Világhírű dél-koreai sportolók
2021. augusztus 19. írta: Koreai Kulturális Központ

Világhírű dél-koreai sportolók

Véget ért az olimpia, amikor az egész világ figyelme a sportokra és a sportolókra irányult. A témánál maradva ebben a cikkben három olyan dél-koreai sportoló életéről, pályafutásáról ismerkedhetünk meg, akik nemcsak hazájukban, de világszinten is ismertséget vívtak ki maguknak.

sport1.jpeg

Yuna Kim

ky.jpeg

Yuna Kim (김연아, Kim Yu-na, ejtsd: Kim Janá) 1990. szeptember 5-én született Bucheonban. Hatévesen kezdett el műkorcsolyázni, alsó tagozatos korától kezdve számos hazai versenyen aratott győzelmet, korán megmutatva tehetségét. Yuna az első dél-koreai műkorcsolyázó, aki öt tripla ugrást teljesített programjában, ekkor mindösszesen 12 éves volt. 2002-ben versenyzett először nemzetközi szinten, ahol aranyérmet szerzett növendék kategóriában. Érdekesség, hogy junior kategóriában Magyarországon ért el először első helyezést, az ISU Junior Grand Prix versenysorozat keretein belül. 

Felnőtt kategóriában nemzetközileg 2006. novemberében debütált az ISU Grand Prix kanadai versenyén, ahonnan bronzéremmel távozott. Ugyanezen verseny másik állomásán már aranyérmet szerzett, ezzel ő lett az első dél-koreai, aki GP-n aranyérmes lett. 

2007-től Torontóban edzett. Erre az időszakra különböző nehézségek, sérülések voltak jellemzők, de ennek ellenére jól teljesített. Megnyerte az ISU GP versenysorozatot, a világbajnokságot és a Négy kontinens bajnokságot. Álmát viszont a 2010-es vancouveri téli olimpián teljesítette, ahol egy rekorddöntő program után az ő nyakába került az aranyérem. 228.56 pontot szerzett, ezzel több, mint 23 ponttal megelőzve az ezüstérmest. Az olimpiát követően a TIME magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, az amerikai Women's Sports Foundationtől pedig az Év Női Sportolója díjat kapta meg. A következő években további sikereket ért el, a 2012-2013-as szezonban újra világbajnok lett, a Szocsiban megrendezett 2014-es téli olimpián után, melyen ezüstérmet szerzet, jelentette be visszavonulását. 

Park Chan-ho

pch.jpg

Park Chan-ho (박찬호, ejtsd: Pák Cshánho) legenda a baseballrajongók körében, de általánosságban tekintve is nagy népszerűségnek örvend. A mára már visszavonult sportoló azzal vívta ki magának a figyelmet, hogy ő volt az első dél-koreai származású játékos, aki játszott az amerikai Major League-ben, azaz a nagy ligában. 

Park 1973-ban született Gongjuban, és már igen fiatalon megmutatkozott tehetsége, 1992-ben és 1993-ban a nemzeti válogatott tagja volt, profiként 1994-ben debütált. Karrierjének nagy részét Los Angelesben töltötte, ahol 1994-től 2001-ig a Dodgers dobójétákosa volt. 2002-ben a Texas Rangershez került, az 5 évre szóló szerződésért cserébe 65 millió dollárt kapott, ami az időszak egyik legjobban fizető szerződésének számított a dobójátékosok körében. A következő éveket más-más csapatoknál töltötte, de 2008-tól újra a Dodgers színeiben játszott, ezúttal szabadügynökként. A koreai baseball ligában 2012-ben debütált a Hanwha Eaglesnél. 2012. november 30-án jelentett be visszavonulását. 

Park Chan-ho a sorozatrajongók számára is ismerős lehet, hiszen a Netflixen is elérhető, A koreai Szilícium-völgy című sorozatban is felbukkant néhány jelenet erejéig, ahol saját magát alakította. 

Son Heung-min

shm2.jpg

Son Heung-min (손흥민, ejtsd: Szon Hüngmin) napjaink legismertebb dél-koreai származású futballjátékosa. a 2015 óta Tottenham Hotspur klubban játszó játékos 1992. július 8-án született Chuncheonban. Apja ugyancsak profi futballjátékos volt, azonban egy súlyosabb sérülés rövidre vágta karrierjét, viszont ennek köszönhetően Son fiatal kora óta kemény és céltudatos tréningben részesült. Erről úgy nyilatkozott, hogy amint járni tudott, már a labdát rúgta. 

Son 16 éves korában abbahagyta tanulmányait, és csatlakozott a Hamburger SV német sportegyesülethez, 18 éves korától pedig már profi szerződés kötötte a csapathoz. 78 alkalommal lépett pályára, és 20 alkalommal szerzett gólt a Hamburger színeiben, majd 2013 júniusában csatlakozott a Bayer Leverkusenhez. Két szezon során segített a Bajnokok Ligája kvalifikációban, és összesen 87 mérkőzés során, 29 alkalommal szerzett gólt a BayArenában.

Jelenlegi csapatához való csatlakozásával minden idők legdrágábban leszerződtetett ázsiai játékosa lett. Otthoni bemutatkozó meccsén 2 gólt szerzett. 2017-ben győztes góljával, a Crystal Palace elleni találkozón született egyetlen góllal pedig a Premier League történetének legtöbb gólt szerzett, ázsiai származású játékosává vált. 

Eddigi pályafutása során számos díjjal jutalmazták tehetségét és munkáját. Többek között az Asian Football Confederation többször is az Év Nemzetközi Játékosává választotta, a Korea Football Associationtól pedig a Legjobb dél-koreai Férfi Futballjátékosa díjat kapta meg 2017-ben. 2019-ben a London Football Awards-on a Premier League Játékosa díjat érdemelte ki. Mind közül talán a 2020-ban elnyert Puskás Ferenc-díj a legismertebb, melyet az év legszebb góljáért osztanak ki. 

Nemcsak klubjával, hanem a nemzeti válogatott tagjaként is sikeres. A 2018-as Ázsiai-játékokon, ahol több meccsen kapitányként is szerepe volt, csapatával Japánt legyőzve bajnok lett. Ezzel az egész csapat felmentést nyert a kötelező katonaság alól.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: [외국인을 위한 한국어 읽기] 한국을 빛낸 스포츠스타 2

britannica.com, yunakim.com, koreaherald.com

olympics.com, tottenhamhotspur.com, koreaherald.com

Képek forrása: yes24.com, m.post.naver.com, star-profile.tistory.com, ytn.co.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7516662772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása