Egy nap a Dae Jang Geum Parkban
2018. január 02. írta: Koreai Kulturális Központ

Egy nap a Dae Jang Geum Parkban

Szöultól úgy negyvenöt percnyi autóútra található a Yongin MBC Dae Jang Geum Park névre hallgató szabadtéri forgatási helyszín, ahol az ország legsikeresebb – Magyarországon is vetített – történelmi sorozatait forgatták.

nyitokep-dae-0.jpg

A 2005-ben alapított parknak volt egy elődje is, mely MBC Dramia névre hallgatott, de kinőtte saját magát, így új helyre, Yongin városa mellé költözött. A park érdekessége – és pont ezért nem csak a filmek és sorozatok rajongóinak, de az építészet iránt érdeklődőknek is ajánlott felkeresni – hogy a több száz négyzetkilométeres terület épületeit nem egy-egy sorozat vagy forgatókönyvíró ötletei alapján építették fel, hanem rengeteg utánajárással, történelmi adatok és pontos méretek szerint alakították ki őket.

kep-1_1.jpg

A komplexumban megtalálható a többi között a szöuli Changdeokgung palota pontos mása és a híres Suwon Hwaseong erőd is, mindig az adott korszaknak megfelelő jelképpekkel, díszítésekkel. Egy vezetett séta során megtapasztalhatjuk milyen volt királyi sarjnak lenni – még a mindenkori trónba is beleülhettem – képzelhetitek, hogy fülig ért a szám. Tovább haladva nemes emberek és kereskedők rezidenciái, házai váltják egymást. Kétutcás falvakat, itt-ott főtereket találunk, ahogy egyre beljebb sétálunk a filmvilágba. És ahogy az épületek formái váltják egymást, úgy váltakoznak a megjelenített korszakok is. Egy szempillantás alatt juthatunk át Shillából a Joseon korba.

kep-2_1.jpg

A park egyébként a nálunk is népszerű és az MBC legnagyobb nemzetközi sikerének számító „A palota ékköve” című sorozatról kapta a nevét, melyet 2003 és 2004 között forgattak még a korábbi stúdióban. Ahogy begyalogolunk a parkba, az első nyitott teraszos házak is ebből a sorozatból valók. A jeleneteket életnagyságú papírmasé bábuk teszik még élethűbbé.

kep-3_1.jpg

Olyan volt a helyszínek között járni, mintha a filmek kellős közepébe csöppentem volna. Lépésről lépésre ismertem fel kedvenc sorozataim helyszíneit, ugyancsak meg is lepve ezzel a idegenvezetőimet. A falusi piactértől a börtönökig mindent körbejártunk, sőt még egy forgatócsoportba is beleütköztünk, akik a „Börtön virága” (The Flower in Prison) című sorozat jelenetein dolgoztak.

kep-4_1.jpg

Hátborzongató érzés volt hallani, amint az új forgatáson az egyik koreai tiszt hangosan parancsokat kiabál annak a lépcsőnek a tetején, ahol a Gu Family Book romantikus jelenetei is forogtak Lee Seung Gi-vel és Su Ji-vel a főszerepben. Vagy annak a konyhának a teljesen berendezett padlóján állni, ahol Gang Chi és Tae Seo harcoltak.

 

A cikket írta: Gerencsér Dóri

Képek forrása: Shutterstock, saját képek

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2013543205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása