Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (2)
2015. március 26. írta: KoreaiKultúra

Játsszunk úgy, mint a koreaiak! (2)

Gonu

A gonu (고누놀이) egy absztrakt gondolkodást fejlesztő stratégiai játék, melyet egyszerre két játékos játszhat. Eredetileg a porba rajzolt vonalakon kellett kavicsokkal haladni úgy, hogy az ellenség kavicsaiból minél kevesebb maradjon. Hasonlít a sakkhoz és a malomhoz is.

jjan_kr.png

gonu.png

Gonu játék (Kim Hong Do - 김홍도 고누놀이) 18. századi festmény

Többféle geometriai elrendeződésben is lehettek a vonalak, mi most nézzünk egy 4x4-es táblát, melyet mi magunk is könnyedén megrajzolhatunk és lépegethetünk rajta bármilyen bábuval, színes kaviccsal vagy érmével.gonu_tabla.jpg

  1. Először is, mindkét félnek 4-4 kavicsa van, melyeket egymással szemben raknak fel a táblára.
  2. A vonalon mozogva lehet egyszerre csak egyet lépni egy üres helyre, a vonalra merőlegesen: előre, hátra, jobbra vagy balra (átlósan vagy egy másikat átugorva nem lehet!). Olyan lépés, ami megismétel egy korábbi pozíciót, nem engedélyezett.
  3. Ha két egyforma színű kavics körülfog egy másmilyen színűt, akár merőlegesen, akár függőlegesen, akkor a körülvett kavics kiesik.
  4. Az veszít, akinek már csak egy kavicsa marad a táblán.

 

A cikket írta: Baross Júlia

Képek forrása: jjan.kr, National Intangible Heritage Center 

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr347303484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása