Ami a Gangnam Style-on túl van
2017. március 22. írta: Koreai Kulturális Központ

Ami a Gangnam Style-on túl van

K-popperek bevetésen

Mikor még az első dallamfoszlányok sem hallhatók tisztán, ők már tudják a szám címét. Mikor még csak a vállmozgás indult be, ők már tudják a koreográfiát. Az első szövegrészlet épphogy kirobbant a hangszórókból, ők már tudják a teljes koreai dalszöveget. Hogy kik ők? A K-pop rajongók, vagy ahogy egymás között hívják magukat, a K-popperek.

cover700x300.jpg

Néhány évvel ezelőtt indult el világhódító útjára a koreai popzenei hullám. Rendkívül rövid idő alatt, egyre többen találtak rá a sok tagot számláló, de a nyugati nézőközönség számára még újnak ható idolbandákra. Magyarországon is megnövekedett a rajongók száma, de a kezdeményezések és a K-pop cover (a koreai zenés klipek koreográfiájának és dalszövegeinek pontos replikája) versenyeken szerzett helyezések gyorsan feledésbe merültek. Ez azonban nem szegte kedvét azoknak az elkötelezett rajongóknak, akik nem csak nézni, megélni is szerették volna ezeknek a lendületes zenéknek a hangulatát. Így aztán egyre több k-pop cover csapat jelent meg a színen, és a rajongótábor erősödése is lényegesen nagyobb lett. A K-pop műfajára itthon is egyre inkább felfigyeltek. Mi erre a bizonyíték?

gangnam.jpg

Egy K-popot egyáltalán nem ismerő hallgatónak is könnyen elmagyarázható miről szól ez a zenei irányzat, ha kiejtjük a „Gangnam Style” szavakat. Az abszurd klip, a különös tánc és az Európában, illetve Amerikában korábban még nem hallott szöveg és zene együttese, akár egy bomba, úgy robbantotta be Psyt a Koreán kívül eső köztudatba. Pedig a hazájában elismert és régóta ezen a pályán dolgozó zenész csupán egyike a rengetek K-pop csapatnak, amik a popzenén belül számos stílusjegyet képviselnek. A Gangnam Style ugyan felkeltette az érdeklődést a koreai zene iránt, de egyfajta sztereotip képet is kialakított róla. Sokaknak a K-pop egyet jelent a Gangnam Style-al; ami nem baj, de tudni kell azt is, hogy ennek a zenei irányzatnak nem csak ő az egyetlen képviselője.

Ezt a vérbeli rajongóknak már nem kell bizonygatni. A többnyire lányokból álló rajongótábor tagjai főleg a Koreai Kulturális Központ jóvoltából létrejött K-popos rendezvényeken találtak egymásra. Ők már tudták, kik a népszerű fiúbandák, melyiknek milyen elképesztő stílusa és megjelenése van, csak kellett egy közeg, ahol meg is oszthatják egymással a rajongásukat.

rajongok.jpg

Ahogy Koreában, úgy nyugaton is a szép, jó kiállású fiúbandák a népszerűek. Ők már rég nem a Backstreet Boys-ra hasonlítanak farmerban és buggyos pulcsiban, hátrafordított baseball sapkával – bár az a jó bennük, hogy még ezzel a stílussal is el tudják adni a zenéjüket, ha a cég úgy kívánja. A lényeg a lényeg, hogy a fiúk szépek, ráadásul sok esetben szebbek, mint a lányok – ez pedig sok lány rajongót vonz a tiniktől a nagymamákig. Félreértés ne essék, fiú rajongók is vannak, és a K-pop színpadán is szerepel nem kevés népszerű csajbanda; mint amilyen a nemrég feloszlott, de még így is hódító 2NE1, illetve a mostani szupersztár, a Black Pink.

banda.jpg

Tehát ki is az a K-popper? Az, aki hajlandó az ázsiaiakról, a kultúrájukról és a zenéjükről alkotott sztereotípiákon túllépni, és kötöttségek nélkül befogadni és élvezni a k-pop nyújtotta zenei világot.

KOREAI KULTURÁLIS NAPOK a Bálnában!
Írd be a naptárba 2017. április 8-át és ne felejts el eljönni a Koreai Kulturális Napokra, ami idén a Bálna Budapest területén kapott helyet! Érdekes programok, K-Food Garden, K-pop táncbemutatók, tradicionális tánc és zene előadások, kiállítások és kézműves standok várnak. A rendezvényre a belépés ingyenes.
Frissülő információk facebook eventünk alatt.
A cikket írta: Németh Dávid 

 

Képek forrása: 

B block facebook oldal
http://kingofwallpapers.com/block-b.html
https://jingdaily.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://koreainhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6712361235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása