Podori és Posuni
2023. október 27. írta: Koreai Kulturális Központ

Podori és Posuni

A világ leghíresebb kabalafigurái valószínűleg a sportokhoz kötődnek, például ki ne ismerné az 1980-as moszkvai olimpia Misa nevezetű barátságos medvéjét, vagy a Chicago Bulls piros bikáját, Benny the Bull-t? Természetesen nemcsak a sportban van jelentőségük, hanem különféle márkák, szervezetek is gyakran előrukkolnak saját kabalafiguráikkal. Ebben a cikkben Korea talán leghíresebb kabala párosával, Podorival és Posunival ismerkedhettek meg!

mascot1.jpg

A kabalafigurák elsődleges célja az, hogy személyiséget kölcsönözzenek az adott márkának, illetve megkönnyítsék a kommunikációt és segítsék a közönség figyelmének felkeltését. 

Podori (포돌이, ejtsd: phodori) a koreai rendőrség férfinemű kabalafigurája. Neve az angol police szó, a Csoszon-kori bűnüldöző szerv, a Podocheong (포도청, ejtsd: phodocshang) és a koreai dori szuffixum összetételéből ered. A koreai nyelvben a dori egyfajta „becenévképző”, azt indikálja, hogy az adott férfi a dori előtt szereplő főnévre jellemző tulajdonságokkal bír, szereti azt. Podori társa Posuni (포순이, ejtsd: phoszuni). Az ő neve is hasonló módszerrel jött létre, annyi különbséggel, hogy ő a nőkre használt suni szuffixumot kapta. 

mascot2.jpg

Podori és Posuni karakterét a híres képregényrajzoló, Lee Hyun-se alkotta meg 1999-ben. Lee Moo-young, az Országos Rendőrség akkori vezetője a karaktereket meglátva úgy döntött, hogy a rendőrség megújulásának szimbólumaiként fogják őket használni. Ennek eredményeként Podori és Posuni a rendőrkapitányságok bejárati ajtajára kifüggesztett táblákra kerültek, ettől fogva hivatalos okmányokon, transzparenseken és különféle, rendőrséggel kapcsolatos táblákon lehetett velük találkozni. 1999-ben a rendőrség mintegy 1,2 milliárd wont költött az úgynevezett „Podori-projektre”, melynek keretén belül például szobrokként kikerültek a rendőrség területeire. Ezen felül pénzt áldoztak a karakterek népszerűsítésére is. Különféle holmikon, használati tárgyakon való felbukkanásuknak köszönhetően egyre inkább bekerültek a köztudatba.

Ami a megjelenésüket illeti, a karaktereket elsősorban a nagy szemek és fülek jellemzik. Előbbiekkel a bűnelkövetést hivatottak megelőzni az országban, utóbbival pedig az embereket tudják figyelmesen meghallgatni. Podori és Posuni részlegtől, alkalomtól függően különféle egyenruhákat viselnek, így például van külön ünnepi, közlekedésrendészeti, de rohamrendőri egyenruha is. Létrejöttük óta számos kisebb-nagyobb változáson esett át a páros. A legnagyobb visszhangot keltő a 2020-as volt: a nemi sztereotípiák eltörlésére tett erőfeszítésként Posuni szoknyáját nadrágra cserélték, szempillái lekerültek, a füleit pedig már nem rejti el a haja. 

Podori és Posuni karaktere vitathatatlanul népszerű, a rendőrség elérte velük az arculatmódosításra vonatkozó célját. Viszont a népszerűség egy talán kevésbé várt helyen is megmutatkozott. Az internet ugyanis felkapta őket, így különféle mémként, viccek tárgyaként is találkozhatunk velünk. Ezek közül a legelterjedtebb a főként Podori karakterét használó „잡았다 요놈” (jabatda yonom, ejtsd: csábáttá jonom; jelentése: megvagy, te gazember), ami a magyar TEK-es viccekhez hasonlítható. 

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: koreajoongangdaily.joins.com, police.sc.ac.kr, koreaherald.com, koreanforinternauts.blogspot.com

Képek forrása: unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7818244647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása