Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (3)
2015. május 27. írta: KoreaiKultúra

Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (3)

Jegichagi / 제기차기

Ha szeretnénk valami sportosabbat játszani, akkor a jegichagi a megfelelő választás. A jegichagi leginkább az itthon ismert footbag-hez hasonlítható. Fejleszti az ügyességet, a koncentrációs képességet és a mozgáskoordinációt, valamint erősíti a lábakat.

jatek_header.png

Eredetileg hanji papírcsíkokkal díszített régi érmével játszották, melyet a levegőbe rúgtak és az volt a feladat, hogy minél több kis rúgással elkerüljük, hogy leessen a földre. A rúgások közben általában nem lehetett lábat váltogatni. Az nyer, akinek a legtöbbször sikerül belerúgnia a jegichagiba, tehát a leghosszabb ideig tudja a levegőben tartani. Ha többen szeretnénk játszani, akkor körben állva egymásnak is passzolgathatjuk.

A szabályok sokfélék lehetnek, mi is kitalálhatunk újakat. Például csak a lábfej tetejével vagy oldalával lehet beleérni, vagy két rúgás között nem szabad letenni a lábat, vagy épp ellenkezőleg, meg kell érinteni a talajt, lehet kötelező a lábváltás a rúgások között, vagy pont, hogy csak az egyik lábbal szabad rúgni. Olyat is megszabhatunk, hogy magasabbra kell rúgni a jegichagit, mint mindenkinek a saját testmagassága.

jegi3_1.jpg

Jegichagit mi magunk is könnyedén készíthetünk. Vegyünk egy nagyobbacska érmét, pl. egy 50 vagy 200 Ft-ost és egy nagyobb, négyzet alakú, vékony papírt (pl. sütőpapír, zsírpapír, színes csomagolópapír). Ha több érméből készítjük, hogy nagyobb legyen a súlya, akkor ezeket először celluxszal ragasszuk egybe. Mintha csak be akarnánk csomagolni az érmét ajándékba, a papír közepére helyezzük és beborítjuk, a tetejénél pedig megkötjük egy madzaggal. Ezután a tetejénél kilógó részét a papírnak felvágjuk kis csíkokra és már készen is van saját jegichagink! Ha vízállót szeretnénk készíteni, akkor a papír helyett használhatunk egy négyzet alakúra kivágott nejlonzacskót is.

 

A cikket írta: Baross Júlia

Képek forrása: Google

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr17495366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása