8 út a koreaiak szívéhez
2015. szeptember 18. írta: KoreaiKultúra

8 út a koreaiak szívéhez

Hogyan keltsünk jó benyomást?

kk7.jpgMagyarországon is kultusza van az ajándékozásnak, friss házasoknak, házavatóra, vagy csak akár egy rég nem látott rokon látogatásánál is készülünk egy-egy apró meglepetéssel. Nos, Koreában is hasonló a helyzet. Ha tudod, hogy vendégségbe vagy hivatalos, ragadd meg az alkalmat az ajándékozásra! Nem kell óriási dolgokra gondolni, hiszen maga a gesztus a fontos. Lehet egy hűtőmágnes, amit otthonról hoztál, egy különleges csokoládé, egy szépen csomagolt könyv. Hidd el, mosolyt fogsz csalni a házigazdáid arcára!

kk6.jpgTalán elsőre furán fog hangzani, de a koreaiak szeretik látni, ha ízlik, amit eszel. Bár a magyar nagyszülők is szeretik nézni, ahogy eltűnik a vasárnapi ebéd, illetve megkezdődik a repeta kör, a koreaiak hasonlóan szívükön viselik az étel sorsát és a te étvágyadat is. Jó benyomást kelthetsz, ha dicséred az ételt, vagy kérsz még egy adagot. Az idősek számára az étel nagy fontossággal bír, hiszen sokan éheztek fiatalkorukban. A kalóriák miatt pedig ne aggódj, hisz a koreai ételek kifejezetten egészségesek és táplálóak! ;)

kk8.jpgHe felajánlják a vendéglátóid, hogy meghívnak, fogadd el és engedd, hogy fizessenek! Sokunknak eszünkbe juthat az a kínos jelenet mikor az asztaltól felállva vitába keveredünk ki is fizessen, és a hangos „majd én!” felkiáltások elhangzanak a vacsoravendégek között. Ha felkínálja számodra valaki a lehetőséget, hogy ő állja a vacsorádat, engedd meg neki, de ajánld fel, hogy meghívod egy kávéra, desszertre, vagy biztosítsd afelől, hogy a következő alkalommal te fogsz fizetni. Így mindenki jól jár és egy kellemes estében lesz részetek.

kk5.jpgBátran hívd meg a barátaidat, munkatársaidat egy "kávé körre"! A koreaiak imádják a kávét. A fiatalabbak jobban kedvelik az americano-t (hosszú kávé), és a jegeskávé-különlegességeket, míg az idősebbek az eredeti fekete kávékat részesítik előnyben. Ha mégsem lelkesednek a kávéért, vesd be a teát! Az idősebbek szívesen sztorizgatnak az asztalnál így nem csak, hogy megkóstolhatod a helyi kávékülönlegességeket, hanem betekintést nyerhetsz azokról a napokról, amelyekről biztosan nem olvastál máshol.

kk4.jpgIllik felállni és átadni a helyed a buszon és más járműveken, ha időseket látsz, vagy állapotos hölgyeket. Az "ádzsummák" (아줌마 = idősebb hölgy) és "ádzsossik" (아저씨 = idősebb férfi) is minden valószínűséggel elismerő pillantással fogják díjazni, ha Koreában is betartod az alapvető udvariassági normákat. Ne feledkezz meg a kisgyerekről sem, hiszen nekik sokkal nehezebb stabilan állni pl. egy gyorsan mozgó metróban. Az anyukájuk biztosan óriási mosollyal jutalmaz meg ezért az egyszerű, de annál nemesebb hétköznapi cselekedetért.

kk1.jpgHa látod, hogy valaki próbál veled az anyanyelveden beszélni, vagy épp más nyelveken, amiket te is beszélsz, hagyd hogy ezen a csatornán folyjon tovább a beszélgetés! Ez egy kiváló alkalom a barátságok születésére és az interaktív, gyakorlatias nyelvtanulásra. A koreaiak pedig biztosan hálásak lesznek, hiszen sokan utazni vágynak, vagy külföldön terveznek tanulni. Érdemes az elején bevezetni valamilyen szabályt, például egyik nap az adott idegennyelven beszéltek, de másnap te gyakorlhatod a koreait vele! :)

kk3.jpgKoreában sok idős ember él, főleg egyedül. Mivel ritkán akad olyasvalaki aki segíti őket a mindennapjaikban, te is lehetsz egy hétköznapi hős! Segíts egy nehéz szatyor cipelésével, vagy akár azzal, hogy felsegíted a buszra, metróra. Lehet, hogy meglepő arcokat kapsz viszonzásul, de a mosoly sem fog elmaradni. Ami neked 10 perc kerülő, az neki a következő napok szürkeségét is bearanyozó örömöt jelenthet. Hát nem megéri? Nyugodtan szólítsd őket a kedvesen hangzó 할머니 (hálmoni = nagymama) vagy 할아버지 (hárábodzsi =  nagypapa) szavakkal.

kk2.jpg"Ami az enyém a tiéd is" jelmondat, vagyis a megosztás kultúrája és öröme áthatja a kollektivista ázsiai kultúrákat. Szokás a munkahelyen és iskolában is megosztani a különféle javakat, ami lehet pl. egy tábla csoki. Persze ez nekünk magyaroknak sem újdonság, jó néha tudatosan figyelni rá. Ha látod, hogy a munkahelyeden meleg van, kedves gesztus lehet, ha jégkrémet vagy hűsítő üdítőt veszel a kollegáidnak. Egy ilyen apró figyelmesség elég ahhoz, hogy kollegáid más szemmel nézzenek rád és jobb legyen a hangulat az irodában.

 

Az összefoglalót írta: Mizsik Viktória

Forrás: www.seoulistic.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr177797652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása