Esznek-e a koreaiak sirályhúst?
2024. június 07. írta: Koreai Kulturális Központ

Esznek-e a koreaiak sirályhúst?

Érdekes kifejezések a koreai nyelvben

Az étel a kulturális identitás egyik legfontosabb része, amely egy régió vagy ország történelmét, földrajzát, társadalmi változásait és értékeit is tükrözi. Nincs ez másképp Koreában sem. Akit csak kicsit is foglalkoztat a koreai kultúra, az bizonyára már belefutott a kérdésbe: „ettél már?”.

my1.jpg

Bap meogeosseoyo? (밥 먹었어요?, ejtsd: báp magasszajo?) „Ettél már?”

A koreaiak ezzel a kérdéssel fejezik ki az egymás iránti érdeklődést, törődést. Úgy tartják, hogy az üdvözlés ilyen módját a történelem során többször megélt nélkülözés, éhezés időszaka szülte. Az angol „How are you?” típusú, előre meghatározott forgatókönyvű üdvözléssel ellentétben a „Bap meogeosseoyo?” kérdésre nyugodtan lehet őszintén válaszolni. 

Hasonló funkciót lát el a „Valamikor együnk együtt valamit!” (“언제 밥이나 한번 먹자.”, ejtsd: andzse bápiná hánban makdzsá) típusú, első hallásra későbbi közös étkezésre való invitálás is. Csupán ebből a mondatból azonban szinte soha nem lesz későbbi találka, csak a beszélgetés kedvesebb lezárására, elköszönésre szolgál.

Galmaegisal (갈매기살, ejtsd: gálmegiszál) és mayak kimbap (마약 김밥, ejtsd: máják kimbáp)

Ha nem ismerjük az adott ország nyelvét, akkor az ételek nevei sokszor misztikusnak hathatnak. Később persze kiderül, hogy legtöbbször csupán az elkészítés módját és alapanyagát rejtik magukban. A galmaegisal és a mayak kimbap viszont két olyan étel, amely már-már hírhedtek, mind a koreaiak, mind a külföldiek körében. 

A galmaegi a garomak szóból ered, jelentése rekeszizom. Ahogy telt az idő, úgy változott a kifejezés, és ma már kevésbé ismerhető fel benne az eredeti alak. A dolgot viszont az bonyolítja meg, hogy a galmaegi szó egyben a sirályt is jelenti koreaiul. Emiatt a galmaegisal szó hallatán sok koreai fejében is akarva-akaratlanul először a sirály jelenik meg - akkor is, ha természetesen tudják, hogy nem sirályhúsról van szó. Az étlapon angolul esetleg seagull meat-ként szereplő fogás valójában a disznóból származó rekeszizom steak.  

Ha kimbapról van szó, akkor rengeteg változatról beszélhetünk. Ezek közül az egyik a „mini” kimbap, amely más verziókhoz képest kevesebb hozzávalót igényel, de egyúttal mégis kimondottan kapós, addiktív. Egyes vélemények szerint a vele fogyasztandó mustáros szósznak köszönhetően. A 2010-es évek elejétől fogva el is terjedt a mayak kimbap elnevezés, amely nemes egyszerűséggel drog kimbapot jelent. Talán nem meglepő, hogy sok külföldi meghökken az étel nevének hallatán. 

my2.jpgA piaci étkezde, amelyről úgy tartják, hogy elsőként kezdte el használni a mayak kimbap kifejezést. Háttérben az ételt reklámozó tábla

Mostanra egyre több márka alkalmazza a mayak kifejezést a termékek megnevezésében. Lehetséges azonban, hogy ez a gyakorlat hamarosan korlátozva lesz a gyártók számára. Az év elején az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium azt tanácsolta a vállalkozásoknak, hogy ne használjanak kábítószerre utaló kifejezéseket élelmiszerek nevében vagy termékek reklámozására. A törvényjavaslat előreláthatóan júliusban lép hatályba, ezt követően a törvényt megszegő vállalkozások büntetésben is részesülhetnek.

Babssim  (밥심, ejtsd: bápsim), azaz „rizserő”

Bizonyára mindenki tudja, milyen szerepe van a rizsnek az ázsiai kultúrákban. Erre utal a koreaiak „rizserő” kifejezése is. A közmondás úgy tartja, hogy a koreai embert a „rizserő” élteti („한국사람은 밥심으로 산다.”, ejtsd: hángukszárámün bápsimüro szándá.)  A babsim az az energia, amit a rizs elfogyasztása után nyerünk. Gyakran tulajdonítanak neki jó eredményeket, vagy éppen panaszkodnak a hiányáról, ha valami nem az eredeti tervek szerint sikerül. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Források: gokmu.com, korea.kr, kidshankook.kr, news.mt.co.kr, koreaherald.com

Képek forrása: unsplash.com, unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7918423445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása