Régi slágerek modern köntösben
2021. július 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Régi slágerek modern köntösben

A koreai popzene az elmúlt 10 évben nagy utat járt be, manapság pedig elmondható, hogy globálisan is ismertté vált ez a műfaj. A különböző idol csapatok és énekesek folyamatosan jelentetik meg az újabb és újabb dalokat, amik könnyedén akár nemzetközi slágerekké is válhatnak. Koreában sem ritka azonban, hogy régebbi dalok kerülnek feldolgozásra, ezek közül párral ismerkedhettek most meg!

feldolgozasok_boritokep.jpg

Girl’s Generation – Girl’s Generation

A Girl’s Generation Dél-Korea egyik legismertebb lánycsapata, akik 2007-ben debütáltak az SM Entertainment-nél. Ebben az évben jelent meg a csapat nevével megegyező daluk is, ami talán sokak meglepetésére nem egy saját szerzemény, hanem Lee Seung Chul énekes 1989-es dalának feldolgozása. Érdekesség, hogy a Girl’s Generation tagjainak egy része is ebben az évben született. Az eredeti dal így hangzik:

 Red Velvet – Be Natural

A Red Velvet 2014-ben kiadott dala, a Be Natural valójában a szintén SM Entertainment alatt debütált, S.E.S. nevű lánycsapat azonos című dalának feldolgozása. Az újragondolást akár vehetjük egyfajta tisztelgésnek is a legendás előd előtt, hiszen az S.E.S. a maga idejében Dél-Korea egyik legnépszerűbb lánycsapata volt, a Be Natural című számuk pedig még ma sem hangzik elavultnak.

 Super Junior – Happiness

Az előzőek alapján láthatjuk, hogy az SM Entertainment-nél nem ritkák a feldolgozások. A Super Junior Happiness című száma is egy korábbi nagy előd, az H.O.T dala volt eredetileg. Az H.O.T 1996-ban debütált, és a ’90-es években elképesztő népszerűségnek örvendett Dél-Koreában, ami például a Reply 1997 című, 2012-es sorozatban is visszaköszön. Az eredeti dal 1997-ben jelent meg:

Oh My Girl – Listen to my world

Az eddigiekben mind az eredeti, mind pedig a feldolgozást megjelentető előadó is ismert (ha itthon talán nem is, de Dél-Koreában mindenképpen), azonban az Oh My Girl 2016-os daláról talán még a k-pop rajongók közül is kevesen tudják, hogy eredetileg a Papaya nevű, sajnos nem túlságosan ismert lányegyüttesé volt. A Papaya 2000-ben debütált, azonban rövidesen fel is olszlott, főleg annak köszönhetően, hogy nem sikerült igazán népszerűvé válniuk. Mindenesetre a Listen to my word eredeti verziója is kiváló nyári sláger, akárcsak az Oh My Girl feldolgozása.


BTS – Come Back Home

A BTS-t valószínűleg egy Korea iránt érdeklődőnek sem kell bemutatni, hiszen ők azok, akik sorra érnek el olyan eredményeket, amit talán soha senki nem várt volna egy koreai együttestől, még azok sem, akik régóta rajonganak a koreai popzenéért. Ez a feldolgozás annyiban kivételes, hogy a Seo Taiji & Boys (az eredeti előadó) 25. évfordulóját ünneplő projekt részeként készült el. A Seo Taiji & Boys 1992 és 1996 közt volt aktív, sokan a modern k-pop születését kötik hozzájuk, mivel ők voltak azok, akik olyan elemeket hoztak el elsőként a koreai popzenébe, amik addig idegennek számítottak. A BTS verziójában bár megmaradtak az eredeti dal hangzásánál, a dalszöveg módosításával mégis hozzáadtak valamit saját magukból. Az eredeti, 1995-ös dalt itt hallgathatjátok meg:



A cikket írta: Pataki Petra

Forrás: soompi.com, scmp.com, billboard.com

Kép, videók forrása: pbs.twimg.com, youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1016625092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása