Nyugati sorozat vs koreai dráma
2021. július 14. írta: Koreai Kulturális Központ

Nyugati sorozat vs koreai dráma

Mitől válhattak a koreai sorozatok népszerűvé a világ különböző pontjain?

A koreai sorozatok és filmek napjainkban egyre népszerűbbek, olyannyira, hogy manapság egyes elemzők szerint a koreai sorozatok ismertsége már a k-pop együttesekét is túlszárnyalhatja. Jól mutatja ezt az a tény, hogy a Netflix idén 500 millió dollárt fektetett be dél-koreai sorozatok és filmek gyártásába, ami egyben a cég egyik legjelentősebb külföldi befektetése az elmúlt évekből. 

boritokep_sorozatok.jpg

Felmerülhet azonban a kérdés: vajon miért ilyen népszerűek a koreai sorozatok, méghozzá Ázsián kívül is? Mi teszi őket vonzóbbá, érdekesebbé, annál, amit eddig megszoktunk? A koreai sorozatok iránti rajongás nyugaton persze nem most kezdődött, mégis az elmúlt években váltak igazán népszerűvé szélesebb körben is, amit jól mutat az is, hogy a magyarországi Netflixen is rengeteg koreai sorozatot találhatunk.

kep1_sorozatok.jpg

Az okokat többen többféleképpen látják, mégis van pár alapvető különbség a nyugati és a koreai sorozatok között, melyek miatt sokan már Ázsián kívül is inkább az utóbbi mellett teszik le a voksukat. Lássuk, mik is ezek!

Nem jellemzőek a vontatott, sok évados sorozatok

A koreai sorozatok egyik jellemzője, hogy kiszámítható a hossza (átlagosan 14-16 rész), így a nézők belátható időn belül megkapják a történet lezárását, nem jellemző a több évad sem. Ezzel szemben például amerikai sorozatoknál nem ritka, hogy 10-15 évadon át tartanak, évadonként akár 20-30 résszel, 8-10 vagy akár több éven keresztül. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy még a leghűségesebb rajongók is elunják a sztorit. Egyes sorozatokkal szemben nem ritka az a kritika sem, hogy az utolsó évadok már túlságosan erőltetettek, a sztori pedig elfáradt.

Könnyű „ledarálni” egy sorozatot

Az évad beláthatóságának köszönhetően viszonylag gyorsan „le lehet darálni” (kedvelt angol kifejezés a binge, binge-watching erre a jelenségre) egy-egy sorozatot, főleg, ha már minden része kint van. Ezzel szemben egy Trónok harca hosszúságú sorozatnál már kétszer átgondolja az ember, belekezdjen-e vagy sem, ha épp nincs sok szabadideje a képernyő előtt ülni.

kep2_sorozatok.jpg

Hiánypótló, kreatív történetek

A nyugati nézők számára, saját elmondásuk alapján, a koreai sorozatok olyan történeteket mutatnak be, melyeket ma már gyakran hiányolnak a saját kultúrájukból, beleértve a szerelmi kapcsolatok eltérő bemutatását, de akár az olyan sztorikat is, amik kicsit talán elrugaszkodottnak tűnhetnek nyugati szemmel, például nem e világi szereplők megjelenése egy teljesen hétköznapinak induló történetben. A koreai sorozatokban nem ritka a szereplők vágyódása a másik iránt úgy, hogy gyakorlatilag semmi nem történik közöttük, még egy kézfogás sem. Az ilyesfajta randizás, illetve akár a tapasztalatlanság bemutatását sok nyugati néző hiányolja más sorozatokból, így talán nem véletlen, hogy a koreai történetmesélés vonzóvá válik egy nem-koreai néző számára is. 

Menő ruhák, fülbemászó zenék, minőség

Természetesen az érzelmek érzékeny bemutatásán, a kiszámítható hosszúságon és a nyugati szemmel friss és érdekes történetmesélésen túl nem mehetünk el a sorozatok minősége és igényes kivitelezése mellett sem. Ezeken túl a szereplők megjelenése, stílusa is igazán vonzó tud lenni, a sorozatokban felcsendülő dalokról már nem is beszélve!

kep3_sorozatok.jpg

Persze ezeken kívül létezik egy sokkal egyszerűbben megfogalmazható indok: a koreai sorozatok egyszerűen csak jók, és talán nem véletlen, hogy egyre nő a koreai dráma rajongók száma világszerte. Szerencsére jó sorozatokból és filmekből idén sincs hiány, így érdemes lehet körülnézni akár a Netflixen, akár más streaming szolgáltatók oldalán!

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: cbr.com, daehandrama.com, mtv.com, nextshark.com, wsj.com, cnbc.com

Képek forrása: wsj.com, netflix.com, soompi.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr816627194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.07.15. 07:59:38

Sterilek, sebész által szabott arcú emberek szerepelnek bennük, emiatt aztán az az érzése támad az embernek, hogy Ázsiában csak szép emberek élnek.
Rút, karakteres arccal, különböző testalkatokkal nem lehet találkozni bennük, mindenki úgy néz ki, mintha egy k-pop videóból lépett volna elő.

Pont azért népszerűek, amiért a brazil, mexikói, majd török sorozatok is népszerűvé váltak Nyugaton. Egy nyugatiak számára ismeretlen országban játszódnak, így olyannak mutathatják be azt, amilyen valójában sose volt és sose kell szembesülni azzal, hogy a valóság nem olyan.

Ekrü 2021.07.15. 07:59:40

Kb. két éve csakis kizárólag koreai sorozatokat/filmeket nézek.Netflixem is kizárólag miattuk van.Itt a férfi még férfi, a nő az nő,nincs tele lövöldözéssel és szexszel ,mégis rengeteg érzelmet közvetít és teszi ezt teljesen valósághűen.Remélem megmaradnak ilyennek és nem hódolnak be a mai nyugati trendeknek,mert akkor elveszítenék azt amiért érdemes nézni őket.

Ekrü 2021.07.15. 09:46:45

@Örömhernyó:
Ez így nem igaz.Ellentétben a brazil stb.sorozatoktól, a koreai drámák nem az önfeledt szórakozásról híresek,hanem nagyon is valós és emberi problémákat dolgoznak fel.Ilyen pld. annak bemutatása,hogy hogyan él túl egy egyedülálló anya az AIDS-es kislányával egy aprócska faluban (Thank you) vagy akár azt,hogy egy autista emberből,hogyan lesz remek orvos és miként kell megküzdenie kollégái előítéletével. (Good Doctor).Ez utóbbi történetet az amerikaiak lenyúlták és 2017-ben ők is készítettek egy hasonló sorozatot.De ez csak kettő példa a sok közül,még lehetne bővel folytatni a sort.
süti beállítások módosítása