Nyugatiasodás Koreában
2016. október 26. írta: Koreai Kulturális Központ

Nyugatiasodás Koreában

Hogyan és milyen mértékben?

A következőkben a seoulistic.com nevű blogon talált cikk alapján azt szeretném bemutatni, hogy a sokáig elzárkózott, hagyományait mélyen ápoló Korea a külföld felé nyitás, a háborúk, megszállások után a 21. századra, mikor már egy erős gazdasági hatalomként tartják számon, hogyan változott meg, milyen jelei vannak a nyugatiasodásnak?
borito_34.jpg

Hanbok (한복) – Tradicionális koreai viselet

Először is, a ruházat az, ami mára teljesen nyugatiasodott. A hanbok, a koreai tradicionális öltözék, ami drága selyemanyagból készül, több részből, több rétegből áll. Sokkal könnyebb felvenni egy pólót egy farmerrel, mint a hanbokot helyesen viselni.

Ma már nagyon ritka a hanbok viselése. Előfordul esküvőkön, az ifjú pár viseli a rövid koreai szertartás erejéig, de a szokásos esküvői szertartás alatt már a fehér ruha, öltöny összeállítás a megszokott. Valamint az ifjú pár édesanyjai azok, akik viselik. Hagyományosan a koreai holdújévkor, Seollalkor és Chuseokkor is felveszik (aratási ünnep holdújév szerinti 8. hónap 15. napján), amikor az ősök előtt róják le tiszteletüket, ezek a tradíciók azonban manapság a háttérbe szorultak.

A hanbok viszont még mindig nagyszerű turisztikai fogás, Szöul belvárosában is rengeteg helyen lehet kölcsönözni, és abban róni az utcákat, de a mindennapi öltözékről elmondhatjuk, hogy 100%-ban nyugatiasodtak.

nyugatiasodas_kep1.jpg

Ételek

A nyugati ételek nagyon népszerűek Koreában, szinte nincs olyan utca, utcasarok, ahol ne lehetne hamburgert, pizzát vagy akár tésztaételeket venni. Ezek az ételek főleg a gyerekek vagy fiatal párok, baráti társaságok körében népszerűek. Bizony, Koreában is sok a McDonalds és társai, nem beszélve a kevésbé „fast food” jellegű olasz éttermekről, mégsem mondhatjuk el, hogy a nyugati ételek kiszorítanák a koreaiakat. Sőt! Ezek a fent említettek inkább csak egy kis „szünetként” szolgálnak, hogy változatosabbá teszik az étrendet. De ez nem változtat a tényen, hogy még mindig legtöbbször a nyugati ételeket zsírosnak tekintik, ami súlygyarapodásért lehet felelős, így nem tekinthető mindennapi betevőnek náluk.

nyugatiasodas_kep2.jpg

Esküvő és házasság

A koreai esküvői szertartás már teljesen átvette a nyugati formákat. Fehér ruha, öltöny, bevonulás, gyűrűk és a fogadalom. De azt már kevesebben tudják, hogy ezután egy rövid koreai szertartásra is sor kerül (a fent említett hanbokot viselve). Ennek a szertartásnak a neve pyebaek (폐백).

Az esküvő utáni életet pedig még mindig befolyásolják a ’gender’ szerinti szerepek, hogy mi az elvárás a nőkkel és férfiakkal szemben a házaséletben. A legtöbb családban még mindig a nő, a feleség feladata a házimunkák zöme, függetlenül attól, hogy dolgozik-e vagy sem. Ugyanígy ő az, akinek a gyerek taníttatásával foglalkoznia kell, míg a férfiak, akik általában naphosszat dolgoznak, kevésbé veszik ki ezekből a részüket. (Ezek a szokások, gondolkodásmódok még a konfucianizmus idejéből maradtak meg.) Azonban ezek lassan változnak, és egyre gyakoribbak azok a családok is, ahol megosztják a munkát.

nyugatiasodas_kep_3.jpg

Hagyományos orvoslás

Pár évtizede még csak koreai orvosok (한의사) gyógyítottak Koreában. A nyugati gyógyszerek nem voltak elérhetőek, egyáltalán nem használták őket. Mára már az orvosok nagy része mind nyugati stílusú orvos, és a nagy kórházak szintén nagyon fejlett, nyugati típusú kórházak. Ezek mellett még mindig működnek hagyományos orvoslással foglalkozó kisebb rendelők, de a koreaiak zöme baj esetén legtöbbször így is a kórházakhoz fordulnak. A koreai orvosláshoz sokkal inkább prevenció, megelőzés esetén fordulnak, a hagyományos orvosságok segítenek megőrizni az egészséget, és megerősíthetik a szervezetet, éppen ezért nem tűnnek el ők sem a kórházak mellett.

nyugatiasodas_kep4.jpg

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy Koreában nagyon sok élethelyzetbe betört a nyugati kultúra, viszont azt is láthatjuk, hogy bármennyire is nagy hatást gyakorol a Nyugat, mindig maradni fog benne egy kis koreai.

 

A cikket írta: Bégányi Dorottya

Képek forrása:

http://keithteachesenglish.blogspot.hu

www.wikipedia.org

www.recipeshubs.com

www.cbc.ca

korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9711802451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása