Koreai családnál töltött gyerekvigyázó szerepemben találkoztam először ezzel a különleges finomsággal. Megmondom őszintén, először azt gondoltam, hogy valami furcsa „biogumicukorról” lehet szó. Igazából nem sokat tévedtem, hiszen az állaga rugalmas, a gyerekek jó sokáig csócsálják, az íze pedig éppen hogy kellemesen édes, de semmiképp sem cukros. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy ez nem más, mint édesburgonya szeletek aszalt formában. Gyorsan utána is jártam, vajon otthon el lehet-e készíteni. Találtam is több receptet és ki is próbáltam legalább három metódust, mire elkészült az, ami szerintem már felveszi a versenyt a koreai bolti forgalomban lévő goguma mallaengi-vel (koreaiul: 고구마 말랭이, ejtsd: gogumá mállengi).
Az első lépés minden módszer esetén az édesburgonya alapos megmosása. Fontos, hogy minden szennyeződést, esetleg földdarabot eltávolítsunk! Főleg abban az esetben, ha a héjában párolási lépéssel megyünk később tovább.
A második lépés a gumók megfőzése. Ezt tehetjük héjastul vagy pucolva is. Én általában héjastul teszem a szemeket az edénybe tett párolóra. Az édesburgonya nagyon gyorsan megfő, bővel elég, ha a gőzben hagyjuk megpuhulni, így a vitamintartalmától sem kell elbúcsúznunk a főzővízzel együtt.
Forrástól számított 20 perc alatt általában meg is puhul. Ezután megvárjuk, amíg kihűl és leszedjük a héját.
Megjegyzem, hogy láttam arra is példát, hogy héjastul darabolják fel, és úgy is fogyasztják, például az illusztrációként használt képeken is. Körülbelül egy cm vastagságú rudacskákra szeleteljük a megpuhult édesburgonyát. Innen következnek a különféle metódusok.
Mikrohullámú sütő
Több televíziós programban is esküdnek rá, hogy mikrohullámú sütőben is teljesen vállalható goguma mallaengit lehet készíteni. Tegyük egy tányérra a szeletkéket, takarjuk le egy műanyag fedővel, majd 3X2 percig mikrózzuk. Én megpróbáltam, de bevallom, nem tetszett az eredmény.
Hagyományos sütő
Ehhez az opcióhoz már több reményt fűztem. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a szeleteket, majd 140 fokra melegített sütőben 40 percig szárítjuk.
Az az igazság, hogy nekem 40 perc elteltével semmi nem történt, csak megsültek a már egyébként puhává párolódott édesburgonya rudak. Lehet, hogy az én sütőm túl elavult, és talán légkeveréses funkción jobban érvényesülne a szárítási folyamat. Mindenesetre ehető és finom volt az így kapott párolt-sült édesburgonya is.
Aszalógép
A befutó módszer nálam egyértelműen az aszalógép lett. A fent említett módon elkészített párolt édesburgonya rudakat elrendeztem szépen az aszaló tálcáin, jó levegősen, hogy ne akadályozzák egymás száradását. Egy éjszakán keresztül ment a program, és reggelre készen volt a valóban bolti goguma mallaengi-hez hasonló csemege. A barátaim és a családom is teljesen odavannak érte!
A cikket írta: Kovács Janka
Képek forrása: 건강요리 브롱부부, hellonature.net