"Eating Broadcast" avagy "Együnk Online!"
2015. június 29. írta: KoreaiKultúra

"Eating Broadcast" avagy "Együnk Online!"

Sokak számára nem ismeretlen fogalom az „eating broadcast”. Két részre osztható ez a műfaj, léteznek tv-műsor jellegű blokkok, illetve az online, élő felvételes evő-bajnokságok. Azért említettem bajnokságnak, mert akik élő felvételben esznek, többnyire hihetetlen mennyiségű ételt fogyasztanak el, és sokszor a feltöltők „versenyeznek” egymással, hogy ki mennyit bír megenni egy-egy adás folyamán. Természetesen ez a feltöltők számára pénzt generál, tehát mondhatjuk, hogy azért esznek, hogy fizetést kapjanak. Hangzatos, nem?

mukbang.png

A legmegdöbbentőbb azonban, hogy főként női-résztvevők sokkolják a nézőket a töménytelen mennyiségű étel eltüntetésével. A koreaiak erre a „meokbang” szót használják, ami két koreai szóból tevődik össze: "enni" (meokda, 먹다), illetve a "televíziós adás" (bangsong, 방송). Az egész őrület 2008-ban kezdődött, az afreeca weboldalon keresztül.

A másik része a műfajnak, ahol főként étteremlátogatásokról van szó. Hírességek által kedvelt helyek bemutatása, azok kínálata és ezt egy tv-műsorként adják le a nézőknek. Ez persze mindenki számára kedvező : a nézők ellátogatnak ezekre a helyekre, hátha megpillanthatják az éppen reggeliző Kim Woo Bin-t.

A The Return of Superman (슈퍼맨이 돌아왔다) sorozat egyik fő eleme, hogy a sztár gyerekek (Epik High Tablo – Lee Haru páros ismerős lehet innen!) mennyit képesek enni. A fő kedvenc, Choo Sarang, aki fiatal kora ellenére, igencsak szereti a pocakját.

A „cooking broadcast” is létező fogalom, ahogy Magyarországon is. Ezek a főzőműsorok Koreában kis csavarokkal működnek, hogy minél izgalmasabbá tegyék a nézők számára a látottakat. A különbség a tradicionális és úgynevezett „cookbang” műsorok között, hogy a tradicionálist mindig profi séf vezeti.

A „cookbang” (az angol cook (főzni) szóból illetve a már említett koreai bangsong (방송) szóból tevődik össze) lényege, hogy érdekes és szórakoztató is legyen egyszerre. Főként egyszerű ételeket készítenek, nagyon figyelve, hogy egészséges legyen a tányérra tett menü. A cookbang-et vezetheti profi vagy amatőr szakács, aki mellé szegődik egy híresség, vagy ha csavarnak egyet ezen, csakis a híresség készíti el az adott fogást.  Érdekesség, hogy itt, csakis férfiak főznek. Ez betudható annak, hogy a koreai társadalom felé azt szeretnék sugallni, hogy a férfiak is helytállnak a konyhában ami úgymond kelendőbbé teheti a szingli férfiakat ;) Persze, látványnak sem rossz, ahogy a híres férfiszínészek ügyetlenkednek vagy épp tökéletesen kockázzák a hagymát.

kaja3.jpgA What Shall I eat today? (우리는 오늘 무엇을 먹을까, Mit egyek ma?) c. műsor két gasztronómiai nagyágyút tett össze, akik semmiféle receptet nem használnak, hanem ösztönből főznek finomakat.

 

 

kaja2.jpgThree Meals a Day (삼시세끼, Háromszori étkezés egy nap) c. műsor pedig teljes egészében túlélő show-nak számít hírességekkel, akiket magukra hagynak egy kis faluban. Nekik kell kifogni a halat, leszüretelni a gyümölcsöket és zöldségeket is, illetve saját magukra főzni  azokból a hozzávalókból, amiket sikerült beszerezniük.

 

kaja1.jpgPlease,Take care of the Refrigator (냉장고를 부탁해, Kérlek, törődj a hűtőmmel) c. műsor profi és amatőr séfekről szól, akiknek 15 percük van arra, hogy a hírességek hűtőjét használva készítsenek valami finom fogást.

 

 

 

Az összefoglalót írta: Mizsik Viktória

Forrás: Korea Magazin (2015 május, 23-24. o.)

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr657574310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása