Korea in Hungary

AKS Nyári Egyetem

Egy program, amire egész életedben örömmel gondolsz majd vissza

2019. január 28. - Koreai Kulturális Központ

Koreai tanulmányokat folytató hallgatók számára, kötelező jelleggel előírnám, hogy látogassanak el életükben legalább egyszer az Academy of Korean Studies meseszép kampuszára. Természetesen nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyesmit bárkitől elvárjak, de higgyétek el, a ti érdeketekben mondom ezt, őszinte jótanácsként.

header_7.png

A festői szépségű környezetben épült oktató- és kutatóközpontba (hívjuk mostantól az angol neve után „Akadémiának”) érkezve - nem túlzok, ha azt mondom - a lélegzetem is elállt. Ha valaki esetleg látott történelmi sorozatokban konfuciánus hagyományok szerint kialakított nemesi iskolát, nos, pont valami olyasmit képzeljen a szemei elé, csak hipermodern formában, minden kényelemmel ellátva.

20140713_104251.jpg

Az AKS Akadémiát 1978-ban alapították azzal a céllal, hogy olyan szakértőket és jövőbeli vezetőket képezzen, akik hozzájárulhatnak a későbbiekben a koreai tanulmányok fejlődéséhez. A negyven éve megfogalmazott küldetésnyilatkozat mára valóság. S ehhez kapcsolódva őszintén és minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a logisztikai hátteret világszínvonalon biztosítják a mai állandó vagy ösztöndíjas diákjaik, a kutatók és ott dolgozó szakemberek számára.

Ami magyar hallgatók számára talán a leginkább fontos információ az az, hogy az Akadémia nyári egyetemi képzést hirdet koreai aktív fő- vagy minorszakos tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók számára azért, hogy jövőbeli szakértőkké és vezetőkké válva hozzájáruljanak a Koreával kapcsolatos diszciplínák fejlődéséhez. A program részét képezi az intenzív koreai nyelvi tanfolyam, tanulmányutak, kirándulások és számos a hagyományos koreai kultúrát bemutató workshop. A nyári egyetem története 1993-ig nyúlik vissza, 2018-ig tehát már huszonötször került megrendezésre, s ezeken összesen mintegy 719 fiatal vett részt a világ 45 különböző országából. Köztük jómagam, még ELTE Koreai Tanszékes éveim alatt, 2014-ben. Bár nem tegnap volt, a mai napig örömmel tekintek vissza a nyári egyetem minden pillanatára, és azért mesélek róla, hogy felkeltsem a kedvet azokban, akiknek van lehetősége a jövőben megpályázni az ösztöndíjas helyeket!

Intenzív nyelvi képzés

A délelőttök koreai nyelvórákkal teltek három csoportban. A megérkezéskor mindenki kitöltött egy szintfelmérő tesztet, amit személyes elbeszélgetés követett. Ezek eredménye alapján soroltak minket kezdő, haladó és felső szintű csoportba. Igen, jól olvastátok, itt is volt kezdő csoport. Valóban a világ minden tájáról érkeznek ide diákok, és mivel az egyes országokban akár teljesen már képzésben szocializálódnak a hallgatók, nem könnyű elvárásokat megfogalmazniuk a szervezőknek arról, milyen nyelvi tudást tartsanak elegendőnek a programban való részvételhez. Bizony, az én időmben voltak olyan csoporttársaim, akik épphogy be tudtak mutatkozni koreaiul, és voltak olyanok, akik már akkor aktívan dolgoztak cégeknek szakfordítóként. Tehát a társaság eléggé vegyes tud lenni, de mindenkit abba a csoportba sorolnak be, ami a számára legmegfelelőbb. Az egykori tanáraimnak azóta is hihetetlenül hálás vagyok. Óriási sokat fejlődött a nyelvtudásom az ott töltött négy hét alatt.

Tanulmányutak és kirándulások

Minden évben változik a pontos program, de abban biztos vagyok, hogy a minőség és színvonal garantált. Mi Gwangju-ba utazhattunk, ahol életemben először volt alkalmam négycsillagos szállodában megszállni. Napközben pedig olyan helyekre juthattam el, amiket addig csak legmerészebb álmaimban reméltem koreai szakos tanulmányaim révén: Bulguksa, Seokkuram, Silla-kori királysírok és még sorolhatnám. A hét során még elvittek minket a yongin-i Korean Folk Village-be (erről az élményemről itt olvashatsz), a KBS csatorna székházába, ahol beleshettünk a kulisszák mögé és egy koreai teaházba is, ahol a teázás több évezredes hagyományaival és a teakísérő sütik készítésével ismerkedhettünk meg.

Kulturális programok

Talán ez az a része a programnak, amit a Koreai Kulturális Központ rendszeres látogatóiknak nem igazán kell magyaráznom. Taekwondo, kalligráfia, hagyományos tánc, hagyományos hangszerek, koreai ételek, norigae csomózás a koreai kultúra olyan alapjai, melyeket egy valamirevaló Korea-rajongó nem ritkán jobban ismer, mint egy átlag koreai állampolgár. A nyári egyetem mondhatni természetes velejárója volt, hogy ezekbe a hagyományokba bevezesse a résztvevőket, egy-egy luxusszinten kivitelezett és megszervezett workshop keretein belül. Én úgy vettem részt ezeken, hogy a legtöbbet már ismertem, mégis rengeteget tanultam minden alkalommal. Talán mondanom sem kell, hogy maga a tény, hogy ezeket ott, Koreában gyakorolhatom és művelhetem pedig semmihez sem fogható érzés volt.

Bízom benne, hogy ha koreai szakos hallgató vagy, sikerült legalább annyira felkelteni a kíváncsiságodat, hogy legalább egyszer leadd a jelentkezésed az ösztöndíjra! Fontos tudni, hogy az ösztöndíj a kinti tartózkodás, szállás, étkezés és a felsorolt ezerféle program költségeit mind fedezi. A résztvevők odajutását azonban nem, tehát a repülőjegyet oda-vissza neked kell majd megvásárolnod. Érdemes januárban figyelni az AKS honlapját és a tanszéki kiírásokat, ugyanis minden évben január-februárban szokott lenni a jelentkezési időszak.

Amennyiben nem vagy koreai szakos hallgató, talán épp ez a lehetőség hozza meg a kedved ahhoz, hogy ilyen tanulmányokba vágj! Ha pedig már úgy látod, ez sehogy sem fog beleférni az életedbe, remélem akkor is érdekes információkkal gazdagodtál a cikk alapján. Talán továbbküldheted egy ismerősödnek, akit jobban érint. :)

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: Kovács Janka, intl.aks.ac.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2114582372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.