Ősi rítusok színtere
2015. március 30. írta: KoreaiKultúra

Ősi rítusok színtere

Jongmyo-szentély

A Seollal, vagyis a Holdújév beköszönte minden évben jelentős ünneplésre ad okot Koreában. Nem volt kivétel ez alól az idei év sem, melynek jelentőségét tovább fokozza, hogy az ősi rítusok színpadias felelevenítésére szolgáló Jongmyo-szentély egy különleges ceremóniának adott színteret az újév első teliholdjának, más néven a Jeongwol Daeborum napján, március 5-én.

jongmyo_header.png

A sanmangjeon a régmúlt dinasztiák királyai és királynői előtt tett tisztelgés révén az ország sorsára, szerencséjére nézve alapvető fontosságú volt az uralkodói szertartások között. Tradicionálisan a rituálét a holdhónap első napján vagy a holdújév első teliholdjának reggelén tartották. Az ősök emléktáblái előtti tisztelgés helyszíne a szentély volt, azonban az idén márciusban megtartott rítus különlegessége, hogy a megemlékezést nem a szentélyben, hanem azon kívül tartották.

A sanmangjeon igazi turistalátványosság, és egy olyan ritka lehetőség, amikor nemcsak többet tudhatsz meg a koreai történelemről és szokásokról, de személyesen is részese lehetsz egy olyan rituálénak, amit először rendeztek napjainkban történelmi helyszínen. Ugyanis bárki, aki elmúlt 19 éves, kortól és nemtől függetlenül jelentkezhet a szertartáson való részvételre. Ha Koreában jársz, és utazásod bármely holdhónap első napjára vagy a holdhónap első teliholdjának napjára esik, ne habozz, mert csak az első 19 jelentkező lehet az a szerencsés, aki ha csak kis időre is, de biztosan „koreainak” érezheti magát!

 

A szertartás megkezdése előtt a résztvevők tradicionális kosztümöt öltenek magukra a szentély egy különlegesnek számító helyén, a Jeonsacheongban, ahol régen a szertartásra szánt ételeket készítették el. Miután a jelentkezőkkel ismertetik a főbb ceremoniális tudnivalókat, a Jeongjeon Hallba, vagyis a főcsarnokba történő tiszteletteljes belépést követően el kell végezniük az emléktáblák és a helyiség porolását, tisztítását. Ezután visszatérnek a Jeonsacheongba, ahol felveszik a rítuson viselendő kosztümöket, majd a Jeongjeon Hallba visszatérve veszi kezdetét a ceremónia. Idén az ünnepélyes tiszteletadást a szentély építtetője, és egyben a Csoszon-dinasztia legelső uralkodója, Taejo király érdemelte ki.

Taejo király 1395-ben építette a szentélyt. Mivel az ország ekkoriban a neokonfuciánus ideológiákat valló Yuan-dinasztia megszállása alatt volt, így maga a szentély is ennek az ideológiának az elve szerint épült fel. A hosszú, alacsonyan elterülő épület visszafogott színei, a sötétszürke cserepek, a sötétpiros oszlopok, valamint az udvar szürkés-fehér kövezete kitűnő példa építészeti méltóságra és egyszerűségre. Az épületet a japán invázió idején 1592-ben lerombolták, majd 1601-ben újjáépítették. A Csoszon-korban fővárossá vált Szöul arculatát szigorú földrajzi és építészeti elvek határozták meg. Ezek közé tartozott az is, hogy Jongmyo a Gyeongbokgung palotától balra (keletre) helyezkedik el, pont úgy, hogy a trónon ülő király nézőpontja a szentélyirányába essen.

Maga a szentély lineárisan egymás mellett lévő helyiségekből áll, melyek sajátos architektúrát és jelentést adnak az épületnek. A szobákban őrzött, hosszan sorakozó emléktáblák szimbólumai az évszázadok során regnált dinasztiáknak és az ország fennállásának. A fő csarnok eredetileg 7 kisebb szobából állt, ezek száma mára már 19-re nőtt.

Mivel Jongmyo egyedülálló példája egy 17. századi, relatíve épségben fennmaradt konfuciánus uralkodói szentélynek, 1995-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A sanmangjeon mellett évente, májusban kerül megrendezésre a Jongmyo Jerye elnevezésű tánccal, zenével kísért rituálé is, mely szintén a világörökségi lista szereplője.

Ha tehát mostanában Koreában jársz, ne felejts el Te is a fényképezőgépet lelkesen kattintgató turisták közé tartozni a Jongmyo-szentélynél, mert biztosan felejthetetlen látvánnyal és élményekkel leszel gazdagabb!

 

Az összefoglalót írta: Vizi Erzsébet

Forrás: Korean Architecture, Seoul Selection, 2012 és korea.net

Képek forrása: korea.net

Videó forrása: Heritage Channel of Korea

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr187319116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2015.03.30. 15:58:51

Hát ha személyesen nem is vehet részt az ember benne, nagy öröm ilyen dolgokról olvasni az interneten és megcsodálni a régi idők szokásait, és gyönyörködni a sok szép épületben és tájban.
süti beállítások módosítása