Euija király és a háromezer udvarhölgy legendája
2022. január 03. írta: Koreai Kulturális Központ

Euija király és a háromezer udvarhölgy legendája

Baekje a Három Királyság egyike volt a Koreai-félsziget délnyugati részén. A királyság harmincegy uralkodója közül Euija király élete és rendelkezései a legjobban dokumentáltak. A következőkben vele és a személyéhez kapcsolódó legendával, valamint a királyság utolsó éveivel ismerkedhettek meg, és megtudhatjátok, miért is emlegetik őt még napjainkban is oly gyakran.

w1.jpg

Baekje (백제, ejtsd: Pekcse, i. e. 18 – i. sz. 660) harmincegyedik, ezzel utolsó uralkodója, Euija király (의자왕, ejtsd: Üidzsáváng) Mu király (무왕, ejtsd: Muváng) legidősebb fia. Születési éve bizonytalan, viszont Euija első fia a leletek szerint 615-ben született, így ebből azt feltételezik, hogy Euija az 590-es évek közepétől előbb nem születhetett. Királlyá koronázására apja halála után, 641-ben került sor. 

w2.jpeg

Goguryeo-barát politikát folytatott, ennek oka a széttagolódott Kína területén megjelenő egyesített királyságok felbukkanása, melyek behódolásra kényszerítették a szomszédos országokat. Euija király egyfajta védőfalként tekintett a szomszédos Goguryeo (고구려, ejtsd: Kogurjó, i. e. 37 – i. sz. 668) királyságra a félsziget békéjét fenyegető, terjeszkedő kínai dinasztiákkal szemben. Politikájával szándékozta a félsziget harmadik királyságát, Sillát (신라, ejtsd: Silla, i.e. 57 – i.sz. 935) izolálni. Élete során több sikeres hadjáratot is indított ellene. 642 júliusában mintegy 40 várat foglalt el Sillától, majd augusztusban a királyság kulcsfontosságú erődjét, a Daeya erődöt is lerombolta. Ennek hatására Silla Goguryeotól és a japánoktól kért segítséget, de kérése hiábavaló volt. Így a királyság végül a Tang-dinasztia felé fordult. 643-ban Baekje és Goguryeo együttes erővel elfoglalták a Danghang erődöt, mely a Kínával folytatott diplomácia kapcsolat és kommunikáció szempontjából volt igen jelentős. Silla 645-ben a Goguryeot megtámadó Tang-dinasztiával szövetségre lépett, ennek ürügyén Baekje újabb 7 várat támadott meg. 

w3.jpegA Koreai-félsziget a 6. század környékén. Fenn Goguryeo, zölddel Silla, alul Baekje

Euija király külső és belső reformokon keresztül magához ragadta a tényleges hatalmat, és a Sillával folytatott háborúban fölénybe került. Viszont Goguryeo többszöri próbálkozás ellenére sem tudott lépéselőnyt szerezni Sillával szemben, melyet követően annak szövetségese, a Tang-dinasztia új stratégiát alkalmazott. A Goguryeot támogató Baekje ellen fordult, akitől azt követelte, hogy hagyjon fel a háborújával és hódoljon be Sillának. Ennek Baekje nem tett eleget, és 655-ben Goguryeoval közösen újabb 30 várat foglaltak el. Sőt, a szomszédos Yamato állammal is felvette a diplomáciai kapcsolatot, amely egyértelművé tette a három ország együttműködését. 

655-től a politikai irányítás szempontjából is változás állt be. Ekkortól a vezető Euija király felesége, a királynő volt. Euija király uralkodásának korai szakaszával ellentétben a politikai hatalom a királyi családnál összpontosult. A történészek ezt tekintik Baekje végső bukása egyik okának.

Végül 660-ban támadta meg Silla és a Tang-dinasztia 130 ezer katonával a Baekje királyságot, július 12-én ostrom alá vonták a fővárost, a király pedig elmenekült. Míg ő a válaszcsapáson gondolkodott, addig a második fia és unokája közötti konfliktus miatt a vár elesett. Az önmagát megadó, bizonyos történelmi leletek szerint katonája által megadásra kényszerített Euija királyt a Tang-dinasztia területére hurcolták többedmagával. Megérkezését követően kegyelmet kapott a kínai uralkodótól. Viszont az ekkor már igen idős, hatvanas évei közepén járó király a fárasztó út megtétele után, illetve a vereség lesújtó ténye következtében pár napon belül meghalt. 

w4.jpegEuija király és fia, Buyeo Yong sírhelye

Habár a történelmi személyek megítélése az idő múlásával változik, az elmondható, hogy az átlagos koreainak Euija király kapcsán az alkohol és a nők szeretete, a dekadens életvitel jut eszébe. Legtöbben ismerik a háromezer udvarhölgyről (삼천궁녀, samcheongungnyeo, ejtsd: számcshangungnja) szóló legendát is. A történet szerint a korábban taglalt események hatására háromezer udvarhölgy döntött úgy, hogy egy szikláról a folyóba veti magát. Inkább a halált választották, mintsem hogy Baekje ellenségeinek fogságába kerüljenek. A szikla neve Nakwhaam, melynek jelentése hulló (낙, ejtsd: nák) virágok (화, ejtsd: hvá) sziklája (암, ejtsd: ám). 

w5.jpegNakwhaam, a napjainkban közkedvelt kirándulóhely

Euija király neve viszont tovább él, és gyakorlatilag a koreai Casanovaként utalnak rá. Napjainkban ha egy férfit sok nő vesz körül, előfordulhat, hogy a barátai Euijawangnak, azaz Euija királynak nevezik. Például, ha úgy tűnik, hogy egy férfi mindig több nő társaságában van, akkor ilyen megjegyzéseket kaphat:

„네가 의자왕이냐?” „Te vagy Euijawang?” (négá üidzsávánginjá?)

„네가 무슨 의자왕이냐?” „Te valami Euijawang vagy?” (négá muszün üidzsávánginjá?)

“저 인간이 무슨 의자왕이냐?” „Az az fickó valamiféle Euijawang?” (dzsa ingáni muszün üidzsávánginjá?)

 

Cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: encykorea.aks.ac.kr, koreanforinternautsblogspot.com

www.youtube.com (KBS 역사스페셜 – 삼천궁녀에 가려진 의자왕의 진실 / KBS 2002.11.30. 방송)

Képek forrása: ncms.nculture.org, ilyoseoul.co.kr, contents.history.go.kr (우리역사넷), k-heritage.tv, honeytip.tistory.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8516802484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása