Hús díszcsomagolásban
2020. június 01. írta: Koreai Kulturális Központ

Hús díszcsomagolásban

Érdekes ajándékok Dél-Koreában, és ami mögöttük van

Az ajándékozás egy emberemlékezet óta létező szokás, mely szinte minden kultúrának része. Kifejezhetjük vele szeretetünk, hálánkat, örömünket. Megerősíti a kulturális hagyományokat és kapcsolatokat a családtagok, barátok között. Minden nemzetnek más-más szokásai, alkalomhoz köthető ajándékai vannak. Ebből a cikkből kiderül például, hogy koreai barátainkat mikor érdemes meglepni egy adag vagdalthús konzervvel. 

ajandek1.jpg

Dél-Korea két legjelentősebb ünnepe a seollal (설날, ejtsd: szallál), azaz a koreai holdújév és a chuseok (추석, ejtsd: csuszak), a koreai aratásünnep. Ezen ünnepek elsődleges célja az ősökről való megemlékezés, tisztelet kifejezése különböző szertartásokkal, de a családi kapcsolatok ápolásában is épp oly fontos szerepük van. Ezen ünnepek idejére szinte mindenki hazalátogat a szülővárosába, falujába. Ajándékozás szempontjából is jelentősek. Népszerű ajándék a pénz és a különféle ajándékkártyák, piperecikkek, édességek. A szülők gyakran kapnak valamilyen egészségmegőrzést szolgáló készítményt és ginszenget is. A legnépszerűbb ajándék azonban a Spam, az Amerikából származó vagdalthús konzerv. Bár egész évben közkedvelt, már-már prémium étel, seollal és chuseok ünnepekor kiváltképp kitűnő módja szeretetünk kifejezésének egy díszcsomagolt, akár más élelmiszerekkel kiegészített Spam szett. A készítmény töretlen népszerűsége a koreai háború után kezdődött, amikor a lakosság sokszor csakis az amerikai katona bázisról kicsempészett ételek, köztük a Spam által juthattak bizonyos termékekhez.
Alacsony hústartalmánál fogva Magyarországon nem tartozik a nagyra becsült ételek közé a löncshús, viszont a Spam kapcsán nem 40-50%-os, hanem inkább a 90% feletti hústartalomra kell gondolni. 

ajandek2.jpg

A koreai nép húsrajongó nemzet. Bizonyosan legtöbbünknek ismerős a jelenet, mikor valamilyen szórakoztató műsorban a hírességek húsért vetélkednek. Ilyenkor gyakran a hanwoo (한우, ejtsd: hánu), azaz az őshonos koreai szarvasmarha húsa a nyeremény, mely a legnagyobb becsben tartott húsféle Dél-Koreában. Az ára ennek megfelelően igencsak borsos, 100 gramm hanwoo hátszín körülbelül 4000 forint. Így talán nem meglepő, hogy jeles alkalmakkor is tökéletes módja szeretetünk kifejezésének a díszcsomagolt marhahús. Adható seollal vagy chuseok ünnepén, de kisebb eseményekkor is, ha a pénztárca ezt lehetővé teszi. Bár egy-egy ilyen csomag ára sok mindentől függ, csak viszonyításként: 1.6 kilós hanwoo ajándékszett ára 65000 forint körül mozog. Egy drágább Spam szett 10000 forint.   

ajandek3.jpg

Vannak specifikusabb eseményekhez kötődő ajándékok is. Ilyen például a WC-papír és a mosószer, melyet házavató ajándékként adhatunk. A WC-papír a boldogság, jólét gördülékeny megvalósulását, a mosószer, vagy más tisztítószerek buborékai pedig a vagyon buborékszerű megsokasodását szimbolizálják. Szerencsére mindkettőből létezik ajándékszett megoldás, így nem muszáj egy egyszerű 12-es csomagolású toalett papírral és 2 liter mosószerrel beállítani a buliba. Régen a népszerű ajándékok közé tartozott még a gyufa és a gyertya is. Az 1970-80-as évekig szokás volt költözéskor az embernek magával vinnie régi lakhelyének tűzhelyéből némi parazsat, illetve a vizesvödröt is vízzel megtöltve költöztették, ezzel biztosítva azt, hogy a szerencse is átköltözik az új helyre. Idővel ezt a parazsat egyszerűsítették le gyufára és gyertyára. Más megközelítés szerint ezen ajándékok lángjai a tűz gyors terjedéséhez hasonló vagyongyarapodást voltak hivatottak szimbolizálni. 

ajandek4.jpg

Közkedvelt ajándékozási forma a pénz is, amely szinte bármikor adható. Például a nemrég ünnepelt szülők napjára a szülők között évek óta a legnépszerűbb ajándéknak számít az ilyen kontextusban gyakran yongdonnak (용돈, ejtsd: jongdon, szó szerint: költőpénz) nevezett pénz. Viszont a pénz ajándékként Magyarországon is gyakori, így ebben számunkra sincs semmi furcsa. A csavart viszont a Koreában népszerű ötletes csomagolási megoldások adják. Természetesen átadható borítékban is, de gyönyörűen dekorált ajándékdobozba, vagy éppen virágcsokorba foglalva különlegesebbé teszik a figyelmességet. 

ajandek5.jpg

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: publicholidays.co.kr, jejuweekly.compublicholidays.co.kr, bbc.com,

hormelfoods.com, hankyung.com, biz.chosun.com

Képek forrása: 

m.etnews.com, m.chosun.com, mk.co.kr, wemakeprice.com, slist.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr215719472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása