Cup Bap
2020. szeptember 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Cup Bap

Rizses fast food, ami meghódította a koreai diákokat

Dél-Korea igazi mennyország a street food kedvelői számára. A youtube-on tömegével találhatunk videókat a készítők által legjobbnak ítélt koreai gyorsételekről, ahogy blogokon is rendszeresen jelennek meg ajánlók. A felsorolásból viszont gyakran kimarad a cup bap, ami a 2000-es években lett igazán népszerű a felvételi vizsgáikra készülő koreai diákok körében. 

cup_bap_boritokep.jpg

A cup bap, ahogy a nevéből is kiderül (cup: pohár, csésze; 밥, ejtsd: báp: rizs) egy poharas, rizses étel. Gyakran papírpohárban szervírozzák, a rizs alapon a feltét jellemzően valamilyen sült hús, tojás, kolbász, kimchi, ami mellé kerülhet még akár zöldség (kukorica, esetleg gomba vagy babcsíra), sajt és szósz is. Az összetétel természetesen az adott helytől is függ, így árustól függően eltérő ízvilágú cup baphoz juthatunk.

cup_bap_kep01_1.jpg

A cup bap rendkívül népszerű Szöul Noryangjin (hangul: 노량진) nevű részén, sokan erre a környékre asszociálnak, ha meghallják az étel nevét. Ez olyannyira igaz, hogy Noryangjin már egy egész utcával rendelkezik, amit a cup bapról neveztek el (koreai nevén: 노량진 컵밥거리, Noryangjin Keopbapkeori, angolul: Cup rice alley).

Az étel elterjedése a felvételi tesztekre készülő diákoknak köszönhető. A koreai kultúrát kedvelők számára talán nem újdonság az, hogy milyen kulcsszerepet játszik a fiatalok életében a különböző vizsgákra való készülés, hiszen a jövőjük, karrierjük múlhat sokszor egy-egy ilyen megmérettetésen. Noryangjin pedig azon környékek közé tartozik, ahol rengeteg különböző intézmény található, melyek a vizsgákra hivatottak felkészíteni a diákokat. Egyes vizsgára készülők úgy tartják, Noryangjin egyenesen egy szigethez hasonlít, ahonnan egyetlen kiút a sikeres vizsga lehet. És mi másra lenne szüksége egy elfoglalt, stresszes diáknak egy ilyen „szigeten”, mint egy olcsó, de mégis laktató ételre? 

cup_bap_kep02.jpg

Az ételről elnevezett utca 

Egy cup bap ugyanis gyakran akár 3500 won alatti összegből megúszható (kb. 890-895 forint), viszont a különböző feltétek hozzáadásával ez az ár kicsit magasabb is lehet. A sikere emellett abban is rejlik, hogy más, a környéken kapható gyorsételhez képest a cup bap egy laktatóbb alternatívának bizonyult, amiben megtalálhatóak a tradicionális koreai konyha elemei, a rizs mellett például a bulgogi vagy a kimchi. Így pedig akár Korea saját, hazai gyorsételének is nevezhetjük. A környéken a cup bap árusok mellett egyébként találhatunk olcsó kávézókat és all-you-can-eat éttermeket is, Szöulban jártunkkor tehát érdemes felkeresni ezeket a helyeket is!

A 2010-es évektől már a boltok polcain is megjelentek a különböző variációk, tehát már ilyen formában is hozzájuthatunk, ha épp Dél-Koreában járnánk. Ha pedig nagyon elszántak vagyunk és szeretnénk Korea utcáin érezni magunkat egy pillanatra, akár magunk is megpróbálhatjuk elkészíteni, amihez az alábbi videó nyújthat segítséget:

 

A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: koreaherald.com, twigbackme.blogspot.com, kocis.go.kr, n.news.naver.com, youtube.com

Képek forrása: kocis.go.kr, blog.naver.com, seonamtoday.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3116194606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása