Lehet-e hős egy sorozatgyilkos?
2018. július 06. írta: Koreai Kulturális Központ

Lehet-e hős egy sorozatgyilkos?

Memoir of a Murderer (2017)

Az állatorvosként dolgozó Byeong-soo (Sol Kyung-gu) Alzheimer-kóros. 17 évvel ezelőtti autóbalesete óta lánya, Eun-hee (Seol Hyun) nevelésének szenteli életét. Azóta nem gyilkolt. Egyszer sem. Byeong-soo ugyanis sorozatgyilkos, aki majd’ két évtizede kényszernyugdíjazta magát. Mikor a környéken valaki fiatal lányokat kezd el gyilkolni, Byeong-soo mint bennfentes tudora az emberélet kioltásának, maga kezd nyomozni a gyilkos után, hogy megvédje saját lányát a veszélytől. Első számú gyanúsítottja Min Tae-joo (Kim Nam-gil) rendőr, aki éppenséggel lánya újdonsült barátja.

borito_memoirs.png

Byeong-soo (Sol Kyung-gu) diktafonnal harcol az Alzheimer-kór ellen

Won Shin-yeon rendező a népszerű író, Kim Young-ha bestsellerét, az A Murderer’s Guide to Memorization (Egy gyilkos útmutatója a memorizáláshoz) c. regényét adaptálta. Won okosan megtartotta a könyv egyes szám, első személyű narrációját, vagyis az ügy felgöngyölítését a főszereplő, Byeong-soo szempontjából követjük nyomon. Ez attól válik különösen érdekessé, hogy Byeong-soo zavart emlékfoszlányai nemcsak magát a főhőst, hanem a nézőt is gyakran tévútra kényszerítik. Sosem lehetünk biztosak abban, amit látunk, mert lehet, hogy az Alzheimer- emésztette, rosszul összerakott emléknek, illetve a csalatkozó elme tévképzetének vagy éppen egy meg sem történt lázálomnak vagyunk a tanúi.
photo889426.jpg

A kedves rendőr, Min Tae-joo (Kim Nam-gil) gyanúsan nem gyanús

Ennek köszönhetően Won rendező a főhőssel (ha mondhatjuk ezt a kifejezést egy sorozatgyilkosra) együtt a nézőt is teljes tanácstalanságban tartja. Byeong-soot kétségek gyötrik saját elméjével kapcsolatban. Biztos benne, hogy Min Tae-joo gyilkos, bár lehet, hogy rosszul emlékszik vagy csak képzelte az egészet. Mindenesetre biztos benne, hogy korábban biztos volt abban, hogy ő a gyilkos. Vagy lehet, hogy végig csak egy sorozatgyilkos volt, aki nem más, mint saját maga? Egy szétfoszlott elme, aki öntudatlanul, az évek során berögzült fojtogató mozdulatával, akaratlanul is öl? Kitől kell féltenie a lányát? Magától? De ha mégis a másik férfi a gyilkos? Akkor ki védi meg Eun-heet?

photo889428.jpg

Eun-hee (Seol Hyun) élete még apja miatt is veszélyben lehet

Ezek és ennél még cifrább kérdések sora árad özönvízként nemcsak Byeong-soo, hanem a néző nyakába is, szinte percenként. A történet remekül elegyíti az Alzheimer-kór okozta drámát a sorozatgyilkosos bűnügyi filmmel. Amint egymás mellé tesszük a kirakós játék néhány valósnak vélt darabkáját, a film rögvest visszateszi a dobozba és jól összerázza, hogy megint kezdhessük elölről, miközben az idő vészesen fogy. De ez a frusztráló, de (szó szerint) borzasztóan izgalmas játék sem működne, ha nem lenne elég hiteles a főszereplő.

memoir_of_a_murderer_2017_poszter.jpg

A Byeong-soot alakító Sol Kyung-gu profin oldja meg azt a nehéz helyzetet, hogy az egyik pillanatban hidegvérű gyilkos tekintettel keltsen félelmet bennünk, a másik pillanatban pedig szánalmat egy riadt vénember iránt. Sőt, a harmadik pillanatban még azt is eléri, hogy egyszerre féljünk tőle és sajnáljuk, mint riadt, vén, hidegvérű gyilkost. Sol amilyen mély együttérzést tud kiváltani bennünk, olyan hirtelen is tud ellökni magától olyan messzire, amennyire csak tud. Színészi nagyszerűsége és a jól megírt történet mégis képes hőst faragni belőle, de nem mint sorozatgyilkos, hanem mint apa. És hogy apaként sikerrel jár-e? A válaszhoz bizony muszáj lesz megnézni a filmet.

 

A cikket írta: Szilágyi Miklós

Képek forrása: asianmoviepulse.com, asianwiki.com, hancinema.net

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4714040700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása