Annyeong, Korea! Mi újság?
2019. november 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Annyeong, Korea! Mi újság?

I.évfolyam, 9. szám, 2019. október

Nemrégiben arról tudósítottunk, hogy Észak és Dél kapcsolata sajnos még mindig nem igazán bővelkedik pozitív fordulatokban, s most arról is hírt kell adnunk, hogy úgy tűnik, elveszni látszik a tavalyi Pyeongchangi (평창 ejtsd: phjangcsáng) Téli Olimpia eufóriája és spotszelleme. Hozunk azért örömteli újságokat is, például egy szinte sci-fibe illő, városnéző kisvasútról, valamint egy igencsak szívmelengető, régi hagyomány felelevenítéséről, mely a gyermeki engedelmesség és a szülők iránti tisztelet ma is megszívlelendő példája.

1_700x300_6.jpg

NAGYON BARÁTSÁGTALAN MECCS

A tavalyi Pyeongchangi Téli Olimpia felemelő nyitóképe után, melyen Dél- és Észak-Korea sportolói egy közös zászló alatt vonultak be, most a sport (politikától lehetőleg mentes) világának egyik legbizarrabb és leglehangolóbb focimeccsére került sor. Október 15-én a két Korea válogatottja a 2022-es Katarban rendezendő futball VB selejtezőjét játszotta le, amelyet nem közvetítettek élőben semmilyen médiafelületen, és amelyről Észak nemcsak a dél-koreai újságírókat, riportereket és szurkolókat tiltotta ki, hanem a hazai közönséget is. 

2_meccs-optimize_700x466.jpg

Így az 50 ezer néző befogadására alkalmas stadion, leszámítva a FIFA elnökét, néhány tagját és pár külföldi vendéget, teljesen üresen kongott, ami a lelkesen bevonuló dél-koreai csapatot porig sújtotta. Ők ugyanis azt a tájékoztatást kapták előző nap, hogy minimum 40 ezer néző előtt fognak játszani. Ezek után szinte a földbe gyökerezett a lábuk, hogy nemzeti himnuszukat mégis lejátszották és a dél-koreai zászlót is felvonták.   

Son Heung-min, a brit Tottenham Hot Spurs csatára, aki a dél-koreai válogatott kapitányaként lépett pályára, hazaérkezve úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen pozitív dolog ebben a „rémálom” kiruccanásban az volt, hogy ép bőrrel megúszták. 

3_700x485.jpg

„Én egy igazi focimeccsre számítottam, és az északiak masszív fizikai állapotát látva biztos voltam benne, hogy egy kiegyenlített mérkőzés lesz, ahol focit játszunk. Ők azonban a küzdelem helyett a testi háborút választották, már a himnuszok után belénk kötöttek, repkedtek a trágárságok, lökdösődni kezdett a két csapat a középvonalnál, úgy kellett őket erővel szétválasztanom. A mérkőzés során aztán a fizikai összecsapásokat mi is felvettük, nem tehettünk mást, de az egésznek semmi köze sem volt a szép futballhoz, a játékvezető hagyta a durvulást, összesen négy sárga lapot osztott ki, kettőt nekik és kettőt nekünk. Ahelyett, hogy a játékra koncentráltunk volna, mi is háborút vívtunk, káromkodtunk és minden erőnket arra összpontosítottuk, hogy ne essen komolyabb bajunk. Nagy szó egy ilyen összecsapást súlyos sérülés nélkül megúszni. Aztán 90 perc múlva, 0:0 után lekullogtunk, és a Phenjan-Peking-Szöul repülőúton alig szóltunk egymáshoz” (azért ez volt az útvonal, mert Észak nem engedte meg, hogy a dél-koreai futballválogatott közvetlen járattal repüljön oda-vissza, és mobiltelefonjaikat is csak a kínai fővárosban, Pekingben kapták vissza a dél-koreai nagykövetségen). 

A dél-koreai Labdarúgó Szövetség a sajtó és a közönség kizárása, valamint a meccs egyéb körülményei miatt hivatalos írásbeli panasszal élt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA). Hogy mikor és milyen döntés születik, az majd elválik, minden esetre elég érdekesnek tűnik a meccset a helyszínen megtekintő FIFA-elnök, Gianni Infantino helyzetértékelése: ”Számunkra a szólás- és sajtószabadság evidencia, másfelől viszont naivitás lenne úgy képzelnünk, hogy a világot egyik napról a másikra megváltoztathatjuk”. 

HANGTALAN SUHANÁS, CSUDÁS LÁTNIVALÓK, ÍNYENCEK NEGYEDE 

4_wolmirail_700x394.jpg

Óriási népszerűségnek örvend az inchoni Wolmi-sziget egysínű, városi kisvasútja, amit október 8-án nyitottak meg a különleges élményekre vágyó utazók számára. Alig három hét alatt közel 30 ezer utasa volt, hétköznapokon többnyire külföldiek vagy hazai nyugdíjasok, hétvégén pedig kisgyermekes családok tömkelege élvezi a hangtalan, szinte súlytalan álomutazást. A mindössze két kocsiból álló szerelvényre egyszerre csak 46 utas fér fel. Ez Dél-Korea leghosszabb egysínű kisvasútja, amely egy keskeny betonágyon, gumikerekeken suhan, s amely tulajdonképpen alapjaiban már 10 éve elkészült, ám mostanra sikerült teljesen biztonságossá és kényelmessé varázsolni.   

5_wolmirail-27511_krwolmiseatrain_195079_700x411.jpg

A különböző magasságokban suhanó vonat mindössze 6.1 kilométernyi pályán jár, 4 megállója van ((Incheon Station, Wolmi Park, Wolmi Kulturális utca és a Wolmi múzeum), s ha egyhuzamban utazzuk be, akkor összesen 35 percet vesz igénybe. Igen ám, csakhogy ez így nem az igazi, mivel mind a négy megállónál olyan különleges élményben van része az utazónak, mint például a kávézók utcája, a tengeri ínyencségek éttermeinek paradicsoma, vagy éppen a híres incheoni Kínai-negyed, ahol kis túlzással „a világ legjobb” fekete babpasztás tésztájával lakhatunk jól. Szóval, érdemes jól megtervezni, meg-megszakítani az utazást, majd egy következő szerelvénnyel, esetleg kishajóval folytatni a kalandozást a környéken. 

A NAGY KIRÁLYI MENETELÉS

A Joseon-éra (ejtsd: csoszon) egyik legkiemelkedőbb uralkodója, Jeongjo (정조 ejtsd: csangdzsó, 1776-1800), valamint udvartartása méltóságteljes és parádés zarándoklatát elevenítették fel október 5. és 6. között a helyi önkormányzatok támogatásával. A közel 60 kilométeres hagyományőrző utat a szöuli Changdeok királyi palotától a suwoni Hwaseong (화성 ejtsd: hwászang) erőd mellett elhaladva egészen a híres királysírokig tették meg gyalog, lóháton és gyaloghintón a korhű ruhákba öltözött, zenészekkel kísért menet résztvevői. 

A menet a lehető legpontosabban követte Joseon 22. uralkodójának, minisztereinek, udvari méltóságainak és katonáinak korabeli útját, melyre azért indult el a király, hogy lerója kegyeletét szülei emléke előtt, a végre méltó és a pungsu-jiri (koreai feng shui) szabályai szerint kijelölt területre áthelyeztetett síroknál. A koreai történelem szerelmesei bizonyára emlékeznek rá, milyen méltatlanul végezte az árulónak bélyegzett Sado herceg (Jeongjo király édesapja) egy rizsesládába zárva, mely kegyetlen véget tulajdon atyja, Yeongjo (영조 ejtsd: jangdzsó) rótta fiára. A nagy királyi menetelés hagyományát több mint ötezer résztvevő és 550 paripa segítségével játszották újra, és a koreaiak számára ma is oly fontos gyermeki engedelmesség és szülők iránti tisztelet jegyében bemutatott kegyeleti szertartás zárta le.

 

A cikket összeállította: Csajka Edit

Források: english.chosun.com

koreaherald.com, koreatimes.co.kr

english.chosun.com, railwaygazette.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8315262024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása