Malaccal álmodni..
2016. április 28. írta: Koreai Kulturális Központ

Malaccal álmodni..

Koreai babonák

Minden kultúrának megvannak a maga babonái és félelmei, bizonyos tárgyakkal, ételekkel vagy tevékenységekkel kapcsolatban, amit a balszerencse vagy épp a szerencse hozójának tekintenek. Valahol a fekete macskának, van, ahol a tükör- és tányértörésnek vagy az asztal sarkának tulajdonítanak nagyobb jelentőséget, és bizony Koreában is előfordulnak olyan képzetek, amik meglephetik a külföldieket. Így, hogy ne okozzon meglepetést senkinek, ha ilyen szituációba kerülne, itt van néhány babona, amiben a koreaiak hisznek.

borito_piros.jpg

Szerencsemalac

A malac újévkor nálunk is fogyasztásra javasolt étel (hogy kitúrja a szerencsénket), a következő évre szóló jókívánságokat is gyakran küldjük kismalaccal díszített üdvözlőlapon. Viszont Koreában ennél sokkal általánosabb jelentése van. Aki malaccal álmodik, az egyértelműen szerencse várományosa. Még nagyobb jelentést tulajdonítanak az ilyen álmoknak, ha az álmodó és a malac közösen szerepelnek benne. Hasonló szereppel bír még a sárkány is. Sőt, a koreai mitológiában gyakori motívum, hogy a terhes asszonyoknál a sárkány álomban való megjelenése hős vagy nagy király születését jelzi.

1, 2, 3, F, 5 – Miért pont a négyes?

A négyes a koreai tizenhármas. Ahogy babonásabb légitársaságoknál nincsen tizenhármas sor, úgy a koreai épületeknél nincsen négyes szint. Vagy teljesen kimarad, vagy egy latin F betűvel helyettesítik a számozását. Ennek a magyarázata még a kínai írásbeliségre vezethető vissza, mert a 4-es számjegy (사, ejtsd: szá) kínai kiejtése hasonlít a kínai halál () szótaghoz. Az emeletszámozás mellett még elkerülik azt is, hogy fontosabb eseményeket a hónap negyedik napján tartsanak. A négyes szám egész Délkelet-Ázsiában nem tudott közkedveltségi szintre fejlődni, hisz Kínában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, Tajvanon és Vietnámban is rossz ómen.

meg_kisebb.jpg

Piros tinta

A piros színnel vigyázni kell, ha valakinek a nevét szeretnénk leírni. Régen Koreában a családi nyilvántartásban a halottak nevét írták piros színnel, valamint ezt használták a gonosz szellemek és az ártó démonok elűzésére talizmánokon, sírköveken, emléktáblákon. Ezért, még ha a piros toll is van a kezünk ügyében, vigyázzunk, nehogy egy koreai ismerősünk ezt a szívére vegye!

Toalettpapír és mosószer ajándékba

Koreában a házavató partik sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint például nálunk, Magyarországon. Ilyenkor nagyobb baráti társaságot vagy esetleg családot összehívva ünneplik meg az új helyet, és ilyenkor illik ajándékot is venni. Ha tőlünk kérdeznék, mit vinnénk, valószínűleg a legtöbben a bor, csokoládé, közelebb ismerős esetén, mivel új házról van szó, esetleg valamilyen kisebb elektrotechnikai terméket választanánk. Valószínűleg sokan meglepődnének, ha egy csomag toalettpapír vagy egy flakon mosószer társaságában érkeznénk ünnepelni. Pedig Koreában ennek hagyománya van. Régen, mikor még szegényebb ország volt, ezek ritka termékeknek számítottak, és a jelentésében megmaradt, hogy a mosószer buborékai a jólétet jelképezik, a toalettpapír pedig hosszú életre utal.

Pálcika a rizsestálban

A rizsbe állított és ott is felejtett pálcikát nem veszik jó néven Koreában, mert szintén a halálra asszociálnak belőle. Valószínűleg aki már közelebbről ismerkedett koreai kultúrával, esetleg filmeken, sorozatokon keresztül, az találkozhatott már azzal a momentummal, mikor a temetési szertartáson meggyújtják a füstölőt. A rizsestálban felejtett pálcika erre emlékeztet, így amellett, hogy rossz előjelnek tekintik, még tiszteletlenségnek is számít, főleg idősebbek társaságában.

2_kep.jpgVizsgával kapcsolatos babonák

Érdekes módon nagyon sok babona létezik arra vonatkozóan, hogy mit szabad és nem szabad vizsga előtt enni annak érdekében, hogy sikeres legyen a megmérettetés. Nem szabad kenyeret (koreaiul a neve hasonlít a nullához, így ebben az esetben nem lesz jó az eredmény) és „csúszós” ételeket enni, mint például a hínárleves (mert akkor „elcsúsznak” a vizsgán is), valamint tojást törni. Viszont a yeot (엿, ejtsd: jat) nevű cukorka, ami édes és ragacsos állagáról híres, a szerencsét hozzáragasztja a vizsgázóhoz.

3_kep.jpg

Ajándékozási tabuk

Természetesen Koreában is vannak olyan ajándékok, amik tabunak számítanak. Kést, ollót és más éles tárgyat sosem szabad ajándékozni, mert az a kapcsolat végét jelentheti. Szülinapra órát nem illik ajándékozni, mert a kínai nyelvből eredően az „órát adni” kifejezés hasonlít a halál szóhoz. Egy másik koreai mondás úgy tartja, hogy ha valakinek, akit szeretsz, cipőt ajándékozol, akkor az el fog futni tőled.

Ne aludj el ventilátor mellett!

Valószínűleg ez az egyik legfurcsább hiedelem, amit megtalálhatunk a világ országait nézve. Koreában sokak szerint ha egy ventilátor mellett véletlenül elalszol, akkor megvan az esély arra, hogy nem kelsz fel többet, mert a ventilátor a vesztedet hozza. És nem úgy, hogy rád dől és agyonnyom. Leginkább attól tartanak, hogy a túl erős hűtéstől nem maradnának életben, amitől főleg a gyerekeket féltik. Arra vonatkozólag, hogy mi igaz belőle és mi nem, nincsenek felmérések vagy bizonyítékok. Mindenesetre a koreai ventilátorokon automatikus kikapcsoló funkció is megtalálható, biztos, ami biztos.

 

4_kep.jpg



A cikket írta: Bégányi Dorottya

Forrás: http://seoulsync.comhttp://seoulistic.comhttp://www.eatyourkimchi.com

Képek forrásahttp://bildtext.egloos.comhttp://io9.gizmodo.comhttp://korealantinga.blogspot.husnippets.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr458576438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása