Mi a teendő vész esetén?
2020. január 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Mi a teendő vész esetén?

Élet Koreában (2. rész)

Koreába utazom!” Kevés természetesebb reakció lehet szeretteink, családtagjaink, barátaink részéről e mondat hallatára, minthogy aggódni kezdenek értünk és olyan kérdésekkel kezdenek bombázni, hogy „Jól meggondoltad ezt? Biztonságos egyáltalán az az ország? Mit fogsz enni? Mi lesz, ha megbetegszel? Milyen ott a higiénia?”. Saját tapasztalataim alapján Dél-Korea az egyik legbiztonságosabb, legfejlettebb, legmodernebb ország. Természetesen ezzel együtt találhatja magát az ember olyan helyzetben, amikor szüksége lehet vészforgatókönyvre. Ebben a cikkben összegyűjtöttük számotokra a legfontosabb információkat.

lead_10.png

Külföldiként mindig izgalmas és olykor talán még szorongató érzés is lehet, ha ismeretlen utcákon kell eligazodnunk. Szerencsére Koreában az elmúlt évtizedekben egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy a koreaiul nem beszélők számára is megkönnyítsék a tájékozódást. Egyre népszerűbbek az éjszakai programok is, például a fiatalok körében népszerű utcai fesztiválok, random koncertek, városnéző túrák és shoppingolás, ami felveti azt a kérdést, hogy vajon mennyire biztonságos például Szöul utcáin barangolni napnyugta után. A jó hír az, hogy a közbiztonság kifejezetten jó, amire a koreaiak rendkívül büszkék is. Ettől függetlenül bármikor adódhat olyan helyzet, amikor szükségünk lehet gyors segítségre. 

sos2.jpg

Két telefonszámot jegyezzünk meg jól (ami ismerős lehet itthonról is). A 112-es hívószámon a rendőrséget tudjuk értesíteni bűncselekményekről, a 119-es számon pedig a mentőket és tűzoltókat tudjuk elérni. Amennyiben nem beszélünk koreaiul, érdemes letöltenünk a 119 신고 nevű alkalmazást. Kérjünk meg egy koreaiul beszélő ismerőst, hogy tanítsa meg a legfontosabb funkciókat, hogy egyedül is tudjuk használni. Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy kezdeményezhetünk vele élő videochat hívást, így a jelen idejű videó révén sokkal informatívabb adatokkal szolgálhatunk a hatóságoknak, mintha megpróbáljuk tört koreai tudással vagy angol nyelven elmagyarázni a történéseket. Másrészt egyetlen gombnyomással megadhatjuk a GPS koordinátáinkat, így biztosan jó helyre érkezik a segítség szükség esetén. 

sos4.jpg

Sosem jó betegnek lenni, de mindannyian ismerjük azt a helyzetet, amikor a lehető legkellemetlenebb időpontban kapunk el valamilyen heveny fertőzést vagy tör ránk a rosszullét. Amennyiben ez koreai tartózkodásunk során történik meg, jó, ha észben tartjuk, hogy a nagyjából minden utcasarkon megtalálható éjjel-nappali boltokban általában tudnak nekünk segíteni gyors felszívódású gyógyszerekkel. Természetesen ez nem helyettesíti a megfelelő orvosi vizsgálatot és ellátást, de segíthet például egy kínzó fejfájás átvészelésében az éjszaka kellős közepén. Ha nem tudjuk, merre találunk ilyen üzletet a környéken, a Pharm 114 alkalmazás segítségével boldogulhatunk a leghatékonyabban. Ez az alkalmazás segít megkeresni a tartózkodási helyünkhöz legközelebb eső ilyen boltot. 

sos3_1.jpg

Ha már a betegségeknél tartunk, megszívlelendő tanács, hogy mindenképpen legyen utasbiztosításunk vagy érvényben lévő egészségügyi biztosításunk koreai tartózkodásunk idejére. Más külföldi országokhoz hasonlóan, ha valamilyen azonnali kórházi kezelésre lenne szükségünk, meg fogjuk kapni az ellátást, viszont biztosítás híján tetemes összegeket számlázhatnak ki részünkre.

Orvosi vizsgálatot azonban ingyenesen is biztosít számunkra sok egészségügyi intézmény. A helyi önkormányzatok sok esetben lehetőséget adnak szűrővizsgálatok elvégzésére külföldről érkező munkavállalók vagy multikulturális családok részére.

sos5.jpg

További hasznos információkat találhattok a Public Safety Education oldalon angol, japán és kínai nyelven is. Érdemes lehet továbbá letölteni az 안전디딤돌 nevű alkalmazást, melyen a legfrissebb híreket azonnal megkapjátok a lehetséges erdőtüzekről, szélsőséges időjárási viszonyokról és más, veszélyt jelentő helyzetekről. 



A cikket írta: Kovács Janka

Forrás: korea.net

Képek forrása: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr215407334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása