Hyeon Jin-geon: Italt kínáló társadalom
2022. február 16. írta: Koreai Kulturális Központ

Hyeon Jin-geon: Italt kínáló társadalom

Hyeon Jin-geon a mindennapi életet bemutató, valósághű írásairól vált ismertté. Műveinek túlnyomó többsége az egyén és a társadalom kapcsolatával foglalkozik. 101 éve megjelent, Italt kínáló társadalom című elbeszélése ma is aktuális témákat boncolgat. 

sul1.jpg

Hyeon Jin-geon (현진건, ejtsd: Hjan Dzsingan) 1900. augusztus 9-én született, és 1943. április 23-án hunyt el Szöulban. Írói neve Bingheo (빙허, ejtsd: Bingha), melynek jelentése: függeni az ürességtől, a semmitől. A társadalmilag elismert és jómódú családban boldog gyermekéveket élt meg, 1917-ben Tokióban fejezte be a középiskolát, majd egy sanghaji egyetemen germanisztikát tanult. 1919-ben hazatért, és Teguban (Daegu), más szerzőkkel közösen megjelentette a Geohwa (거화, ejtsd: Gahvá; Fáklya) című irodalmi magazint. 1920-ban a Gaebyeok (개벽, ejtsd: Gepjak; Teremtés) irodalmi folyóiratban megjelent, Huisaenghwa (희생화, ejtsd: Hviszenghvá; Áldozati virágok) című elbeszélésével került be az írói szcénába. 

sul2.jpgA Gaebyeok (Gepjak) című irodalmi folyóirat

Az 1921-ben publikált Bincheo (빈처, ejtsd: Bincsha, jelentése: nyomorúságos életet élő asszonyok) című novellájáért elismerésben részesült. Főszereplője egy névtelen író, akit lelki békéjében megzavarnak a mindennapok vágyai. Bemutatja a kínlódó kispolgár írásban, olvasásban való elmélyülését és a férjére támaszkodó feleség pszichés változásait. A mű népszerűsége nyomán ugyanebben az évben megjelent Sul gweonhaneun sahoe (술 권하는 사회,  ejtsd: Szul kvanhánün száhve), azaz az Italt kínáló társadalom című elbeszélése is. 

sul3_1.jpegAz Italt kínáló társadalom főszereplője egy házaspár, amely 7-8 évnyi házasság után is összesen csak egy évnyi közösen eltöltött időt tudhat maga mögött. Ennek oka, hogy a férj a szöuli középiskola befejezése után rögtön Japánba megy tanulni. A feleség, aki irigykedve figyeli tehetősebb rokonait, nagy reményeket fűz férje tanulmányaihoz. A férj azonban hiába tér haza Japánból, a várva várt siker nem érkezik el. Nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, nem kezd el pénzt keresni. Sőt, inkább csak költi a családi vagyont. Ha épp otthon van, akkor ír vagy olvas. Egy idő után egyre többet marad otthon, és igen ingerlékennyé válik.  Felesége igyekszik javítani férje kedélyén, de próbálkozásai sikertelenek. A férj aztán eljár hazulról, és rendszerint alkoholtól bűzlően tér haza.

A történet is azzal kezdődik, hogy az épp varrással foglalatoskodó nő a férjét várja haza, aki végül éjjel érkezik, felriasztva az asszonyt álmából. Az ekkor lefolytatott beszélgetésük vezet a történet lényegi mondanivalójához, megfogalmazódik a férfi társadalomkritikája. A férj magából kikelve magyarázza feleségének a koreai társadalom azon tulajdonságát, amely itatja az embereket, minden különösebb ok nélkül. Állítja, nem a barátok vagy a harag miatt iszik, hanem azért, mert a koreai társadalom kínálja az alkoholt, nélküle nem történhet semmi.

A történetben rejlő társadalomkritika azonban nemcsak az ivásra terjed ki. A műben kirajzolódik a társadalom azon rétege, mely a modernizációs törekvések ellenére is tanulatlan marad. A feleség olyannyira érdektelen az őt körülvevő világgal szemben, hogy még a társadalom szó jelentését sem ismeri, nem fogja fel, mit akar neki mondani a férje.  A novella vége, amikor az értelmiségi férj elhagyja a tanulatlan feleséget, értelmezhető a régi kor szokásainak elhagyásaként is. A történet remekül szemlélteti az 1920-as évek társadalmi valóságait.

Az írásnak ugyan nincs magyar fordítása, viszont elérhető koreaiul itt és angolul itt.

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás:

Yi Namho, U Chanje, Yi Kwangho, Kim Mihyon: Twentieth-Century Korean Literature

Xue Wang: 현진건 단편소설에 나타난 인물의 아이러니 연구. 

Peter H. Lee: A History of Korea Literature

encykorea.aks.ac.kr

Képek forrása: encykorea.aks.ac.kr, aladin.co.kr, hencykorea.aks.ac.kr, yes24.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1817562972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása