Koreaiak a világban
2022. április 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Koreaiak a világban

A koreait anyanyelvként beszélők száma jelenleg körülbelül 80 millióra tehető. Nagyobb részük természetesen a Koreai-félszigeten él, de a világ különböző pontjain található koreai közösségek tagjai is beletartozhatnak ebbe a számba. 

overseas_koreans_boritokep.jpg

2021-es adatok alapján a következő öt országban található a legtöbb Koreán kívül élő koreai: Egyesült Államok (kb. 2 millió 600 ezer fő), Kína (kb. 2 millió 350 ezer fő), Japán (kb. 818 ezer fő), Kanada (kb. 237 ezer fő) és Üzbegisztán (kb. 175 ezer fő). Ezeket az országokat követi sorban Oroszország, Ausztrália, Vietnám, Kazahsztán és Németország. 

Egyesült Államok

Az első koreaiak már a 19. század végén megjelentek Amerikában, közülük többen is a koreai történelem meghatározó alakjává váltak, így például Seo Jae-pil (Szo Dzsephil), avagy angolosított nevén Philip Jaisohn, aki az élete második felét már leginkább Amerikában töltötte. A koreaiak közül elsőként szerzett diplomát az államokban, később az állampolgárságot is felvette, de aktívan támogatta a koreai függetlenségi mozgalmakat is, és többek közt hozzá köthető az első, kizárólag hangullel írt újság. Dél-Korea első elnöke, Syngman Rhee (avagy magyarosan: Li Szin Man, szoros átírásban: I Szüngman) szintén Amerikában tanult.

A második világháború, majd különösképpen a koreai háború után indult meg egy nagyobb kivándorlási hullám, az amerikai családok a koreai háború után árván maradt gyerekeket fogadták örökbe. 

annie-spratt-gq5pecp8phe-unsplash.jpg

Kína

A Kínában lévő koreai közösség legnagyobb része Jilin (Csilin) tartomány keleti részén, a Yanbian nevű koreai autonóm tartomány területén él. Ennek a területnek a különlegessége, hogy mind a koreai, mind a mandarin hivatalos nyelvnek számít. A koreaiak többsége a 19. század végén és a 20. század elején érkezett ide, a japán megszállás elől menekülve.

Japán

1910 előtt Japánban viszonylag kevés koreai tartózkodott, azonban 1910 és 1945 között, Korea japán uralma alatt ez a szám megugrott: 1945 körül akár 2 millió koreai is élhetett Japánban. Ez a szám aztán a második világháború végével jelentősen csökkent, és körülbelül 600 ezer koreai maradt az országban. Jelenleg a legnagyobb koreai közösség Oszakában található.

Üzbegisztán

A listán szereplő Üzbegisztán talán sokaknak meglepő tény lehet. Az itt élő koreaiak megjelenése 1937-re tehető, amikor az orosz Távol-Keleten élő etnikai kisebbségeket deportálni kezdték közép-ázsiai területekre. Egy részük Kazahsztánba, míg egy másik részük Üzbegisztánba került, ahol ekkoriban jórészt mezőgazdasággal kezdtek foglalkozni. Manapság rengeteg itt élő koreai tér vissza Dél-Koreába, hogy rövidebb távon munkát vállaljon, de sokan hosszabb távon is terveznek az országban maradni. Egyre több Üzbegisztánban született, koreai származású fiatal kezdi el tanulni a sztenderd koreai nyelvet is, mivel a 20. században ideérkezők főként egy másik nyelvjárást beszéltek, illetve a ma élő leszármazottak sok esetben már inkább csak az oroszt beszélik. A népszerű, Mindannyian halottak vagyunk című sorozat egyik színésze, Lomon is egy üzbegisztáni koreai családból származik. 

A Koreai-félszigeten kívül élő koreai közösségekről alapvetően elmondható, hogy igyekeznek kultúrájukat és nyelvüket megtartani, bár ennek mértéke és sikeressége az adott területtől is függ. Sajnos probléma, hogy minél több idő telik el, az ott élők (különösképpen a fiatalok) egyre kevésbé kötődhetnek a felmenőik kultúrájához, és bizonyos esetekben a nyelvtudás is egyre nagyobb problémát jelent számukra. Ez persze függ az adott ország hozzáállásától is. Gyakran figyelhető meg a kódváltás (gyakori jelenség pl. a koreai-amerikaiaknál), amikor beszéd közben váltanak egyik nyelvről a másikra.

A koreai állam rendszeresen indít projekteket, melyeknek célja az ilyen közösségekben élő fiatalok támogatása, nyelvtudásuk fejlesztése és kapcsolatfelvételük az anyaországgal.

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: mofa.go.kr, hansang.korea.net, asiasociety.org, atimes.com, thediplomat.com, vogue.com, koreatimes.co.kr, asianstudies.org, stanford.edu, youtube.com, kbizoom.com

Képek forrása: pixabay.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3517814117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása