, ahol a különböző tehetségű fiatalokat támogatják álmaik beteljesítésében.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: seoul.co.kr, dontworryvillage.com, bbc.com

nhk.or.jp, qz.com, scmp.com

Képek forrása: pixabay.com, pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2217921189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása