MayTree, a kristálytisztán éneklő csodakórus
2022. február 24. írta: Koreai Kulturális Központ

MayTree, a kristálytisztán éneklő csodakórus

Találós kérdés: Öt szája, tíz füle és ezer hangja van. Mi az? Nem más, mint a népszerűségi rekordokat döntögető koreai a capella együttes, a MayTree.

audio-gfb0ded015_640.jpg

Az a capella stílust, előadásmódot senkinek sem kell bemutatni. A hangszeres kíséret nélküli, többszólamú éneklés több száz éve dívik a világ minden táján, így Dél-Koreában is. Az a capella régi-új dél-koreai csillaga a MayTree együttes, ami bő egy éve már nemcsak Ázsiában, de világviszonylatban is töretlen népszerűségnek örvend.

Az együttest 2000-ben alapította Jang Sang-in hangszerimitátor, Mi wansung néven. A csapat a MayTree nevet csak később vette fel. Az elmúlt két évtizedben jöttek-mentek a tagok, míg végül az eredeti felállásból csak Jang Sang-in és az alt énekes, Kang Soo-kyung maradt meg. Hozzájuk csatlakozott a basszus: Kim Won-jong, a szoprán: Lim Soo-yeon (Erika) és végül a tenor: Kwon Young-hoon (Hoony).

Az együttes több lemezt is kiadott. Első stúdióalbumuk 2006-ban jelent meg Maybe címmel, ezt követte két középlemez, a 2011-es The MayTree és a 2013-as 5028. 2015-ben új stúdióalbumot adtak ki MayTree in Love címmel, majd 2020-ban megjelent a Back to Me c. albumuk is. 2021-ben két kislemezt adtak ki When Snowflakes Fell on Your Head és What If címmel. Emberek tízmillióihoz végül bő egy éve, a YouTube-on keresztül jutott el a hangjuk. 2021 elején egy rövidke videóval rukkoltak elő, amiben elénekelték a Windows operációs rendszer jól ismert hangjelzéseit.

A nyúlfarknyi videójukban jól körvonalazódott a MayTree sajátos stílusa és felállása. Kristálytiszta harmóniában dolgoznak fel széles körben ismert hangokat és zenéket, és közben végig a néző szemébe néznek. A háttérben a csapat hangsúlyosan gesztikulál, miközben az előtérben Erika mozdulatlanul instruál egy tablet segítségével. Máig legsikeresebb videójuk az iPhone hangeffektek hasonló feldolgozása. Az alábbi videoklip megtekintésinek száma lassan eléri az 59 milliót.

A MayTree azóta is ontja magából a rövidke zenés videókat. Népszerű videojátékok, filmek és sorozatok zenéit dolgozzák fel. A temérdek videoklip közül mindenki számára akadhat egy maroknyi a kedvenc zenéi közül. És ha már koreai sorozatokról beszélünk, természetesen a MayTree sem mehetett el a Squid Game mellett egy hang nélkül (208 millió megtekintéssel!).

A Squid Game-feldolgozásban a csapat azt is megmutatta, hogy mindannyian parádés szájzenészek. Mintha csak a Mills Brothers reinkarnálódott volna bennük (kiegészülve egy ötödik testvérrel). Ám nemcsak hangutánzásban kiválóak az együttes tagjai. Az alábbi videójukban megidézik a múlt zenelejátszóinak jellegzetes zajait, és hűen imitálják az adott kor legnépszerűbb előadóit.

Valószínűleg nincs olyan ember, akit ez a videó ne derítene jó kedvre. Legfeljebb csak annyit szomorkodhatunk, hogy ilyen keveset kapunk Louis Armstrongból, Michael Jacksonból és Britney Spearsből. Reméljük, a fentebb kicsemegézett videoklipekkel sikerült felkeltenünk olvasóink érdeklődését a MayTree iránt. Bátran ajánljuk, hogy látogassanak el az együttes YouTube-csatornájára (amelynek jelenleg majd’ négymillió feliratkozója van), nem fognak csalódni! Jó szórakozást kívánunk!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Borítókép: pixabay.com

Forrás: youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2717706828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása