Élet Koreában (1. rész)
2019. november 21. írta: Koreai Kulturális Központ

Élet Koreában (1. rész)

Mi a legális formája a munkavállalásnak diák státusz mellett?

Egy olyan csillogó világban, mint Dél-Korea, könnyen előfordulhat, hogy az ember kifut a költségvetési keretéből, amit Magyarországról indulva kalkulált az ott eltöltendő néhány hétre, hónapra vagy évre. Egyre több magyar fiatal tartózkodik ösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként valamelyik koreai egyetemen vagy más oktatási intézményben. Ebben a cikkben hasznos információkat gyűjtöttünk össze arról, milyen módja van annak, hogy munkát vállaljatok Koreában.

lead.jpg

Koreában hallgatói jogviszony és D-2 vagy D-4 vízum mellett lehetséges részmunkaidős munkát vállalni. A D-2 vízumot azok kapják, akik alap-, mester- vagy PhD szinten folytatják tanulmányaikat valamelyik egyetemen, nappali képzési formában. A D-4-es vízummal rendelkezők pedig valamelyik egyetemhez tartozó nyelviskolában tanulnak. Magától értetődik, hogy kiváló lehetőség lehet ilyen módon nyelveket ismerő vagy nyelvet tanuló fiatalok számára, ha épp nyelvtudásukkal próbálnak elhelyezkedni, például fordítóként, tolmácsként, esetleg a turizmus vagy vendéglátás területén mint idegenvezető vagy bolti eladó, a külföldiek által előszeretettel látogatott forgalmas negyedekben.

while_in_korea2.jpg

Érdemes azonban felkészülni arra, hogy a koreai rendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkavállalás ne menjen a tanulmányi teljesítmény rovására. Ha belegondolunk, ez azért teljes mértékben érthető, hiszen a Koreában tanuló diákok legnagyobb része ösztöndíjaknak köszönhetően lehet épp kint. Az a hallgató jelentkezhet részmunkaidős állásra, akinek a tanulmányi átlaga eléri a „C”-t és a hiányzásainak mértéke nem haladja meg a 30%-ot. Amennyiben valaki nem fejezi be tanulmányait a várt végzési időpontig alacsony tanulmányi teljesítmény miatt, vagy más okokból kell meghosszabbítania a vízuma érvényességét, automatikusan egyfajta „fekete listára” kerül, és lehetetlen lesz számára hivatalos keretek között munkát vállalni.

Koreában külföldiként egyik legfontosabb névjegykártyánk a TOPIK (Test of Proficiency In Korean, koreai egynyelvű nyelvvizsga) fokozatunk. Természetesen munkavállalás kapcsán is óriási előnyt jelenthet, ha TOPIK 3 vagy ennél magasabb nyelvvizsga eredménnyel büszkélkedhetünk, és ez bizony nem csak a munkára jelentkező többi diákkal szemben jelenthet elsőbbséget, hanem ennek köszönhetően magasabb óraszámban lesz engedélyezve számunkra a munkavállalás. Egy teljesen kezdő például heti 20 órában vállalhat munkát, tanítási szünetekben pedig még ennél is kevesebbet, mindössze 10 órát. Ellenben azok, akik TOPIK 3 vagy ennél magasabb szintet tudnak igazolni a nyelvtudásukról, az iskolai szünetekben korlátlan óraszámban dolgozhatnak, és a tanítási időszakban is magasabb óraszámra jelentkezhetnek. 

while_in_korea3.jpg

Lehet, hogy már sikerült is meghoznunk a kedveteket a munkához. Nézzük akkor az első lépéseket, amiket mindenképp meg kell tennetek ahhoz, hogy munkába állhassatok! Először is, jelezni kell a bevándorlási hivatal (koreaiul: 출입국관리사무소) felé egy erre használatos kérvény formájában, hogy mire is készülsz! Érdemes ellátogatnod a Hi Korea weboldalra, ahol minden releváns információt megtalálsz ehhez. A kérvény beadásakor szükséged lesz egy igazolásra a tanulmányi osztályról, valamint leendő munkaadódtól is. Lehet, hogy úgy tűnik, ez túl sok papírmunkával és utánajárással jár, de érdemes ezt az utat megpróbálni, mert így te is védve leszel a munkavállalás során.

Azoknak, akik nem egyetemi képzésen, hanem valamilyen nyelviskolában tanulnak, türelmesebbnek kell lenniük. Ugyanis legalább hat hónap koreai tartózkodás után jelentkezhetnek munkára. Rengetegen érkeznek Koreában azzal a reménnyel, hogy rövid időn belül nagy összegeket fognak majd összegyűjteni nyelvtanítás vagy más hasonló munka révén. Nyilván léteznek kevésbé tiszta utak is ezek megvalósításához, de ilyenkor vállalni kell az esetleges következményeket, hiszen nem legális munkavállalásról van szó.

Jó hír azonban, hogy alkalmi kifizetéseket el lehet fogadni, például ha részt veszel egy versenyen, ahol pénzjutalom a díj, az minden gond nélkül a tiéd lehet. Ugyanígy az egyszeri megbízások is lehetségesek, tehát dolgozhatsz egy-egy nagyobb időszakos projekten, az ezért kapott fizetést elfogadhatod.

Azoknak, akik komolyan gondolkodnak a letelepedésen vagy hosszú távú munkavállaláson, a D-10-es vízumra kell jelentkezniük, ennek birtokában megnyílik előttünk a koreai munkakeresés széles palettája. Miután sikerül elhelyezkedni, ismét más típusú vízumot kell igényelni, de mire valaki idáig eljut, biztosan rutinossá válik a koreai bürokrácia világában. Elakadás esetén pedig érdemes felvenni a kapcsolatot a Hi Korea szakértőivel az alábbi telefonszámon:

while_in_korea4.jpg

 

A cikket írta: Kovács Janka

Forrás: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr215316168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása