Vércsoport mánia Koreában
2018. augusztus 09. írta: Koreai Kulturális Központ

Vércsoport mánia Koreában

Avagy tényleg nőfaló a B típusú férfi?

Amikor jobban megismerkedik az ember egy dél-koreaival, jó esély van rá, hogy hamarosan megkapja a kérdést: milyen vércsoportba tartozol. Az már közhelynek számít, hogy a korod felderítése számára kötelező, ami korántsem a tiszteletlenség jele, hanem épp ellenkezőleg, a számukra oly fontos hierarchia tisztázása. No de a vércsoport hogy jön ide? Orvosi szempontból persze elengedhetetlen kérdés, ám Koreában úgy tartják, hogy a személyiség és a vérmérséklet egyik, ha nem a legfontosabb meghatározója. Az már igencsak vékony jég, hogy kinyilatkoztatások és előítéletek is születhetnek ebből.  

1_lean-in_2_700x303.jpg

A vércsoport és a személyiségjegyek összefüggésének elmélete szerint  például az A csoportba tartozók szorgalmasak, gondoskodók, viszont éppen a tökéletességre való görcsös törekvésük miatt túl aggodalmasak.  A B típusúak ezzel szemben optimistán, hetykén néznek a világ szemébe, és munkájukban, érzelmeikben rendkívül szenvedélyesek, ám könnyen felejtenek a szerelemben, barátságban, és erősen én-központúak.

Tagadhatatlan, hogy a teória pszeudo-, azaz áltudomány, mégis rendületlenül hódít, és egészen odáig megy, hogy még a társkereső cégek is sokszor ez alapján döntenek a házasulandók jövőjéről, a babonákban változatlanul nagyszámban hívő koreaiak pedig készséggel el is fogadják ezt. Így aztán makacsul tartja magát az az előítélet, hogy pl. a lehető legrosszabb párt az A típusú nő és a B típusú férfi alkotja, míg az A típusú nő és a 0 típusú férfi romantikus kapcsolata maga a Mennyország ígéretét hordozza.  

Most azt gondolhatnánk, hogy a vércsoport elmélet csak egy a sok régesrégi hiedelem közül, de ez nem így van, hisz mindössze az 1990-es évek második felében kapott lángra, majd terjedt el a futótűz sebességével Koreában, és azóta is köszöni szépen, jól tartja magát. A Gallup Korea 2017-ben végzett felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele (58%) mondta azt, hogy ilyen-olyan mértékben maga is hisz a vércsoport és személyiség összefüggésének elméletében, és 42% vetette el.  A közvélemény-kutatás szerint Dél-Korea lakosainak 34%-a A, 28%-a 0, 27%-a B vércsoportú, a fennmaradó 11% pedig az AB csoportba tartozik.

A legfontosabb tények a vércsoportokról

2_kompatibilitas.jpgtáblázat forrása: Wikipedia

Az AB0 rendszer felfedezése (1901) egy osztrák orvos, Karl Landsteiner nevéhez fűződik, aki azt vizsgálta, miért menti meg a vérátömlesztés egyes betegek életét, mások viszont miért halnak bele. Arra a következtetésre jutott, hogy a csoportba való tartozást két antigén, (amelyeket A-nak és B-nek nevezett el) vérben való jelenléte, illetve hiánya határozza meg. Felfedezését később Nobel-díjjal jutalmazták. Az RhD antigént szintén ő és Alexander Wiener fedezte fel 1937-ben, amelyet a Rhesus majmok vérében mutatták ki. Az ember vérében ez az antigén vagy jelen van (Rh+), vagy nincsen meg (Rh-). Tehát legyen bármilyen is a vércsoportunk, mindenki vagy Rh pozitív, vagy Rh negatív, amit szintén életfontosságú faktorként kell figyelembe venni a vér transzfúzióknál, másként súlyos következménnyel jár az életmentésnek szánt beavatkozás. Ki kell emelni két különleges vércsoportot. A 0 negatív a „legönzetlenebb” vércsoport, bárkinek adhat vért, de ő csak a szintén 0 negatívtól kaphat, míg a „legönzőbb” vércsoport, az AB pozitív mindenkitől kaphat, ám adni csak az AB pozitívoknak képes.

3_1.png

Szomorú tény, hogy a vércsoport elméletet a náci Németország saját céljaira igyekezett fordítani, ahol az 1910-es és 20-as években kutatások folytak a fajelmélet kifejlesztésére. Ennek alapján bizonyos vércsoportokba tartozók felsőbbrendűségét kezdték el hirdetni az ezektől eltérőkkel szemben, akiket kevésbé „jóvérűekké” nyilvánítottak.  

Az ötletet aztán Takeji Furukawa, egy japán akadémikus kapta fel, aki 1927-ben írt is egy értekezést, melyben összefüggést látott és láttatott a vércsoport és személyiségjegyek között, s amely burkolt formája volt a japán fajelméletnek. Az 1970-es években Masaiko Nomi adott ki egy könyvsorozatot Furukawa elméletéről, ami elsöprő népszerűségnek örvendett Japánban, ami szinte mindenkit megőrjített, noha a szerzőnek semmilyen orvosi végzettsége nem volt.

Nem is telt el sok idő, a vércsoport-személyiség elmélet berobbant Koreába is, ahol először a fiatalok körében okozott nagy izgalmat. 2004-re már ott találjuk a pop slágerekben, a filmekben, a sorozatokban és a különböző televíziós show műsorokban is.

Casanovák és mimózák

4_10.jpg

A teória népszerűsítésében óriási szerepe volt egy 2005-ben készült romantikus vígjátéknak (My Boyfriend is Type B, azaz „A barátom a B. típushoz tartozik”), amely csak ráerősített arra a „meggyőződésre”, hogy az A típusú nő és B típusú férfi között soha nem születhet harmonikus kapcsolat. A filmet azért a tudomány részéről komoly bírálatokkal illették annak idején, de nem elsősorban a tudománytalansága miatt, hanem mert a B vércsoportba tartozó férfiakat egyértelműen kőszívű, önző nőcsábásznak mutatja be, aki elől az ártatlan és önzetlen A típusú lányoknak menekülőre kell fogni, ha kedves a boldogságuk. Bár az évek múlnak, a vércsoport-személyiség elmélet szilárdan áll a lábán. Lássuk hát hogyan is, de az alábbiakat azért csak vegyük amúgy szőrmentén.

A vércsoport

Pozitív tulajdonságok: megbízható, óvatos, megfontolt, őszinte, komoly, türelmes

Negatív tulajdonságok: konok, mániái vannak, amiket nem enged el, finnyás, kényeskedő, túl óvatos, bátortalan

Jó pár: 0 típussal

Rossz pár: B típussal   

B vércsoport

Pozitív tulajdonságok: kreatív, szárnyaló fantáziájú, nyitott és barátkozós, szenvedélyes, vidám, aktív, kezdeményező, sokat ad a külső megjelenésre, hódító

Negatív tulajdonságok: önző, türelmetlen, robbanékony, felelőtlen, sokszor hűtlen, megbízhatatlan, hiú, beképzelt

Jó pár: 0 típussal

Rossz pár: A típussal

0 vércsoport

Pozitív tulajdonságok: merész, magabiztos, önálló, ambiciózus, erős akaratú, vidám, kreatív, gazdag fantáziájú

Negatív tulajdonságok: öntörvényű, túl igényes, hiú, egocentrikus, kiszámíthatatlan, öntelt  

Jó pár: A típussal, B típussal

Rossz pár: 0 típussal

AB vércsoport

Pozitív tulajdonságok: nyugodt, racionális, intelligens, alkalmazkodó

Negatív tulajdonságok: sokat kritizál, de kevés ötlete van, zárkózott, határozatlan, nem tud felejteni és megbocsátani

Jó pár: AB típussal

Rossz pár: 0 típussal

5_bad.jpg

Jelenet a Bad Guy c. televíziós sorozatból

Megfigyeltük már, hogy az AsianWiki a színészek profiljának leírásában nagyon sok esetben a vércsoportjukat is megjelöli? Bizony, eszerint többek között olyan kedvenc sztárok, mint Park Shihu, Kang Dongwon, Song Seungheon, Zo Insung, Kang Jihwan, Ji Jinhee és Lee Dongwook is a „veszélyes” B csoportba tartoznak! Akkor vajon valamennyien szenvedélyes nőcsábászok lennének a magánéletben? Ugye, ez nehezen hihető sztori? Ne keverjük hát össze a fikciót a valósággal, mert bár egyértelmű, hogy a Bad Guy (2010) főhőse, Geowok igazi archetípusa az ellenállhatatlan, vonzó és bárkit meghódító, majd könnyedén eldobó rosszfiúnak, amely típust Kim Namgil olyan hitelességgel alakított, hogy őt magát is kapásból a B típushoz tartozó ellenállhatatlanul veszélyes szívtiprónak hinnénk. Pedig ő például nemcsak a magánéletére vigyáz gondosan, de a vércsoportját sem engedte felfedni, mintegy azt üzenve ezzel, hogy soha ne a szemünknek, meg a mindenféle elméleteknek higgyünk, hanem a szívünknek.    

 

A cikket írta: Csajka Edit

Forrás: Shin Jihye cikksorozata (Korea Herald)

Képek forrása: Soompi, Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1514165177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fátum 2018.08.13. 09:47:07

Kíváncsi vagyok, hány horoszkóp hívő tartja ezt a vércsoport mániát hülyeségnek? :-D

kvadrillio 2018.08.13. 09:47:09

AZÉRT VAN BENNE NÉMI IGAZSÁG...:)

SzocsO 2018.08.13. 09:47:10

Úgy tudom, ez Japánban is mánia.
süti beállítások módosítása