AKS Nyári Egyetem
2019. január 28. írta: Koreai Kulturális Központ

AKS Nyári Egyetem

Egy program, amire egész életedben örömmel gondolsz majd vissza

Koreai tanulmányokat folytató hallgatók számára, kötelező jelleggel előírnám, hogy látogassanak el életükben legalább egyszer az Academy of Korean Studies meseszép kampuszára. Természetesen nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyesmit bárkitől elvárjak, de higgyétek el, a ti érdeketekben mondom ezt, őszinte jótanácsként.

header_7.png

A festői szépségű környezetben épült oktató- és kutatóközpontba (hívjuk mostantól az angol neve után „Akadémiának”) érkezve - nem túlzok, ha azt mondom - a lélegzetem is elállt. Ha valaki esetleg látott történelmi sorozatokban konfuciánus hagyományok szerint kialakított nemesi iskolát, nos, pont valami olyasmit képzeljen a szemei elé, csak hipermodern formában, minden kényelemmel ellátva.

20140713_104251.jpg

Az AKS Akadémiát 1978-ban alapították azzal a céllal, hogy olyan szakértőket és jövőbeli vezetőket képezzen, akik hozzájárulhatnak a későbbiekben a koreai tanulmányok fejlődéséhez. A negyven éve megfogalmazott küldetésnyilatkozat mára valóság. S ehhez kapcsolódva őszintén és minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a logisztikai hátteret világszínvonalon biztosítják a mai állandó vagy ösztöndíjas diákjaik, a kutatók és ott dolgozó szakemberek számára.

Ami magyar hallgatók számára talán a leginkább fontos információ az az, hogy az Akadémia nyári egyetemi képzést hirdet koreai aktív fő- vagy minorszakos tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók számára azért, hogy jövőbeli szakértőkké és vezetőkké válva hozzájáruljanak a Koreával kapcsolatos diszciplínák fejlődéséhez. A program részét képezi az intenzív koreai nyelvi tanfolyam, tanulmányutak, kirándulások és számos a hagyományos koreai kultúrát bemutató workshop. A nyári egyetem története 1993-ig nyúlik vissza, 2018-ig tehát már huszonötször került megrendezésre, s ezeken összesen mintegy 719 fiatal vett részt a világ 45 különböző országából. Köztük jómagam, még ELTE Koreai Tanszékes éveim alatt, 2014-ben. Bár nem tegnap volt, a mai napig örömmel tekintek vissza a nyári egyetem minden pillanatára, és azért mesélek róla, hogy felkeltsem a kedvet azokban, akiknek van lehetősége a jövőben megpályázni az ösztöndíjas helyeket!

Intenzív nyelvi képzés

A délelőttök koreai nyelvórákkal teltek három csoportban. A megérkezéskor mindenki kitöltött egy szintfelmérő tesztet, amit személyes elbeszélgetés követett. Ezek eredménye alapján soroltak minket kezdő, haladó és felső szintű csoportba. Igen, jól olvastátok, itt is volt kezdő csoport. Valóban a világ minden tájáról érkeznek ide diákok, és mivel az egyes országokban akár teljesen már képzésben szocializálódnak a hallgatók, nem könnyű elvárásokat megfogalmazniuk a szervezőknek arról, milyen nyelvi tudást tartsanak elegendőnek a programban való részvételhez. Bizony, az én időmben voltak olyan csoporttársaim, akik épphogy be tudtak mutatkozni koreaiul, és voltak olyanok, akik már akkor aktívan dolgoztak cégeknek szakfordítóként. Tehát a társaság eléggé vegyes tud lenni, de mindenkit abba a csoportba sorolnak be, ami a számára legmegfelelőbb. Az egykori tanáraimnak azóta is hihetetlenül hálás vagyok. Óriási sokat fejlődött a nyelvtudásom az ott töltött négy hét alatt.

Tanulmányutak és kirándulások

Minden évben változik a pontos program, de abban biztos vagyok, hogy a minőség és színvonal garantált. Mi Gwangju-ba utazhattunk, ahol életemben először volt alkalmam négycsillagos szállodában megszállni. Napközben pedig olyan helyekre juthattam el, amiket addig csak legmerészebb álmaimban reméltem koreai szakos tanulmányaim révén: Bulguksa, Seokkuram, Silla-kori királysírok és még sorolhatnám. A hét során még elvittek minket a yongin-i Korean Folk Village-be (erről az élményemről itt olvashatsz), a KBS csatorna székházába, ahol beleshettünk a kulisszák mögé és egy koreai teaházba is, ahol a teázás több évezredes hagyományaival és a teakísérő sütik készítésével ismerkedhettünk meg.

Kulturális programok

Talán ez az a része a programnak, amit a Koreai Kulturális Központ rendszeres látogatóiknak nem igazán kell magyaráznom. Taekwondo, kalligráfia, hagyományos tánc, hagyományos hangszerek, koreai ételek, norigae csomózás a koreai kultúra olyan alapjai, melyeket egy valamirevaló Korea-rajongó nem ritkán jobban ismer, mint egy átlag koreai állampolgár. A nyári egyetem mondhatni természetes velejárója volt, hogy ezekbe a hagyományokba bevezesse a résztvevőket, egy-egy luxusszinten kivitelezett és megszervezett workshop keretein belül. Én úgy vettem részt ezeken, hogy a legtöbbet már ismertem, mégis rengeteget tanultam minden alkalommal. Talán mondanom sem kell, hogy maga a tény, hogy ezeket ott, Koreában gyakorolhatom és művelhetem pedig semmihez sem fogható érzés volt.

Bízom benne, hogy ha koreai szakos hallgató vagy, sikerült legalább annyira felkelteni a kíváncsiságodat, hogy legalább egyszer leadd a jelentkezésed az ösztöndíjra! Fontos tudni, hogy az ösztöndíj a kinti tartózkodás, szállás, étkezés és a felsorolt ezerféle program költségeit mind fedezi. A résztvevők odajutását azonban nem, tehát a repülőjegyet oda-vissza neked kell majd megvásárolnod. Érdemes januárban figyelni az AKS honlapját és a tanszéki kiírásokat, ugyanis minden évben január-februárban szokott lenni a jelentkezési időszak.

Amennyiben nem vagy koreai szakos hallgató, talán épp ez a lehetőség hozza meg a kedved ahhoz, hogy ilyen tanulmányokba vágj! Ha pedig már úgy látod, ez sehogy sem fog beleférni az életedbe, remélem akkor is érdekes információkkal gazdagodtál a cikk alapján. Talán továbbküldheted egy ismerősödnek, akit jobban érint. :)

 

A cikket írta: Kovács Janka

Képek forrása: Kovács Janka, intl.aks.ac.kr

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3614582372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása