Multikulturális család Dél-Koreában
2020. november 20. írta: Koreai Kulturális Központ

Multikulturális család Dél-Koreában

Nehézségek, melyekkel egy vegyes házasságból származó gyermek szembesülhet

A nemzetközi házasságok száma rohamosan növekszik Koreában. Kezdetben ezek főként a Koreában állomásozó amerikai katonák és koreai nők között jöttek létre, az 1990-es évektől kezdve pedig egyre inkább a koreai nők és a munkavállalás céljából bevándorló dél-ázsiai férfiak között vált egyre gyakoribbá. Az utóbbi évekre azonban ez a minta is megváltozott. Napjainkban a legtöbb nemzetközi házasság valamilyen dél-ázsiai országból származó nő és koreai férfi között köttetik. A házasságokkal egyetemben a multikulturális családi háttérrel rendelkező gyermekek száma is növekszik Koreában. 

mk1.jpg

A damunhwa gajeongból (다문화 가정, ejtsd: dámunhvá kádzsang), azaz a multikulturális családból származó diákok aránya a teljesen koreai családból származó diákok arányához képest 2018-ban emelkedett 2% fölé országos szinten. Ez az arány viszont sokkal magasabb az ország azon részein, ahol a lakosság főként földműveléssel, halászattal foglalkozik. Dél-Csolla (전라남도, Jeollanamdo) tartományban például 4,29%, Dél-Csungcsong tartományban (충청남도, Chungcheongnamdo) több mint 3%. A statisztikák alapján ezen diákok főként vietnámi, kínai, thaiföldi és filippínó anyáktól származó gyerekek. Ennek a jelenségnek a jellemző oka az, hogy a vidéki férfiak nehezen találnak maguknak koreai feleséget, így sokszor közvetítőkön keresztül találkoznak jövendőbelijeikkel, akik az említett országokból a szebb jövő reményében házasodnak be koreai családokba. 

Az egyik legalapvetőbb nehézség, mellyel egy vegyes házasságból származó gyermek szembesülhet, az a korának nem megfelelő koreai nyelvtudás. Hagyományosan a gyermek neveléséért, oktatásáért az anya a felelős, viszont sok esetben ők maguk sem tudnak megfelelő szinten koreaiul, így a gyermek is lemaradásba kerül. Emiatt gyakran az iskolában is perifériára szorulnak, lemaradnak a tananyaggal és a barátkozás is nehezebb számukra. Sőt, az is előfordul, hogy maguk a szülők tiltják meg gyermekeik számára, hogy multikulturális családi háttérrel rendelkező diákokkal barátkozzanak. Ebből sok esetben az következik, hogy megutálják az iskolát. A multikulturális családból származó diákok aránya a tagozatok emelkedésével csökken, tehát kiesnek az oktatási rendszerből. 2018-ban a 7 és 12 éves kor közötti diákok 3,4%-a származott vegyes házasságból, a 13 és 15 éves korosztályban ez az arány már 1,4%, míg a 16 és 18 éves korosztályra csak 0,7%. Bár bizonyos iskolák biztosítanak a diákok számára felzárkóztató órákat, programokat, ez nem mindenhol elérhető. 

mk2.jpg

Vegyes házasságból származó diákok számára tartott, felzárkóztató koreai tanóra

A másik jellemző nehézség a diák származása miatti közvetlen megkülönböztetés. Azon kívül, hogy nyelvtudásuk nem tökéletes, sokszor kapnak kinézetükre, bőrszínükre vonatkozó megjegyzéseket, ugratásokat is diáktársaiktól. Egy 2015-ös felmérés alapján a megkérdezettek 5%-a vallotta azt, hogy érte őt valamilyen iskolai bántalmazás. Ez a százalék 2018-ban már 8,2% volt. Ezek jellemzően szitkozódások, kirekesztés és verés, de az interneten keresztüli bántalmazás sem ritka mára. Bár ezek a gondok főleg a fiatalabb korosztályt érintik, nem kizárólag rájuk korlátozódik. A 18 és 24 éves közötti korosztály 20,3%-a vallotta azt, hogy nehezebb volt számára a beilleszkedés az oktatója részéről őt ért megkülönböztető bánásmód miatt. Ugyan ezen felmérés szerint a bántalmazott diákok 79,5%-a jelentette az esetet az iskola vagy a szülők felé. 

mk3.jpg

A 까매서 안 더워?, azaz Fekete (a bőröd), nincs meleged? című könyv egy sötét bőrű gyermek és családja által tapasztalt nehézségeket, történetét mesél el. A címadás nem véletlen, a sötétebb bőrrel rendelkező diákok gyakran kapnak hasonló kérdéseket, megjegyzéseket társaiktól

Dél-Korea alapvetően egy homogén társadalom, így a másságból származó előítéletek megléte szinte törvényszerű. A koreai kormány azonban felzárkóztató mentorprogramokhoz hasonlóan egyéb intézkedésekkel is igyekszik javítani a diákok helyzetét. Léteznek például a szülők számára ingyenes nyelviskolák, illetve különböző programok lebonyolításával igyekeznek a multikulturalizmus, más kultúrák körüli előítéleteket eloszlatni. 

mk4.jpg

Pillanatkép egy külföldről származó lakosokat és multikulturális családokat ünneplő fesztiválról. Gyakran kerülnek megrendezésre ehhez hasonló események a lakosság oktatása, illetve különböző kultúrák megismertetése céljából

 

A cikket írta: Rácz Ivett

Forrás: sideview.co.kr, news.joins.com, mobile.newsis.com

neweducation2.tistory.com, seoul.co.kr, sedaily.com, news.khan.co.kr

yna.co.kr, index.go.kr, 한국의 사회동양 2019 (통계개발원)

Képek forrása: seoul.co.kr, pcib21.com, kyobobook.co.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7516284406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása