Életre kel-e a koreai Terminátor?
2020. február 10. írta: Koreai Kulturális Központ

Életre kel-e a koreai Terminátor?

Robotika a dél-koreai hadiiparban

Az már rég nem újdonság, hogy a mesterséges intelligencia mindennapjaink része lett, és ahhoz is hozzászoktunk, hogy a robotok igenis már a „spájzban vannak”, és kis túlzással maguktól szortírozzák a befőtteket. Manapság még az egészen kicsi gyerekek is a programozás és a robotika bűvöletében nőnek fel. Az azonban nagyon is sarkalatos kérdés, és nagyon sokak fantáziáját már igen régóta foglalkoztatja, hogy a gépi teremtmény vívhat-e vajon teremtője helyett háborút, rátámadhat-e tulajdon alkotójára, és ha igen, mikor jöhet el ennek az ideje?   

1_killer-robots-ventures-africa_2_700x302.jpg

Dél-Korea sok tekintetben már régóta élen jár a robotika fejlesztésében és alkalmazásában. Az Incheon repülőtér térülő-forduló tüneményes kis információs robotjai, sőt az egyre több szöuli kávézóban felbukkanó robot baristák is mindinkább a dél-koreai hétköznapok természetes részévé válnak.  

Nincs megállás azonban e pontnál. Dél-Korea jelenleg a katonai robotok egy olyan új generációjának kifejlesztésén dolgozik, amelyek madarak, kígyók, tengeri élőlények, sőt még rovarok élettani sajátosságait, kvalitásait és mozgásait is képesek „utánozni” egy esetleges hadi helyzetben. A Dél-Koreai Honvédelmi Eszközök Beszerzési Hivatala (DAPA) - melynek feladata, hogy az ország rendelkezzen a szükséges és a legmodernebb követelményeknek megfelelő hadiipari, katonai eszközökkel - hivatalosan is bejelentette, hogy elrendelte az úgynevezett „biometrikus” fegyverek kifejlesztését, legyártását és beszerzését. A terv előirányozza, hogy 2024 elejéig jó néhány olyan robotot, úgynevezett „biobot-ot” szállítsanak le az illetékes gyártók a hadsereg számára, melyek képességeiket tekintve élő, biológiai teremtményekre hasonlítanak.

Szakértők úgy vélik, hogy a dél-koreai haderőnek hamarosan égető szüksége lesz a legmodernebb technikai megoldásokra, melyek elsősorban védelmi feladatokat látnak el. Az elképzelés alátámasztásaként többek közt a folyamatosan töpörödő születési rátát hozzák fel, mely hosszabb távon a kötelező katonai szolgálatra besorozható fiatalemberek számának drasztikus csökkenéséhez fog vezetni. Ez jelenleg a légierőknél 24, más egységeknél pedig 21 hónapos hadköteles szolgálatot jelent az egészséges férfiak számára.  

2_military-robots-biobots-south-korea-2024-1200x630_700x368.jpg

Az első lépcsőfok a felderítésre használható, repülő mini androidok, illetve mini úszó, kúszó robotok bevetése lenne. Ezek olyan ellenséges mozgások precíziós lokalizálására képesek, mely mozgásokat semmilyen eddig használatos műholdas vagy egyéb eszközzel ma még nem lehetséges felderíteni. Ezért lesz különösen nagy jelentősége a miniatűr „madár”, illetve a fűben hangtalanul, alattomosan és beazonosíthatatlanul sikló „kígyó” robotoknak, amelyek mesterséges intelligenciájuk segítségével pontosan úgy rejtőzködnek, álcázzák magukat, mint az apróbb termetű, táplálékra vadászó állatok, illetve ragadozók.   

Annak ellenére, hogy a közlemény minimum elgondolkodtató élét igyekeznek azzal tompítani, hogy ezek a hadi robotok civil katasztrófák pontos felkutatására, mentési munkálatok segítésére és betegség sújtotta övezetekben való hasznos tevékenységre is alkalmasak, ez az érvelés azért még nem mindenkit nyugtat meg.            

3_5_9humbiobot_15577_700x394.jpg

„A biometrikus robotok meg fogják változtatni jövőnk játékszabályait mind a haditechnikában, mind az alkalmazott technológiákban, és ez továbbgyűrűzik majd a honvédelem minden egyes kis szegletébe” - fogalmazott a DAPA szóvivője. A döntésben fontos szerepet játszott az említett élőlények azon képességeinek beépítése a mesterséges intelligenciával rendelkező robotokba, melyek segítségével évmilliókon át megvédték magukat és fenntartották fajukat.       

A dél-koreai katonai vezetés illetékes osztálya feladatainak végrehajtása érdekében kész együttműködni bármely hazai robottechnológiai, tudományos kutatóintézettel, amelyek jelenleg is világszínvonalon teljesítenek a mesterséges intelligencia megújítása terén, és vállalják a koreai „biobot” robot tökélyre fejlesztését, valamint nagy volumenben való leszállítását. Bár a kitételek igyekeznek elnagyolni a harcászati célokra való felhasználás lehetőségét, ez sokak szerint csak az aggodalmaskodók megnyugtatását szolgálja, és a valódi munkálatokat hadititok fedi el.  

Katonarobotok márpedig most is léteznek

4_sgr-a1-img_700x350.jpg

Bizony, hogy léteznek, mi több, aktívan működnek is, méghozzá a DMZ dél-koreai oldalán. Hogy mióta, nyilván nem tudni, de hogy 2019-ben „bevetésen” voltak, az több forrásból is kiderül. A DMZ-nek már az elnevezése is („demilitarizált, azaz fegyvermentes övezet”) a világ egyik legironikusabb, „szomorú tréfája”. Ugyanis a DMZ még a mai napon is sok minden (pl. lassacskán visszaköltöző vadmadarak és kisvadak otthona), de a legkevésbé sem fegyvermentesített övezet. A 4 km széles, mintegy 250 km hosszan elnyúló határsáv katonai értelemben valószínűleg a világ legjobban megfigyelt területe, melyet mindkét Korea ádázul véd. Nem véletlen, hisz kommandós alakulatok, kémek, sőt fejszés gyilkosok is próbálkoztak az átkeléssel, az áttörések száma már az első 25 év alatt több mint 200 volt.

A Samsung név hallatán bizonyára mindenkinek korunk update telekommunikációs eszközei ugranak be először. A hatalmas dél-koreai konglomerátum tevékenysége azonban ennél jóval szélesebb skálán mozog, és az, hogy többek közt automata katonai őrszemeket is gyárt, az valószínűleg keveseknek jutna eszébe. Pedig így van. Az Enter Samsung gyártja az SGR-A1 névre hallgató határvédő robotokat, melyek 2 és fél kilométernyi távolságból bárkit a másodperc tört része alatt képesek likvidálni, aki nem tudja a jelszót.  

Tudjuk persze, hogy minden ország hétpecsétes hadititokként kezeli valódi hadiarzenáljának erejét, s ha egyszer az ezekről a robotkatonákról szóló híradások napvilágot láttak, akkor tudni lehet, hogy jó úton van már a következő generáció.

5_samsung_sgr1.jpg

SGR-A1 

Az SGR-A1 az első olyan típus, ami egyesíti a felderítés, a célkövetés, a hangfelismerés és a tüzelés képességét, egyelőre emberi (azaz élő katonai) felügyelet mellett. Egy-egy SGR-A1 mintegy 200 ezer USA dollárt ér, és ezért a pénzért már tud is valamit. Lézeres távolságmérővel, hőkamerával, éjjellátó szemmel, egy K3 LMG típusú lőfegyverrel, ezer sorozat kilövésére alkalmas tárral és egy Milkor MGL 40mm-es gránát sorozatvetővel van felszerelve, amiből bizony kitetszik, hogy az SGR-A1 egy cseppet sem törődik a fegyverekkel ellátott, gyilkolásra is alkalmas robotkatonákra vonatkozó etikai aggodalmakkal. Pedig ezek az aggodalmak nagyon is jogosak, mert azt a kérdést vetik fel, hogy egyáltalán szükségük van-e az ember felügyeletére feladatuk elvégzéséhez. Könnyen elképzelhető, hogy nem, és rendszerük automatizálható, amellyel bárkit megállásra kényszeríthetnek, visszafordíthatnak, ártalmatlaníthatnak, hovatovább megölhetnek. Kérdés, hogy vajon a gépfegyverét magasba emelő „ellenségről” meg tudja-e állapítani, hogy megadta magát? Vagy épp ellenkezőleg: fenyegetést lát a mozdulatban? Nos, ezekre a kérdésekre mi nem tudjuk a választ.

6_sgr-a1-1410804312097_wps_4_cheonan_republic_of_korea_700x420.jpg

Kétségtelen, hogy ő sosem alszik el őrségben, nem ijed meg, és még számtalan előnye lehet a kiskatonával szemben. Az emberi tudomány és az informatika vívmányai ők. Mégis érdemes azok óvó szavaira odafigyelni, akik szerint az ilyen szintű technológiai fejlettséggel rendelkező gépekkel az ember igencsak vékony jégen balanszíroz. Arra figyelmeztetnek, hogy minden egyes katonarobotnak a hadiiparban való megjelenése további lépés egy olyan jövő felé, amelyben lesznek annyira mesterségesen intelligensek, hogy ők döntsék el, mikor húzzák meg a ravaszt gyilkos fegyvereiken.    

 

A cikket írta: Csajka Edit

Források: 

telegraph.co.uk, wearethemighty.com

futurism.com, newatlas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1015453332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása