Beleszeretni a hangulbe
2020. december 30. írta: Koreai Kulturális Központ

Beleszeretni a hangulbe

Ahn Sang Soo és a koreai ábécé

A hangul a koreai nyelv leírására használt, egészen különleges betűírás. Ez az egyetlen olyan írásrendszer, mely létrejöttének dátuma pontosan ismert, valamint azt is tudjuk, hogy Szedzsong (Sejong) király uralkodásához kötődik. A hangul nyelvészeket ejt ámulatba, azonban más területek képviselőinek is többször adott inspirációt az egyes alkotásaikhoz.

boritokep_hangeul.jpg

Ezen alkotók közé tartozik Ahn Sang Soo tipográfus is. Ahn az 1980-as években kezdett foglalkozni a különböző hangul dizájnokkal. Mint a Madang nevű havi magazin egyik dizájnere, megalkotta az azonos nevű betűtípust, ami egy egészen innovatív, új módját hozta el a hangul használatnak. 1985-ben alkotta meg a saját magáról elnevezett betűtípust.

kep1_hangeul.jpg

Itt azonban nem állt meg, egész életét a hangullel való kísérletezésnek, az azzal való alkotásnak, új betűstílusok kitalálásának szentelte. Grafikai alkotásai egyet jelentenek a modern hangul megszületésével, az ő szavaival élve olyan ez, mint mikor szerelembe esünk és megszállottá válunk. Kreativitása mögött az a szenvedély áll, amivel a hangulhoz és úgy általában a különböző írásrendszerekhez viszonyul. Véleménye szerint a betűk a kulcsai annak, hogy meddig is létezik egy kultúra, és a hangul nélkül ki tudja, Korea ma hol tartana, létezne-e egyáltalán.

kep2_hangeul.jpg

Az Ahnsangsoo betűtípus különböző változatai

2013-ban létrehozta a PaTI-t (Paju Typography Institute, Paju Tipográfiai Intézet), ahol ő maga is tanít, ezzel pedig egy álma vált valóra. Az iskolában (természetesen) a betűk dizájnolását tanulják a diákok, tanáraikra csak „szárnyakként” hivatkoznak. Ezt megelőzően a Hongik Egyetemen is tanított Szöulban, alkotásai pedig sok fiatal tipográfust inspirálnak a mai napig.

kep3_hangeul.jpg

Bár munkái külföldön inkább csak tipográfiai körökben ismertek, az a szenvedély, amivel alkot, egyszerűen lenyűgöző. Műveire érdemes rákeresni attól függetlenül, hogy tudjuk-e olvasni a hangult vagy nem, bár az előbbi esetben kifejezetten érdekes lehet egy-két alkotása, ugyanis nem mindig egyértelmű elsőre, hogy honnan kezdve, illetve hogyan kéne kiolvasni a képen szereplő szót vagy szavakat. 

kep4_hangeul.jpg

Ahn Sang Soo mostanra több hazai és külföldi kiállítást is maga mögött tudhat, 2007-ben elnyerte a lipcsei Gutenberg-díjat (Gutenberg-Preis der Stadt Leipzig). A díjat 1959-ben alapították, többek közt azoknak jár, akik munkásságukkal hozzájárulnak a tipográfia folyamatos fejlődéséhez. 

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: A cikk a Korea magazin 2018. februári számának Ahn Sang-soo - Hooked on Hangeul c. cikke alapján készült, felhasználva a Koreana 2007. őszi számának ’Hangeul Inspires Cultural Endeavors’ c. cikkét

Képek forrása: kocis.go.kr, letterformarchive.org

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8416345704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása