A hűvös napok legkiválóbb csemegéje
2019. február 25. írta: Koreai Kulturális Központ

A hűvös napok legkiválóbb csemegéje

Aszalt édesburgonya (goguma mallaengi)

Koreai családnál töltött gyerekvigyázó szerepemben találkoztam először ezzel a különleges finomsággal. Megmondom őszintén, először azt gondoltam, hogy valami furcsa „biogumicukorról” lehet szó. Igazából nem sokat tévedtem, hiszen az állaga rugalmas, a gyerekek jó sokáig csócsálják, az íze pedig éppen hogy kellemesen édes, de semmiképp sem cukros. Nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy ez nem más, mint édesburgonya szeletek aszalt formában. Gyorsan utána is jártam, vajon otthon el lehet-e készíteni. Találtam is több receptet és ki is próbáltam legalább három metódust, mire elkészült az, ami szerintem már felveszi a versenyt a koreai bolti forgalomban lévő goguma mallaengi-vel (koreaiul: 고구마 말랭이, ejtsd: gogumá mállengi).

header_9.png

Az első lépés minden módszer esetén az édesburgonya alapos megmosása. Fontos, hogy minden szennyeződést, esetleg földdarabot eltávolítsunk! Főleg abban az esetben, ha a héjában párolási lépéssel megyünk később tovább.

goguma1.png

A második lépés a gumók megfőzése. Ezt tehetjük héjastul vagy pucolva is. Én általában héjastul teszem a szemeket az edénybe tett párolóra. Az édesburgonya nagyon gyorsan megfő, bővel elég, ha a gőzben hagyjuk megpuhulni, így a vitamintartalmától sem kell elbúcsúznunk a főzővízzel együtt.

goguma2.png

Forrástól számított 20 perc alatt általában meg is puhul. Ezután megvárjuk, amíg kihűl és leszedjük a héját.

goguma3.png

Megjegyzem, hogy láttam arra is példát, hogy héjastul darabolják fel, és úgy is fogyasztják, például az illusztrációként használt képeken is. Körülbelül egy cm vastagságú rudacskákra szeleteljük a megpuhult édesburgonyát. Innen következnek a különféle metódusok.

goguma3_1.png

Mikrohullámú sütő

Több televíziós programban is esküdnek rá, hogy mikrohullámú sütőben is teljesen vállalható goguma mallaengit lehet készíteni. Tegyük egy tányérra a szeletkéket, takarjuk le egy műanyag fedővel, majd 3X2 percig mikrózzuk. Én megpróbáltam, de bevallom, nem tetszett az eredmény.

Hagyományos sütő

Ehhez az opcióhoz már több reményt fűztem. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a szeleteket, majd 140 fokra melegített sütőben 40 percig szárítjuk.

goguma4.png

Az az igazság, hogy nekem 40 perc elteltével semmi nem történt, csak megsültek a már egyébként puhává párolódott édesburgonya rudak. Lehet, hogy az én sütőm túl elavult, és talán légkeveréses funkción jobban érvényesülne a szárítási folyamat. Mindenesetre ehető és finom volt az így kapott párolt-sült édesburgonya is.

Aszalógép

A befutó módszer nálam egyértelműen az aszalógép lett. A fent említett módon elkészített párolt édesburgonya rudakat elrendeztem szépen az aszaló tálcáin, jó levegősen, hogy ne akadályozzák egymás száradását. Egy éjszakán keresztül ment a program, és reggelre készen volt a valóban bolti goguma mallaengi-hez hasonló csemege. A barátaim és a családom is teljesen odavannak érte!

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: 건강요리 브롱부부, hellonature.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7114642766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli8181 2019.02.27. 09:08:50

Kedves Janka!
A képek alapján, már holnap kipróbálnám(holnap után, mert egy nap kéne, hogy használható állapotba rakjam az aszalót), de sajnos pont a lényeget hagytad ki... kb. hány perc, hány fok?, tudom, hogy ez is képlékeny(függ a krumplitól, előfőzés stb.), de légyszi az aszalásról, kicsit többet.Remélem nem kötekedésnek vetted.
üdv.:Zoli

Attilajukkaja 2019.02.27. 09:42:21

Ezt ki kell próbálni! Köszi a receptet. :o)

Koreai Kulturális Központ 2019.02.27. 10:46:49

@Zoli8181: Kedves Zoli! Örülök, hogy kedvet csinálhattam a kipróbáláshoz! :) Az én aszalógépem egy ősrégi változat, egy program van rajta, nem lehet állítani a hőfokot, szóval sajnos nem tudom megírni, hogy pontosan hány fokra és percre érdemes beállítani. Azt tanácsolnám, hogy a te aszalódhoz adott használati utasítást nézd meg. Szoktak írni benne arról, hogy a különféle gyümölcsöket, zöldségeket hogyan érdemes aszalni. Illetve én is úgy csináltam, hogy figyelgettem közben, hogy hogyan áll a folyamat. Egy éjszakán át ment a program, kb 9-10 órán keresztül. Rugalmas állagúnak kell lennie, nem teljesen száraznak, olyasmi, mint az aszalt sárgabarack.
süti beállítások módosítása