10 legendás K-pop dal 2008-ból
2018. június 14. írta: Koreai Kulturális Központ

10 legendás K-pop dal 2008-ból

Már egy évtizede, hogy olyan slágerek megjelentek a K-pop világában, mint a Nobody vagy a Mirotic. Itt az ideje felülni egy kicsit a nosztalgiavonatra és megnézni, tíz évvel ezelőtt mely dalok okozták a legnagyobb őrületet a rajongók körében. Ha a dallamok még mindig ismerősek, az csak egy dolgot bizonyíthat: ezek a dalok tényleg legendássá váltak az elmúlt egy évtizedben!

borito_kpop.png

BIGBANG – Haru Haru

A BIGBANG leadere, G-Dragon volt a szerzője és producere a csapat máig egyik legsikeresebb dalának, az érzelmes Haru Harunak. A hip hop ballada gyorsan belopta magát a közönség szívébe, a szívfacsaróan szomorú videóklip pedig nem egy rajongóból a könnyeket is előhívta.

Wonder Girls – Nobody

Nincs szinte senki, aki nem ismerné a Wonder Girls legikonikusabb kislemezes dalát, amivel az amerikai piacot is igyekeztek meghódítani. Így készülhetett el összesen négy verziója a dalnak, a koreai mellett megjelentették angolul, japánul és kínaiul is. A tánc, a fülbemászó refrén, a csillogó arany ruhák és a lányok tehetsége: a Wonder Girlsben minden megvolt, ami 10 éve a megasikerhez kellett.

TVXQ – Mirotic

A mai napig az egyik legjobb k-pop dalként tartják számon az akkor még öttagú TVXQ bombaslágerét, a Miroticot. Már tíz éve is mindenki rajongott a dalért, ami akkor kilenc győzelemig repítette a csapatot a különböző zenés televíziós műsorokban. Azóta pedig feldolgozások tömkelegével ajándékoztak meg minket különböző idol csapatok.

Wonder Girls – So Hot

Hiába, a Wonder Girls igazi slágergyárnak számított egy évtizede. Önbizalmukat nemcsak a dalszövegben, hanem a játékos koreográfiában is tudták bizonyítani, és ugyan ma már nem feltétlenül viselnénk annyi párducmintát, ahogy ők tették, az biztos, hogy ezek a színpadi ruhaösszeállítások mindenkinek megmaradnak a fejében.

2008kepek2.jpg

SHINee – Replay

Hihetetlennek tűnhet, de bizony már egy évtized eltelt a SHINee debütálása óta. A Replay azonnal sláger lett, és napjainkig az egyik legjobb debütáló dalként tartják számon. Az R&B dal csodásan megmutatja, mire képesek a SHINee vokalistái, a videóklipben pedig Victoria is feltűnik az f(x)-ből.

2PM – 10 Out Of 10

Ha már debütáló dalok, nem feledkezhetünk el a JYP Entertainment fiúcsapatáról, az akkor még héttagú 2PM-ről sem. Bár Jay Park azóta kivált a csapatból, a 10 Out of 10 örökre ikonikus marad, ahogy a videóklip csillogó háttere és a fantasztikus ruha- és frizuraválasztások is.  

Rain – Rainism

A Rainisim Rain hatodik albumán jelent meg, ami az első lemeze volt azután, hogy otthagyta a JYP Entertainment-et. A dal azóta ikonikussá nőtte ki magát, napjaink legnépszerűbb K-pop csapatai közül is többen feldolgozták, és a hozzá tartozó koreográfiát is szinte mindenki ismeri.

Lee Hyo Ri – U-Go-Girl

Lee Hyo Ri neve nem feltétlenül lehet ismerős minden mai k-pop rajongónak, de 10 évvel ezelőtt Korea „nemzeti tündére” mindenkit elvarázsolt a U-Go-Girl-lel. A dal rengeteg slágerlista élére felkerült, ami nem véletlen, hiszen a fülbemászó refrént csodálatosan egészíti ki a színes, vidám videó.

Jewelry – One More Time

Bár a Jewelry lánycsapat már 2001-ben debütált, legnagyobb sikereiket 2008-ban érték el a One More Time című dalukkal. A népszerű szám hét héten keresztül maradt első helyen a KBS Music Bank és az MBC Music Core zenei műsorokban. A legendás táncmozdulatok pedig azóta is felejthetetlenek.

BIGBANG – Sunset Glow

A YG Entertainment csapata egy feldolgozás dallal is ostromolta a slágerlistákat ebben az évben. A Sunset Glow eredetileg Lee Moon Se dala volt 1988-ból, húsz évvel később azonban az öttagú fiúcsapat újra sikerre vitte: a dal 31 héten keresztül szerepelt a Melon Top 100 listáján.

 

A cikket írta: Hegyi Fanni

Képek forrása: crunchyroll, chinatimes

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3414017522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eniko Homán 2018.06.19. 09:19:48

wow mindet ismerem és imádom őket a mai napig :)
süti beállítások módosítása