Korea nemzeti szimbólumai
2017. június 28. írta: Koreai Kulturális Központ

Korea nemzeti szimbólumai

Minden nemzetnek megvannak a maga sajátos jegyei és büszkeségei. Mi jut eszünkbe, ha Koreára gondolunk? A kimchi, az Arirang, esetleg a díszes királyi paloták sora? Ezeken túl, ismerjük meg Dél-Korea három fontos nemzeti szimbólumát.

malyva.png

Korea nemzeti lobogójának neve Taegeukgi (태극기, ejtsd: tegükgi). Mindenki számára ismerős a fehér háttér közepén elhelyezkedő piros-kék minta, amiről a zászló a nevét is kapta, és az azt körülölelő fekete trigramok.  

Hogy milyen szimbolika húzódik ezek mögött a színek és formák mögött, azt már kevesebben tudják.

1.png

A fehér háttér, hasonlóan a magyar zászló fehér sávjához, a derűt és világosságot, tisztaságot, valamint a béke szeretetét jelképezi. A középen látható piros-kék, taeguk-nek (태극, ejtsd: tegük) nevezett egymásba fonódó hullám a yin (kék) és yang (piros) képi megjelenítése. Ezen elv lényege, hogy az univerzumban lévő mindenség a yin és a yang interakciójának köszönhetően bontakozik ki és marad mozgásban. A taeguk körül találjuk a 4 fekete trigramot, amelyek variációi a yin és yang-ban bekövetkező változásokat és a fejlődést reprezentálják.  Különböző kombinációiknak eltérő jelentése van. A bal felső sarokban lévő három folytonos vonal a mennyet és eget, a jobb alsóban lévő három szaggatott vonal a földet jelképezi. A jobb felső sarok szaggatott-folytonos-szaggatott vonalai a víz, míg a bal alsó sarok folytonos-szaggatott-folytonos vonalai a tűz szimbólumai. A négy trigram együttesen az egységet képviseli.

Dél-Korea himnusza az úgynevezett Aegukga (애국가, ejtsd: egukká). Dallamának komponálója Ahn Eak-tai, aki 1935-ben zenésítette meg a már az 1900-as években megírt szöveget. A zeneszerző a magyar állam ösztöndíjasa volt, így a Zeneakadémia hallgatója, szobrát a Városligetben láthatjuk. A himnusz hivatalos elfogadására csak 1948-ban került sor, amikor kikiáltották a Koreai Köztársaságot. Ezt megelőzően a nemzet himnuszaként az Auld Lang Syne („Régi szép idők”) dallamára énekelte a szöveget.

2.JPG

Már a himnusz szövegében is megjelenik Dél-Korea nemzeti virága, a Mugunghwa (무궁화, ejtsd: mugunghvá), ismertebb nevén a Sharon rózsája. Ennek a virágnak különleges jelentése van a koreaiak számára. Megtestesíti mindazt, ami a félsziget lakóit jellemzi: őszinte szív, bensőségesség és állhatatosság. A késő 9. században a kínaiak úgy utaltak Koreára, mint „a Mugunghwa országára”. A koreai elnevezés szó szerinti jelentése: „el nem hervadó virág”, ami az ország egész területén virágzik. A jelkép nem csak a himnuszban, de a koreai kormány és a nemzetgyűlés emblémájában is visszaköszön.

 

A cikket írta: Filemon Naómi

Cikk forrása: Korean Culture and Information Service: Facts about Korea /한국의 어제와 오늘)

Képek forrása: flickr.com, untkce.wordpress.com, budapest.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2912587745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása