Ne bántsátok Hwang Jung-mint!
2022. április 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Ne bántsátok Hwang Jung-mint!

Hostage: Missing Celebrity (2021)

Hwang Jung-min a dél-koreai mozi egyik legnagyobb csillaga. A híres színészt már korábban is bemutattuk, és számos filmjéről is beszámoltunk az elmúlt években. Legutóbb éppen a Deliver Us From Evil c. pergős és kegyetlen akciófilmről írtunk ismertetőt, amiben kissé tartottunk attól, hogy Hwang Liam Neeson sorsára jutva a középkorú, kőkemény, sztoikus akciósztár szerepében ragad. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna! Lássuk, miről is szól Hwang legújabb filmje, a Hostage: Missing Celebrity!

5a1294933d3045a9ae74d9d355ff0670.jpg@NEW

Hwang Jung-min (önmaga szerepében) ünnepelt sztár, akinek neve milliókat vonz a koreai mozikba. Legújabb filmjének sajtóeseménye után Hwang éppen hazafelé tart, amikor néhány rosszarcú, sötét alak megtámadja és elrabolja. A színész kezdetben azt hiszi, ez csak valami rossz tréfa, vagy kandi kamera lehet. A férfi csak akkor kezdi felfogni a helyzet komolyságát, mikor az emberrablók a szeme láttára végzik ki előző foglyukat, akiért nem fizették ki időben a váltságdíjat. Hwangnak egy napja van előteremteni egy rakás pénzt, és minden színészi képességét be kell vetnie, ha életben akar maradni. Ám a színész nagy hírneve mögött valójában csak egy egyszerű ember áll.

hostage_missing_celebrity_2021_poszter.jpg@NEW

A Hostage: Missing Celebrity negyedik falat döntögető, igencsak „meta” története tökéletes antitézise annak a sztoikus akciósztár szerepnek, ami felé Hwang elindult a Deliver Us From Evil című filmjében. Hwang Jung-min csak a vásznon kemény és menő, a hétköznapokban pedig egy teljesen átlagos fickó. Igazából erre az egy ötletre hegyezték ki az egész filmet, de ez korántsem baj. Sőt! A Hostage: Missing Celebrity a 2015-ös kínai akciófilm, a Saving Mr. Wu koreai remake-je. Külön érdekesség, hogy a kínai eredeti film egy ténylegesen megtörtént emberrablást dolgoz fel. 2004-ben egy bűnbanda elrabolta a színész Wu Ruofut a tekintélyes váltságdíj reményében. A rablást feldolgozó, szédítő akciófilmben a címszereplő áldozatot Andy Lau alakította, de az igazi Wu is feltűnt egy kisebb mellékszerepben.

@NEW

A pergős Saving Mr. Wu-hoz képest Hwang filmje néhány fokozattal lassabb sebességbe kapcsol, ráadásul az akciójelenetek zöme is a színész eltűnése után nyomozó rendőrök körül történik. Vagyis adott egy akciófilm az akciófilm-sztárként is bizonyított Hwang Jung-minnel, amiben a nagybetűs sztár egy ijedt kisegér, aki a játékidő jelentős részét egy székhez láncolva tölti. Ez hatalmas fricska Hwang menő imázsának, de egyúttal frappáns lehetőség arra is, hogy a színész egy bensőségesebb, hétköznapibb arcát mutassa – még akkor is, ha ez az arc csak a felvett saját arca. 

Éppen ez a „meta” húzás teszi igazán izgalmassá a filmet. Mivel a filmben Hwang Jung-min önmagát játssza, ezért a néző könnyen elhiszi, hogy az eljátszott Hwang az igazi Hwang. A valóság keverésének köszönhetően a filmélmény jóval intenzívebb lesz annál, mintha csak egy mezei kitalált karakter elrablásának lennénk tanúi. A Hostage: Missing Celebrity c. filmet nézve hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy nagyon nehezen tudunk elvonatkoztatni attól, hogy csak fikciót látunk. És pont ez a jó filmek egyik ismérve.

Csak erős idegzetű Hwang Jung-min-rajongóknak ajánlott!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: NEW

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr117812111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása