„Mi van ma a TV-ben?”
2015. augusztus 18. írta: KoreaiKultúra

„Mi van ma a TV-ben?”

Koreai zenei műsorok

Köztudott, hogy a koreaiak szeretne énekelni. Mindig! Ezért nem is csoda, hogy kezdetben a klasszikus zene, majd a mulatós és végül a K-pop is hatalmas teret nyert nemcsak az országban, de az országon kívül is. Ha egy külföldi beletéved a K-pop világába, vagy akár a koreai zenei életbe az első kereső-csatornája természetesen a YouTube lesz. Viszont egy idő után mindenki rátalál a saját stílusára, kedvencére és élőben is meg szeretné majd tekinteni őket, ahogy énekelnek.we28582848_w920.jpg

Ezt mi, Európaiak nem nagyon tudjuk megtenni, mivel több, mint 8000 kilométer választ el minket hőn szeretett Koreánktól, de az internet adta lehetőségekkel élve és hálát adva, hogy Koreában még mindig virágzik a televíziózás, mi is megtehetjük. Igaz, hogy csak közvetetten, de mi is megnézhetjük élő adásban kedvenc előadóink szerepléseit. Ellenben a koreaiak elsőszámú zenei csatornájának a TV-s zenei műsorok számítanak, amit lehet élőben is megtekinteni, vagy csak egyszerűen otthon elterpeszkedve a kanapén. Ezeket a műsorokat hetente adják különböző csatornák és nagyon kiépült szavazói, listázó és nyerési rendszer tartozik hozzájuk. A lényegük, hogy bemutassák hétről hétre a friss előadókat és az új számokat, emellett lehetőséget adjanak a csapatoknak a nyerésre, trófeaszerzésre, ami nagy presztízzsel jár, és a rajongóknak, hogy szurkolhassanak kedvenceiknek.

Az első ilyen műsor a 2011 óta futó The Show, amit az SBS MTV ad le minden kedden, este 8 órakor (magyar idő szerint délután 1 órakor). Ez a zenei műsor nemcsak a koreai listákat, eladásokat és rajongói szavazatokat veszi figyelembe, hanem a kínaiakat is, kiterjesztve ezzel egy adott csapat nyerési esélyeit.

show7.jpgA következő műsor szerdánként jelentkezik, délután 6 órakor (HU - délelőtt 11 órakor), és 2012 óta mutatja be 90 percben a legújabb előadókat és számokat. Ez pedig az MBC csatorna Show Champion-ja. Ennek a műsornak a szavazói protokollja összetettebb: figyelembe veszik egyrészt az adott album fizikai és digitális eladásait, az internetes szavazásokat, másrészt itt számít a zsűrizésbe bevont profi zenészek véleménye is.

show2_1.jpgCsütörtökönként jön délután 6 órától (HU – délelőtt 11 órától) az Mnet csatornáján, az M! Countdown, mely már 2004 óta fut. Ez a műsor eddig a legnemzetközibb, ugyanis rendelkezik egy saját stream-mel (élő közvetítés honlapon keresztül), mely sugároz Kínában, Hong Kongban, Japánban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Malajziában, Szingapúrban és Amerikában is.

show3_1.jpgHa péntek, akkor tessék kapcsolni a KBS2-re vagy a KBS World-re este fél 7-kor (HU – délelőtt fél 12-kor), ugyanis Music Bank! Az első adást 1998-ban vetítették le és akkoriban olyanok álltak első helyen, mint Kim Hyunjung, az H.O.T és a Sechs Kies. Ellentétben a többi zenei műsorral, ahol három győzelem után törlik az adott csapat számát, itt bármennyit lehet nyerni egyetlen egy számmal, amíg annak promóciós időszaka tart. A nyerési listát eddig a Girls Generation vezeti 2007-től, harmincnyolc nyeréssel.

show4.jpgSzombatonként vetítik az MBC Show! Music Core műsorát, délután 3 óra 50 perckor (HU – reggel 8 óra 50 perckor). Ennek a műsornak rengeteg neve volt, mielőtt 2005-ben felvette ezt. 2005-2013 között megvonták tőle a listázás jogát, ezért csak egyszerű zenei műsor volt, speciális előadásokkal, míg 2013-tól újból beállhatott a nagyok közé.

show5.jpgElérkeztünk az utolsó zenei műsorhoz, ami egyben a legrégebbi is, ez pedig az SBS csatorna Inkigayo műsora. 1991-ben debütált a műsor SBS Popular Song néven, de 1993-ban betiltatták. 1998-ban indult újra és a mai napig is sugározzák vasárnaponként délután 3 óra 40 perckor (HU – reggel 8 óra 40 perckor). Az Inkigayo-ban, aki háromszor egymás után nyer, azt „triple crown”-nak, vagyis háromszoros koronás nyerésnek hívják. Ezután az a szám már nem lehet része a további listázásoknak, viszont amiért ezt a hármas koronát nagyon nehéz megszerezni, kiváltképp nagy presztízzsel jár.

Ha valaki unatkozik vagy csak egyszerűen tudni szeretné, milyen zenék is vannak mostanában a repertoáron, csak ajánlani tudom ezeket a műsorokat, mert hasznosak és nagyon szórakoztatóak is. Nem csak K-pop előadók lépnek fel, igaz ők vannak többségben, de szóló énekesek és indi csapatok is helyet kapnak.

 

A cikket írta: Hanó Renáta

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr197715354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása