Koreai sikersorozatok a Netflixen
2022. május 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreai sikersorozatok a Netflixen

A Hellboundot láttad már?

A Nyerd meg az életed (Squid Game / 오징어 게임) sikerei után a többi dél-koreai sorozatot is figyelemmel kíséri a Netflix globális közönsége. A legutóbbi toplistások a platformon a Mindannyian halottak vagyunk (All of Us Are Dead / 지금 우리 학교는) és a Single's Inferno (솔로지옥) voltak, de a Vonat Busanba (Train to Busan / 부산행) rendezőjének legújabb alkotása is rekordokat döntött. Az Út a pokol felé (Hellbound / 지옥) című sorozat 24 óra alatt több mint 80 országban érte el a streaming oldal toplistájának élét.

lee-jane-yt5vp1sa_qs-unsplash.jpg

A 6 részes sorozat a rendező, Jon Szangho (Yeon Sang-Ho / 연상호) saját webtoonján alapszik, és egy igencsak erőszakos és felkavaró történet. Bizonyos emberek egy jóslatot látnak és hallanak arról, hogy mikor fognak meghalni. Amikor a pillanat eljön, akkor egy félelmetes „halálangyal” jelenik meg előttük, és véget vet az életüknek. A bizarr szituáció sok különböző témát felvet, és a sorok között olvasva minden bizonnyal egy újabb társadalomkritikát is találhatunk. Az Út a pokol felé beszél a közösségi média és a vallások erejéről is, boncolgatja a hiedelmek és a szélsőséges ideológia határát. Ez a sorozat valahol félúton van a thriller és a fantasy között, ahogy a sötét és letisztult grafikai elemekkel egy félelmetes párhuzamos univerzum jelenébe sodorja a nézőket. Miközben olyan kérdéseket vet fel bennünk, mit jelent embernek lenni, mi a humanizmus.

Bár szinte automatikusan átugorjuk a sorozatok introját, az Út a pokol felé esetében érdemes legalább egyszer ezt is végignézni, mert elég erőteljesre sikeredett. Ahogy maga a nyitójelenet is, ahol egyből annak lehetünk szemtanúi, ahogy a semmiből feltűnnek ezek az ismeretlen lények, és fényes nappal, Szöul forgalmas utcáján lemészárolnak egy embert, mielőtt pont olyan hirtelen és olyan titokzatosan eltűnnek, ahogy megjelentek.

Két dolog biztos: 1. ez a sorozat nem mindenkinek való; 2. Jon Szangho újra bebizonyította, hogy mekkora mestere a filmes műfajok vegyítésének. Annak, aki még nem látta a sorozatot, itt hagyjuk a hivatalos előzetes, akik pedig már látták, azokkal közösen várjuk izgatottan, hogy vajon mikor jelentik be a folytatást.



A cikket írta: Miski Bettina

A kép és videó forrása: Netflix, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3417823707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása