Hogyan győzzünk a tavaszi fáradtság ellen?
2015. március 18. írta: KoreaiKultúra

Hogyan győzzünk a tavaszi fáradtság ellen?

Nos, az lenne a legegyszerűbb, ha elrepülnénk Koreába, mert ők tudják a módját! Mi több, náluk van is bőven azokból a szükséges gyógynövényekből és zöldfélékből, amelyekkel sikeresen veszik fel a küzdelmet a tavaszi bágyadtság kellemetlen tüneteivel. 

header_tavasz.png

Ssukinjeolmi (gyógynövényes rizs-sütemény)

Ahogy beköszönt a március, megújul az élet, ébred a természet. Koreában ősidőktől fogva úgy vélik, hogy a tavasz akkor érkezik meg, amikor a békák megébrednek téli hibernált állapotukból, és ilyenkor van ideje annak, hogy az emberek a testüket friss zöldségekkel, növényekkel, csírákkal, rügyekkel frissítsék fel.

 

Recept tipp

Maangchi annyira leegyszerűsítette a koreai konyhával éppen csak ismerkedők számára az tavaszi ínyencség elkészítési módját, amennyire csak lehet. Nézzétek meg a videót! ;)

A számtalan ismert tavaszi zöldfélék közül is a Koreai Vidékfejlesztési Hivatal három kiemelkedően hasznos növényt ajánl az éledezni vágyóknak. Ezek az ernyősök családjába tartozó japán akác (koreaiul: bangpoong namool), a feketeüröm (koreaiul: sook) és a japán arália (koreaiul: dureup) ehető részei. Azt mondják, ezek hárman képesek kompenzálni azt a fáradtság-érzetet, ami a napfény és a kevesebb fizikai aktivitás hiányának következménye.

gyogy4.png

Az ernyős japán akác eredetileg csak vadon nőtt, manapság már gazdaságok termesztik. Fiatal hajtásai, zsenge levelei és bogyói mind ehetőek. A hajtásokat és a leveleket ízesítve megfőzik, míg a bogyóit alkoholtartalmú italokhoz adják hozzá. Azt tartják, kiváló gyógyítója a vérszegénységnek, a fejfájásnak, ráadásul élénkítő hatású.

gyogy3.png

A feketeürömmel már találkozhattak azok, akik olvasták Korea megszületésének legendáját, ahol is a medve 100 napig sanyargatta magát egy barlangban. Annak, hogy emberré váljon, az volt a feltétele, hogy ez idő alatt csak fokhagymát és feketeürmöt fogyaszthatott. Ma már egy háztartásból sem hiányozhat ez a kicsit kesernyés és csípős gyógynövény, amely az emberi test általános vitalizálásában tud segíteni. Előszeretettel keverik hozzá a népszerű szójabab-paszta leveshez, de rizsliszt felhasználásával remek rizssüti is készíthető belőle.

gyogy2.png

A japán arália hajtásaiban jó adag protein, C-vitamin és kalcium található, így kiváló idegnyugtató és javítja a vérkeringést. Tartalmaz még szapóniumot is, ami a ginzengben is megvan, így remek vitalizáló hatása is van.

Az angol nyelvű cikkben további recepteket is találhattok és így már semmi okunk sem lehet, hogy fáradtnak érezzük magunkat! :)

 

Az összefoglalót írta: Csajka Edit

Képek és cikk forrása: korea.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr137280871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata58 2015.03.30. 15:59:32

Élvezet olvasni az ismertetőket....és nézni a videókat...összefut az ember szájában a nyál a sok finomság láttán...
süti beállítások módosítása