Koreai szokások
2017. február 09. írta: KKK admin

Koreai szokások

Avagy mi lehet ismerős a filmekből, sorozatokból?

Ha valaki találkozott már koreaiakkal vagy látott legalább egy koreai sorozatot, akkor számos olyan szokással találkozhatott, amelyek nekünk, magyaroknak ismeretlenek voltak. Pedig ezek a társadalmi szokások hozzátartoznak a koreai mindennapokhoz a 21. században is. Az alábbi cikkben a koreai etikett legfontosabb elemeit gyűjtöttük össze.

bow.jpg

Üdvözlés

A leghagyományosabb koreai üdvözlési forma a meghajlás, ilyenkor a fiatalabbnak mindig mélyebben kell meghajolnia az idősebb felé. A férfiak között még szokás a kézfogás, de a nők körében ez nem jellemző. Kézfogáskor a tisztelet jeleként jobb kezünket támasszuk meg bal kezünkkel!

handshake.jpg

Testbeszéd

A koreaiak között nem szokás a másikat megérinteni vagy hátba veregetni, csak akkor, ha közeli barátokról van szó. Kerülik a közvetlen szemkontaktust, habár a fiatalok között ma már egyre gyakoribb. Tiszteletlenségnek számít, ha beszélgetéskor közvetlenül egy idősebb ember szemébe néznek. Viszont jellemző a bámulás, amivel rosszallásukat, helytelenítésüket tudatják. Mások előtt illetlenség a lábakat keresztbe tenni vagy nyújtózkodni, a lábaknak végig a padlón kell maradnia.

tumblr_ohit6kxmq91tdfsf6o3_1280.gif... a fiatalok és a szemkontaktus.

Ajándékozás

A koreaiak között is kedvelt az ajándékozás, de itt is megfigyelhetünk különbségeket a magyar szokásoktól. Először is: nem szokás kibontani az ajéndékot az ajándékozó előtt. Az ajándékot jobb kézzel vagy két kézzel illik étvenni illetve átadni. Ahogy itthon is szokás, ha valakit meghívnak az otthonukba, akkor az illető kedveskedik egy kis aprósággal, legyen az sütemény, virág vagy gyümölcs. Tilos azonban az ajándékkártyára pirossal írni, vagy olyat adni, ami négyből áll, mert mindkettő szerencsétlenséget jelent. Előbbinek oka, hogy a kínai "halál" karakter kiejtése megegyezik a koreai nyelvben a "4" kiejtésével. Ezzel szemben szerencsésnek számít, ha valamiből 7-et adnak ajándékba.

01_bojagi_01.jpg

Étkezés

Nemcsak vendégségben, hanem a saját otthonukban is szabály, hogy amint belépnek a helyiségbe, azonnal leveszik a cipőjüket, amit a bejáratnál hagynak. A koreaiak körében manapság is jellemző, hogy a földön ülve, alacsony asztalokról esznek, éppen ezért nagyon népszerű náluk a padlófűtés. A kínaiakkal és a japánokkal ellentétben étkezéskor a koreaiak sosem emelik a szájukhoz az edényt, az mindig az asztalon marad. Ha az étel túl erős, akkor sem illendő az asztalnál kifújni az orrukat, ilyenkor általában ajánlatos elhagyni az asztalt, és kimenni a mosdóba. A koreaiak fapálcikák helyett rozsdamentes acélból készült evőpálcikákat használnak. Ezeket és a kanalat sem szokás hozzáérinteni a tányérhoz, vagy beletenni az ételbe.

Italfogyasztás

Egy étteremben vagy bárban óriási hibának számít, ha valaki saját magának tölt italt. Általánosan bevett szokás, hogy aki meghívta a többieket, az szolgálja ki a vendégeit, akik viszont az ő poharába töltenek. Éppen ezért, neki mindig figyelnie kell a többiek poharára, egyiket sem szabad üresen hagynia. Amikor idősebbet kérnek meg arra, hogy öntsön, akkor a tisztelet jeléül két kézzel fogják meg a poharukat. Ha alkoholt öntenek, akkor a vendégnek a jobb kezével kell fognia a poharat, amelyet óvatosan megtámaszt a bal kezével. Ha éppen sört fogyasztanak, akkor a fiatalabbak általában kissé elfordulnak az asztaltól.

kep_4_9.jpg

Ez a cikk korántsem tekinthető teljes összefoglalásnak a koreai etikettről, inkább csak érinti a fontosabb szokásokat, amelyeket eddig sorozatokban vagy filmekben láthattunk. Először furcsának tűnhetnek, de szinte mindegyik szokásban megfigyelhető a másik személy iránti tisztelet, amelyre a mai világban talán még nagyobb szükség van, mint korábban bármikor.

 

A cikket írta: Szakál Veronika

Forrás: guide.culturecrossing.net, ediplomat.com

Képek forrása: retireinasia.com, ifood.tv,visual.ly, iamduzon.com, willfulandwildhearted.com, Eggbun Education, heyeonni.com, dramafever.com, koreadaily.com, english.visitkorea.or.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9612190648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása