A rántott csirke fellegvára
2021. augusztus 09. írta: Koreai Kulturális Központ

A rántott csirke fellegvára

Hogyan hódította meg Dél-Koreát a chikin

Ha bárki mérné ezt, valószínűleg Dél-Korea, az ország ahol bizonyos mérések szerint minden ezredik emberre jut egy rántott csirkére szakosodott étterem, előkelő helyet foglalna el a rántott csirkét legnagyobb mennyiségben fogyasztó országok listáján. Alkoholfogyasztós összejövetelek elengedhetetlen kelléke, de minden korosztály rajong érte. Ebben a cikkben közelebbről járjuk körbe a jelenséget, megtudhatjuk, hogy miben más a koreaiak rántott csirkéje, illetve kiderül, milyen történelmi események befolyásolták népszerűségét.  

cs11.jpg

Miben különleges a koreai rántott csirke?

A koreaiul huraideuchikinnek (후라이드치킨, ejtsd: huráidücshikhin) vagy egyszerűen chikinnek (치킨, ejtsd: cshikhin) nevezett koreai rántott csirke elkészítésének módja gyökeresen eltér attól, ami az átlag magyar embernek eszébe jut a szóban forgó étel kapcsán. A megfelelő előkészítést, fűszerezést követően a hús egy speciális panírozó lisztben, a chikintwigimgaruban (치킨튀김가루, ejtsd: cshikhinthvigimgáru) kerül megforgatásra, melyet ezután kétszer is forró olajba tesznek, először hosszabb, majd rövidebb időre. Az alapreceptnek tekinthető változat továbbfejlesztett, szósszal bevont változata a yangnyeomchikin (양념치킨, ejtsd: jángnjamcshikhin). A szósz általában szójaszószból, chiliporból, barna cukorból, darált fokhagymából, keményítő szirupból, ketchupból és gochujangból (koreai paprikapaszta, e: kocsudzsáng) áll.

cs2.jpg

A kezdetek

A csirketenyésztés ipara az 1960-as évek közepétől indult gyors ütemű fejlődésnek, a 70-es évekre pedig egy hazai üzlet létrehozta és széles körben forgalmazni kezdte az első babalapú étolaját, mely egy újabb lendületet adott a csirkepiacnak. Természetesen vannak hagyományos koreai ételek, melyek csirkehúst tartalmaznak, de mondhatni, hogy ekkor indult be e húsfajta elkészítésének és fogyasztásának modernizációja. 

Az első, csirkére szakosodott étkezdét, a ma is működő Myeongdong Yeongyang Centert 1961-ben alapították. Ezen a helyen került bemutatásra először a rotisserie csirke, mely igazi látványosságnak számított a szöuli lakosság körében. Az első franchise működésű, rántott csirkét forgalmazó étterem, a Lims Chicken megjelenéségig 1977-ig kellett várni. Öt évvel később, 1982-ben kezdte meg működését Daejeonban a Pelicana, az első olyan koreai csirke franchise étterem, mely a szósszal bevont változatról híresült el. Két évvel később pedig már a KFC is megvetette a lábát a félszigeten. 

cs3.jpg

A Myeongdong Yeongyang Center az 1960-as években

Miért pont rántott csirke?

A rántott csirkére szakosodott éttermek hirtelen elterjedésének oka az 1997-98-as ázsiai pénzügyi krízisre vezethető vissza. A szinte egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé vált családfenntartók jó megoldásnak látták a viszonylagos kis tőkét és szaktudást igénylő éttermek megnyitását. Így azon korosztály számára, akiket bár elbocsájtottak, de a nyugdíjhoz még nem voltak elég idősek, egyre népszerűbbé vált ez a foglalkozás. 1997 óta a csirke fogyasztása áll az első helyen akkor, ha a koreaiak nem otthon, hanem inkább étteremben ennének. 

Egy felmérés szerint napjainkban évente 7000 új étterem nyit meg, és 5000 zár be. Az átlagos élettartama egy-egy ilyen étteremnek csupán 2,7 év. Érdekesség, hogy a csirkehús fogyasztás mértékének növekedéséhez nagyban hozzájárult az egyik korábbi cikkben már tárgyalt, profi baseball liga létrehozása is. A nézők otthon, a mérkőzés előtt ülve szívesen fogyasztottak csirkét. Nem ez volt az egyedüli alkalom, amikor a sportnak köszönhetően emelkedett meg az éttermek hozama. Sőt, igazából a 2002-es labdarúgó-világbajnokság ideje alatt érte el a csirke-üzlet a csúcsot. Nemcsak az otthonra rendelt étel jelentett nagy bevételt, hanem a tévével felszerelt éttermek vendégei és az utcai kivetítők előtt összesereglett nézőközönség fogyasztása is.

cs4.jpg

Legyen szó bármilyen sportról, a szurkolás egyik elengedhetetlen kelléke lett a rántott csirke.

A koreai rántott csirke terjeszkedése 

Az utóbbi évtizedekben Koreán kívül is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az koreai rántott csirke. Ennek egyik okozója a koreai sorozatok, melyekből szinte nem hiányozhat a csirkehús-falatozós, legtöbb esetben termékelhelyezésként megjelenített jelenet. A jelenség hatása leginkább Délkelet-Ázsia észlelhető, ahol a sorozatok népszerűsége nyomán a legnagyobb franchise éttermek is megjelentek, de Kína és az amerikai kontinens felé is történtek terjeszkedések. Sőt, napjainkban már Európában is könnyedén bele lehet futni egy-egy, koreai stílusú rántott csirkét kínáló étterembe. 

cs5.jpgJelenet A szerelem siklóernyőn érkezik című sorozatból. A sorozat során többször is felbukkanó bb.q Chicken egyike Dél-Korea legnépszerűbb rántott csirke éttermének, de már az Egyesült Államokban is megtalálható

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: burnabynow.com, hankookilbo.com, koreaherald.com, www.knca.kr

Koreana 2014 (winter)

Képek forrása: blog.naver.com, chosun.com, w-h-h-a.tistory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6316654914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása