Kukmin cshedzso, a koreai nemzeti torna
2020. január 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Kukmin cshedzso, a koreai nemzeti torna

Hana, dul, szet, net, mély lélegzetet végy!

Az ünnepek után bizonyára felszaladt néhányunkra 1-2 kiló súlyfelesleg (vagy esetleg 3-4). Az újév beköszöntével ugyan kinek is volna kedve kimozdulni a jó meleg otthonból a nagy hidegbe? Nos, akinek mégis kedve szottyan egy kis mozgáshoz, az otthon is elvégezheti Dél-Korea nemzeti bemelegítő gyakorlatát, a kukmin cshedzsót. Szűk 3 perc alatt mindjárt fel is pezsdíti az embert.

lead_9.png

A kukmin cshedzso szakszerű bemutatása

A dél-koreai iskolákban – és egyes munkahelyeken – nem ismeretlen fogalom a közös, reggeli torna. Dübörög a hangfalból a réz- és fafúvós induló, aminek ritmusára a nebulók vagy munkatársak egyszerre végzik el a még alig ébredező testük átmozgatását. Természetesen a reggeli torna a magyar iskolarendszertől sem idegen, de a koreai bemelegítő gyakorlatok rendszeressége, elmaradhatatlansága és nemzeti jellege külön ízt ad az egész jelenségnek.

Közös reggeli torna a Sangmyeong Általános Iskola udvarán

A kukmin cshedzso (koreaiul:국민 체조) megszületéséhez egészen az 1970-es évekig kell visszamenni az időben. Az akkori dél-koreai kormány elhatározta, hogy a nép egészsége és fittsége érdekében bevezet az iskolákba egy könnyen elvégezhető, átmozgató, bemelegítő gyakorlatsort (a ’60-as években hasonló elv alapján vezettek be tornagyakorlatot a katonaságban is). A 12 gyakorlatból álló reggeli tornát Yoo Geun-lim, a Kyung Hee (Kjonghi) Egyetem egykori professzora állította össze, a gyakorlatok alá pedig Kim Hee-jo, addigra már ismert és elismert zeneszerző komponált egy zongoradarabot.

Koreai munkások reggeli tornája egy építkezésen

Kim végül fúvószenekarra hangszerelte át a dallamot, valamint a hangfelvételre még Yoo professzor is felskandálta a tornagyakorlatok ritmusát és sorrendjét ismertető vezényszavakat. 1977-re végleges formájába került Dél-Korea nemzeti tornája, a kukmin cshedzso, és hamar el is terjedt az iskolákban, sőt, később egyes munkahelyeken is. Annak ellenére, hogy a koreai nemzeti torna civileknek készült, a hangos vezényszavak és a fúvós induló pergő ritmusainak együttese inkább valami katonai parádéra emlékeztet.

korean-national-gymnastics.jpg1.) Helyben járás

2.) Légzési gyakorlat

3.) Lábgyakorlat

4.) Karkörzés

5.) Fejkörzés

6.) Mellkas emelés

7.) Törzsdöntés

8.) Hát- és hasizom nyújtás

9.) Törzskörzés

10.) Teljes testgyakorlat

11.) Ugrógyakorlat

12.) Kar- és láblendítés

 

 

A Yoo professzor által összeállított, 12 lépcsős mozdulatsor főként a felsőtest izmainak átmozgatására koncentrál, de teljes egészében megmozgatja a testet. A röpke 3 percig tartó nyújtógyakorlatok könnyen elvégezhetőek, inkább bemelegítésnek számítanak, semmint erőnléti edzésnek. A vérkeringés felpezsdítése mindenképpen felélénkíti a hosszú tanítási napra készülő gyerekeket, de ugyanilyen jót tesz a jobbára kialvatlan, berozsdásodott izmú felnőttek számára is a munkaidő megkezdése előtt. Éppen ezért sem kopott ki a köztudatból az elmúlt bő 40 évben. A koreai nemzeti tornát a mai napig elvégzi az ország apraja, de sokszor a nagyja is. És mi is nyugodtan feláldozhatunk napi 3 percet az izomhúzódások elkerülése és a jobb közérzet érdekében. Úgyhogy hana, dul, szet, net, mély lélegzetet végy!

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: internalforcefitness.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr815396016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása