Egész évben elkészíthető, egészséges csodaétel néhány hozzávalóból
2020. április 27. írta: Koreai Kulturális Központ

Egész évben elkészíthető, egészséges csodaétel néhány hozzávalóból

Tonhalas algaleves (miyeokguk)

Életemben először akkor ettem algalevest, amikor a fiam születését követően hazakerültem a kórházból, és a férjem egy jó nagy lábas algalevessel várt otthon. Előtte nem ismertem ezt az ételt és a hozzá kapcsolódó koreai hagyományokat sem. Ebben a cikkben nem csak a leves eredetéről írok, de a saját receptünket is megosztom veletek. Ezt követve egyszerűen elkészíthetitek ezt a finom, egészséges ételt, amihez főleg tartós élelmiszert használunk. A leves kiváló immunerősítő, a hozzávalók pedig sokáig elállnak a polcunkon. 

koreanbapsang.png

Nincs olyan koreai, aki ne ismerné az algalevest (미역국, ejtsd: mijakguk), amit a szülést követő 1-2 hónapban fogyasztanak a koreai nők. Ennek az egyik ismert oka, hogy a levesben található tápanyagok elősegítik a gyors regenerálódást és az anyatej termelődését. Éppen ezért Koreában ez a leves az újdonsült anyukák fő tápláléka a szülést követő hónapokban. 

Az algaleves fogyasztása tehát szorosan összefügg a születéssel, és ebből kifolyólag a születésnappal. A koreaiak a születésnapokon hagyományosan algalevest fogyasztanak, ezzel kifejezve hálájukat az édesanyák felé.

Ezen túl miért is javasolt gyakrabban fogyasztani? Amellett, hogy alacsony kalóriatartalmú, kiváló forrása a kalciumnak, jódnak, az omega zsírsavaknak, a B1 és B3-vitaminnak, és bővelkedik rostban. Az algaleves nyugtatóan hat a gyomorra, egészségre való jótékony hatása (többek között szabályozza az anyagcserét, enyhíti a székrekedést, méregtelenít,  vértisztító, rákmegelőző és öregedésgátló hatása van) pedig szinte végtelen.

A fő hozzávalója a szárított alga (vagy más néven wakame), mely egy ehető tengeri moszat. A leves készülhet egyéb tengeri hozzávalókkal (ez főleg Dél-Korea déli részén, a tenger mellett jellemző), pl. kagylóval, tengerisünnel, de használhatunk marhahúst vagy tonhalat is. 

Mivel mi Magyarországon nem tudunk friss, tengeri hozzávalókat beszerezni, ezért az egyszerűbb – de nagyon finom – tonhalas változat receptjét hoztam el nektek. Korábban már többször elkészítettem itthon a marhahúsos változatot, ami szintén nagyon finom. Most azonban egy ennél is sokkal könnyebb receptet mutatok nektek. Csupán néhány hozzávalóból, nagyon egyszerűen elkészíthetjük, ráadásul a hozzávalók tartós élelmiszerek, melyeket a jelenlegi karantén időszakban is gond nélkül tárolhatunk otthon hosszú ideig. 

Hozzávalók:

- 20 g szárított alga (beszerezhető koreai és ázsiai élelmiszerboltokban)

- víz

- 1 evőkanál préselt fokhagyma

- 1 tonhalkonzerv

- 1 evőkanál DASIDA (marhahús ízű alapfűszer, szintén beszerezhető ázsiai boltokban) - helyette használhatunk marhahús ízű leveskockát is

- 2 evőkanál szójaszósz

- őrölt fekete bors

- só

Elkészítés:

1. Az algát általában hosszú, szárított, szálas formájában tudjuk megvásárolni. Létezik olyan kiszerelés is, amelyben kisebb (1-2 cm-es) darabokra van felvágva, de ne ijedjünk meg, ha a boltban csak a hosszú, szálasat találjuk. Tördeljük el kisebb darabokra, majd tegyük egy edénybe és engedjük fel vízzel úgy, hogy 2 ujjnyira ellepje.

1_19.jpg
2. Hagyjuk ázni a vízben kb. 15 percig. Ez idő alatt a szálak megszívják magukat vízzel. Az egyáltalán nem gond, ha több ideig hagyjuk ázni, elrontani nem tudjuk, azonban ez a recept tényleg annyira egyszerű és „gyors”, hogy nem szükséges hosszú ideig áztatnunk az algát. Ha megdagadtak a levelek, akkor érdemes hideg folyóvíz alatt átmosni, ugyanis a felülete elég sikamlós.

3. Egy mély lábasba – amiben a levest készítjük - nagyjából 1,5 liter vizet engedünk. Ez lesz a levesünk alapja. Beletesszük a megdagadt algaleveleket és az 1 evőkanálnyi préselt fokhagymát, majd a tonhalkonzervet is. A tonhalkonzervről nem kell leszűrnünk az olajat, ezt nyugodtan öntsük bele a levesbe. 

4. Nagyjából 30 percig forraljuk, fedőt nem kell használnunk. A víz mennyisége a főzés során csökken, így fél óra elteltével öntsük fel vízzel. Tegyünk bele 2 evőkanál szójaszószt és 1 evőkanál DASIDA fűszert. (Ezt szintén a koreai vagy ázsiai boltban tudjuk beszerezni, és mivel elég nagy kiszerelés, nagyon sokáig kitart. Ráadásul sok magyar ételbe is beleillik, ugyanúgy tudjuk használni, mint egy ételízesítő kockát vagy port. Ha mégsem áll rendelkezésre, akkor marhahús ízű ételízesítővel pótolhatjuk.) 

5. Főzzük még fél óráig. A levest ekkor megkóstoljuk és ízlés szerint még sóval, borssal ízesítjük.

9_8.jpg

Ezzel el is készült az algalevesünk! Annak, aki szereti a tengeri ízeket, biztosan ízleni fog! Rizzsel és koreai köretekkel tálaljuk. Fogyasszátok egészséggel!

További recepteket a blogomon találtok.

 

A cikket írta: The Kim Family – Orsi

Képek forrása: a szerző saját képei, borítókép: koreanbapsang.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7815626092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezüstvándor Arion 2020.05.17. 10:43:11

A várandósság alatt az anya szervezetét lényegében kifosztja a jódtól a magzat.
Ezért nagyon örülök, hogy egy jó hagyománnyal találkozom.
Ugyanis az algával egészen normálisan vissza tudja pótolni az anya a jódhiányát.

Annyival egészíteném ki a hagyományt, hogy nem csak utána hanem előtte és alatta is kéne enni az algát, az még tutibb lenne!
süti beállítások módosítása